Теми статей
Обрати теми

Прочухан за відсутність акцизу в чеках РРО

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Податківці, судячи з усього, вирішили зав’язувати з роз’яснювальною фазою і плавно переходити до «збору урожаю». «У вас немає роздрібного акцизу в чеку РРО? Тоді ми йдемо до вас... роздавати РРО-штрафи». Хто не розібрався — податківці не винні. Тому краще розібратися, тим більше що аргументи в ДФСУ, м’яко кажучи, слабкі. Як є, як повинно бути і як зробити так, щоб не постраждати від фіскального підходу контролерів, — читайте далі.
РРО-штрафи, «роздрібний» акциз

У фіскальному чеку немає «роздрібного» акцизу = РРО-штрафи

Саме так вважає ДФСУ, що підтверджує її роз’яснення в категорії 109.20 ЗІР. Свої висновки податкове відомство ґрунтує на такому:

1) додатком до Вимог № 199* визначено формат і розрядність даних, що зберігаються у фіскальній пам’яті РРО. У ньому, як свідчить примітка 2 до додатка, має бути передбачено відображення не менше 6 груп з оподаткування товарів (послуг). З цим аргументом ДФСУ ми погоджуємося;

* Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. № 199.

2) п. 3.5 Положення № 614**. Ось тільки в «оригіналі» його текст такий: «Рядок 9 (додаток 1) повторюється відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, де сума ПДВ дорівнює нулю». Податківці ж на підставі цього пункту зробили висновок про те, що «роздрібний» акциз (ви бачили де-небудь його згадку тут?! Ми — ні) має відображатися у фіскальному чеку як окрема податкова група.

** Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

img 1

Податкова група відповідно до п2 Вимог № 199 — це група товарів (послуг), операції з продажу (надання) яких підлягають обкладенню ПДВ за однією і тією ж ставкою, або група товарів (послуг), операції з продажу (надання) яких не підлягають обкладенню ПДВ. Як бачите, «роздрібний» акциз, у принципі, не відповідає визначенню податкової групи.

Так, ще один «залізний» аргумент не на користь податківців — це додаток 1 до Положення № 614, що визначає форму фіскального чека. Рядок 9, що став каменем спотикання, виглядає в ньому так:

ПДВ <Літерне позначення ставки ПДВ> <Ставка ПДВ у відсотках> <Сума ПДВ>.

ДФСУ ж має своє уявлення про цей рядок, яке вона озвучила в цій відповіді: «назва податку, літерне позначення ставки податку, ставка податку у відсотках, сума податку».

Що ж, як то кажуть, без коментарів ☺;

3) у разі відсутності хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери призначення, документ згідно з п. 2.1 Положення № 614 не є розрахунковим. З цим ми згодні. Тільки в тому, що незазначення у фіскальному чеку «роздрібного» акцизу — це відсутність обов’язкового реквізиту, ДФСУ, правду кажучи, не переконала.

Тобто чітко видно, що аргументація податківців — надумана і оспорювана.

Але це їх не зупиняє. Паровоз іде…

Посилаючись на п. 2 ст. 3 Закону про РРО***, представники головного відомства зазначили, в яких випадках видача розрахункового документа на всю суму операції є обов’язковою. Відсутність розрахункового документа, зрозуміло, є порушенням. І саме під таку «відсутність» податківці заганяють видачу фіскального чека, в якому не зазначено «роздрібний» акциз.

*** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

А далі вже, як то кажуть, справа техніки:

фінансові санкції для суб’єкта господарювання згідно з  п. 1 ст. 17 Закону про РРО (про них детальніше далі);

адміністративна відповідальність для винних посадових осіб і ФОП за ст. 1551 КУпАП****. Звичайних касирів (не ФОП і не посадових осіб) покарати цими адміном не можуть, оскільки вони не мають жодного стосунку до програмування РРО.

**** Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

img 2

І тут податківці «схалтурили», відіславши до ст. 155 КУпАП (замість ст. 1551), в якій ідеться про зовсім інші порушення та відповідальність за них.

Важливо! Якою б абсурдною не була логіка фіскалів, на неї доведеться зважати… Свою правоту в разі чого доведеться відстоювати в суді ☹. Вважаємо, що здолати податківців можна.

«Кратність» порушення

Окремим рядком згадаємо про фінансові санкції. Річ у тім, що й тут ДФСУ (безвідносно акцизу) «наступила на фіскальні граблі» (див. лист від 31.07.2014 р. № 862/7/99-99-22-06-03-17/34; категорію 109.20 ЗІР).

Заради справедливості зазначимо, що у своїх роз’ясненнях податківці розглядали ситуацію, коли касовий чек не видають узагалі (хоча й повинні). Але підозрюємо, що в «нашій» ситуації вони дотримуватимуться того самого підходу (адже вважають, що неналежним чином оформлений документ не є розрахунковим).

Так от, ДФСУ вважає, що таке порушення не є триваючим/продовжуваним. Як наслідок — при кожному продажі товару (послуги) може визнаватися окреме порушення. Тобто кожен наступний подібний факт вважатиметься повторним порушенням.

img 3

Біда в тому, що перше порушення вимог Закону про РРО з його п. 1 ст. 17 протягом календарного року карається штрафом у розмірі 1 грн. Друге — загрожує санкцією вже в розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг), а кожне наступне — так і зовсім у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Тобто фіскали надумали собі, що в ході однієї перевірки вони мають право «виставити» платнику за одне й те саме порушення всі три «градації» штрафу з  п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

І цю позицію також доведеться врахувати ☹. Хоча ті, хто апелює до цього підходу, мають непогані шанси «залишитися в дамках». Під час однієї перевірки можна застосувати тільки одну «градацію». Під час наступної в цьому ж календарному році — другу тощо. Підтвердженням тому може слугувати, наприклад, постанова Одеського окружного адмінсуду від 19.03.2014 р. у справі № 815/725/14.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

Теги акциз РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі