Теми статей
Обрати теми

УР до ПДВ-декларації: коли потрібні додатки?

Казанова Марина, податковий експерт
Ми виявили помилку в декларації з ПДВ і подали до неї уточнюючий розрахунок . Однак у його прийнятті нам відмовили, вимагаючи надати додатки, де помилок не було, а також реєстр виданих та отриманих податкових накладних. Чи правомірні такі дії податківців?
податкова звітність,
виправлення помилок

Податківці не мають рації.

Разом із уточнюючим розрахунком (далі - УР) подаються не всі додатки, а лише ті, які містять інформацію про уточнюючі показники. Ця норма прямо закріплена в п. 8 розд. VI Порядку № 678*. Інакше кажучи, «уточнюючі» додатки подаються лише до рядків, у яких було допущено помилку (заповнена графа 6 УР), якщо такі рядки потребують розшифровки в додатках.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678.

Цікаво, що про це говорили і самі податківці (див. підкатегорію 101.28 ЗІР): якщо колонка 6 УР у рядках, до яких повинні подаватися додатки, не заповнена (містить прочерки — у паперовій формі), то відповідні додатки до УР не подаються.

При виправленні показників рядків декларації, для яких не передбачені додатки, подається лише УР (без додатків).

Не потрібно подавати разом з УР і копію реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр). Адже виправлення помилок в Реєстрі не призводить до необхідності формувати нові (уточнюючі) реєстри (п. 1 розд. I Порядку № 708*). Відповідно, і подавати копії Реєстру з виправленими показниками не потрібно (такий же висновок містить і консультація податківців у підкатегорії 101.21 ЗІР).

* Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом Міндоходів від 25.11.2013 р. № 708.

Та й потреби в цьому немає. Адже факт виправлення відображається в Реєстрі поточного періоду. В такому разі у графі 4 розд. I і графі 5 розд. II Реєстру до виду документа, що потрапив до УР, потрібно додати літеру «У»: наприклад, «ПНПУ». Запис про нього потрібно внести до окремого рядка Реєстру — «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період».

Отже, повторюємо ще раз: вимоги податківців є безпідставними. Повністю підтримують таку позицію і суди. В ухвалі від 13.03.2014 р. № К/800/44146/13 ВАСУ визнав протиправною відмову податківців прийняти УР через те, що разом з ним не поданий Реєстр, а також додатки, які не стосуються «помилкових» рядків.

Однак як все ж таки діяти, якщо ви стикнулися з такою відмовою? Звітність з ПДВ, у тому числі УР, як правило, подають в електронній формі. У такому разі податківці повинні надати повідомлення про відмову в прийнятті УР. Отримавши її, ви можете почати процедуру оскарження — адміністративного чи судового (п.п. 49.12.2 НКУ).

img 1

При поданні уточнюючого розрахунку потрібно подавати не всі додатки до декларації з ПДВ, а лише ті, які містять інформацію про уточнені показники (див. ухвалу ВАСУ від 13.06.2014 р. № До/800/44146/13).

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі