Теми статей
Обрати теми

Сплата ПДВ через електронний рахунок: перші промахи

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Народній мудрості «перша чарка колом» судилося спрацювати і при дебютній сплаті ПДВ через електронний рахунок*. З найпоширенішими запитаннями, які виникли при цьому в багатьох із вас, і розбиратимемося у цьому матеріалі. Отже, якщо зацікавилися — приєднуйтеся!
електронне ПДВ-адміністрування

* Про нюанси такої оплати ви могли дізнатися зі статті «Сплата ПДВ через спецрахунок» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 12.

Перерахували гроші на електронний рахунок за мінусом переплати за особовим рахунком

По-хорошому, у такому разі все повинно було бути без проблем. Та де там… Податківці привчили нас до «сюрпризів» навіть тоді, коли цього не очікуєш. Зараз пояснимо.

Переплата з ПДВ, що «зависла» на особовому рахунку, має спрямовуватися на погашення ПДВ-зобов’язів. Причому автоматично, без жодної заяви. Про це прямо зазначено в  п87.1 ПКУ. Про те, що переплата з ПДВ може використовуватися в рахунок погашення зобов’язань із цього податку, свідчить і  п2001.6 ПКУ. Тому вважаємо, що на сплату ПДВ-зобов’язів за лютий можна було спрямувати суму за мінусом такої переплати.

Але в податківців із цього приводу інша думка. Контролери на місцях повідомили, що сплачувати ПДВ-зобов’язи за лютий потрібно з електронного спецрахунка. Переплата з ПДВ при цьому не враховується. Якихось вагомих аргументів на користь свого підходу вони при цьому не навели.

img 1

Подібний фіскальний підхід було запропоновано ДФС у Волинській області (vl.sfs.gov.ua).

То хіба вони мають рацію? Ми вважаємо, що ні (аргументи див. вище). Єдине, за що вони можуть чіплятися, — сума такої переплати має:

— бути заявлена в ПДВ-декларації (додаток Д4);

— пройти через електронний рахунок. У тому числі для того, що вона зменшує показник за формулою.

Зрозуміло, що, якщо використовувати в рахунок сплати лютневого ПДВ переплату, сформовану в минулих періодах, такі умови порушуються.

Мабуть, контролери «зачепилися» саме за це. І якщо ви пішли таким шляхом, готуйтеся до спорів.

img 2

У будь-якому разі переплата з ПДВ не пропадає. Річ у тім, що за заявою ви можете повернути її на поточний рахунок (з подальшим напрямом на електронний спецрахунок для сплати ПДВ) або спрямувати в рахунок сплати інших податків/зборів. Але в такому разі ви маєте бути готовими до 20-денного тимчасового лага ( ст. 43 ПКУ).

Щоправда, у будь-якому разі зазначена зачіпка податківців — це тільки технічний аспект і на вирішення проблеми він впливати не повинен. А тому в разі доведення справи до суду, вважаємо, у платників є всі шанси відстояти свою правоту. При цьому, тільки-но з’явиться перша судова практика, обіцяємо одразу ж ознайомити вас із нею.

Переплатили на електронний рахунок: як повернути?

Береженого Бог береже — вирішили деякі платники і перерахували на ПДВ-рахунок гроші в більшій сумі, ніж потрібно.

У принципі, ніхто не заперечує проти того, що на вашому електронному рахунку можуть залишатися кошти і після оплати податкового зобов’язання. Вони можуть стати в нагоді, коли настане час «розплатитися» за березень. Інше запитання: чи потрібно це вам?

Якщо ні — то для їх повернення доведеться почекати. Зробити це вийде тільки після подання декларації за березень — за умови подання разом із нею додатка Д4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (Д4)».

Але врахуйте: право на повернення у вас буде тільки в тому випадку, якщо залишку на вашому електронному рахунку виявиться достатньо, у тому числі і для сплати ПДВ-зобов’язів за березень.

img 3

На те, щоб повернути вам такі гроші, п. 211 Порядку № 569** відводить Держказначейству (за реєстром, що подається ДФСУ) 5 робочих днів після закінчення граничного строку, установленого для самостійної сплати платником податків сум податкових зобов’язань. З урахуванням насиченості початку наступного місяця святковими днями чекати такого повернення доведеться, можливо, і до 12 травня (включно).

** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Заплатили гроші на старий бюджетний рахунок: що робити?

Тих, хто «вляпався» в подібний «головняк», набралося ой як немало… Причому ситуації на місцях складалися різні.

Найщасливішим користувачам порталу buhgalter911.com удалося вийти сухими з води. Місцеві податківці, отримавши заяву на повернення помилково сплачених сум, одразу ж самостійно перераховували кошти зі старого рахунка на… відкритий у Держказначействі електронний рахунок***. Тільки це, швидше, виняток із правил. Адже:

*** Про граничні строки сплати зобов’язань через такий рахунок ви могли прочитати у статті «Дотримуємося граничних строків при сплаті ПДВ через електронний спецрахунок» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 13.

ПКУ передбачає «перекидання» помилково/надмірно сплачених коштів у рахунок сплати інших податків/зборів або на поточний рахунок. Порядок № 569 — на поточний рахунок. Але не на електронний ПДВ-рахунок (хоча, якщо розглядати його як поточний рахунок, проблема зникає);

— на таке «перекидання» відводиться 20-денний строк.

img 4

Подають таку заяву на підставі ст. 43 ПКУ. Форма документа — довільна. Єдине — в ньому обов’язково потрібно зазначити бажаний напрям для повернення грошей. На те, щоб повернути вам такі кошти, у контролерів і Держказначейства є 20 календарних днів.

Відповідно, якщо строки підганяли, потрібно було, не очікуючи повернення коштів, сплачених «не туди», «закинути» гроші на свій електронний рахунок. Адже якщо оплата за ПДВ-зобов’язам не надійде до бюджету в належний строк, вам доведеться мати справу із штрафом ( ст126 ПКУ) та пенею. При цьому кошти, що потрапили «не туди», все одно не пропадуть, а повернуться вам, хоч і дещо пізніше.

y.tovstopyat@buhgalter911.comm

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі