Дотримуємося граничних строків при сплаті ПДВ через електронний спецрахунок

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, у.tovstopyat@buhgalter911.com
Коли йшлося про новий механізм сплати ПДВ (через електронний спецрахунок), цілком закономірно виникло запитання: як зробити так, щоб сплата відбулася своєчасно та без проблем? Відповісти на нього допоможе ця стаття.
ПДВ, електронне адміністрування

Про те, що сплата ПДВ через електронний рахунок — явище нове та неординарне, ви вже неодноразово читали на сторінках нашого видання. З огляду на технічну сторону питання, з’ясуємо, як же не порушити граничні строки сплати ПДВ.

Такі строки ніхто не скасовував і в частині сплати ПДВ — як і раніше, їх «завідувачами» є «загальний» п. 57.1 і «спеціальний» п. 203.2 ПКУ.

img 1

«Розплатитися» за лютий згідно з цими нормами необхідно не пізніше понеділка 30 березня. Якщо ви — «квартальний» платник, маєте впоратися зі сплатою ПДВ-зобов’язань за І квартал не пізніше середи 20 травня.

Але перерахувати кошти на електронний рахунок — ще не означає погасити податкові зобов’язання з ПДВ. Адже фактично списання податку здійснює Держказначейство. Як же зробити так, щоб казначеї встигли своєчасно?

Головне, що потрібно від вас, — своєчасно поповнити свій електронний спецрахунок (його реквізити вам уже мають бути давно відомі). Потім Держказначейство спише їх до бюджету — не пізніше граничного дня для сплати ПДВ-зобов’язів (як ви пам’ятаєте, для ПДВ-зобов’язів за лютий це — 30 березня). Для цього податківці повинні надати йому відповідні реєстри. Зробити вони це повинні не пізніше ніж за 3 робочі дні до закінчення граничного строку для самостійної сплати податкових зобов’язань ( п. 21 Порядку № 569*). Тобто в частині сплати ПДВ-зобов’язів за лютий це має відбутися не пізніше середи 25 березня.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

При цьому для держави було б добре, якби до цього моменту кошти на ваш електронний спецрахунок були вже перераховані.

Але той, хто «рахує кожну копійчину», зверне увагу на інші норми.

Як ви пам’ятаєте, перерахування суми податку до бюджету Держказначейство здійснює не пізніше останнього дня строку для самостійної сплати податкових зобов’язань ( п. 200.2 ПКУ), тобто при сплаті за лютий — не пізніше понеділка 30 березня.

При цьому п.п. 1 п. 22 Порядку № 569 чітко вказує, що необхідні кошти на електронний ПДВ-рахунок платник перераховує у строки, установлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань.

Вторить цьому й сама ДФСУ (у листі № 1403**), зазначаючи, що для сплати узгоджених податкових зобов’язань за звітний період — лютий перерахувати грошові кошти зі свого поточного рахунка на електронний ПДВ-рахунок ви повинні не пізніше 30 березня. Отже, за фактом це спокійно можна зробити і після отримання Держказначейством реєстрів від податківців.

** Лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17.

Однак «на шляху» до бюджету кошти з вашого поточного рахунка мають ще дві «проміжні зупинки»: банк і Держказначейство. Інколи трапляється, коли на одній з них гроші затримуються довше, ніж хотілося б, унаслідок чого можуть виникнути проблеми. Зокрема, запровадження тимчасової адміністрації в банку, затримка виконання платіжного доручення тощо.

І тут на вашу користь — п. 129.6 ПКУ. Він визначає, що за порушення строку зарахування податків до бюджетів з вини банку або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування ПДВ***, пеню за кожний день прострочення сплачує такий банк/орган. Те саме стосується штрафних санкцій у розмірах, установлених ПКУ, та іншої відповідальності, визначеної за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків до бюджету.

*** Відповідна правка була внесена Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне перерахування або перерахування не в повному обсязі таких податків до бюджету, уключаючи нараховану пеню або штрафні санкції. Однак нагадаємо: у такому разі вам бажано відстежити цей момент і подати податківцям заяву в довільній формі з додаванням до неї копій платіжних доручень.

img 2

Однак тут ситуація, на жаль, є неоднозначною ☹. Виникає запитання: чи буде банк нести відповідальність, якщо несвоєчасно зарахує кошти з вашого поточного рахунка на відкритий в Держказначействі електронний ПДВ-рахунок? Зазначена норма стосується виключно тих випадків, коли відбувається зарахування коштів до бюджетів, а в нашому випадку — це обов’язок казначеїв, а не банку.

Щоправда, як бачите, це стосується лише тих затримок, які відбулися з вини банку, тобто тоді, коли гроші він перерахував з порушенням умов договору. Якщо ж гроші банк перекинув у межах таких строків, всю відповідальність нестиме платник.

Наприклад, якщо платник подав платіжку в останній день строку сплати, та ще й в післяопераційний час, то гроші, найімовірніше, дійдуть за призначенням вже після виділення граничних строків сплати. У такому разі винним буде саме платник. На цьому свого часу прямо наполягали податківці (див. підкатегорію 135.04 ЗІР — сьогодні не діє, але підхід ДФСУ змінитися, імовірно, не повинен).

І на закінчення ще одне: якщо на вашому електронному ПДВ-рахунку вже «висіла» якась сума, Держказначейство спише її. Вам у такому разі потрібно буде доплатити на електронний ПДВ-рахунок лише суму, що залишилася ( п.п. 2 п. 22 Порядку № 569).

у.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі