Теми статей
Обрати теми

Пиво в новому липневому амплуа: що врахувати торговцям?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Ви знаєте, що з 01.07.2015 р. пиво відповідно до законодавства стане алкогольним напоєм. Тому, щоб не наробити помилок у розпал сезону, давайте вже зараз підготуємося до цієї «зміни вивіски».
єдиноподатник, ФОП, алкоголь, ліцензія, акциз, РРО, POS-термінал

Спрощенка vs пиво алкогольне

З 01.07.2015 р. у  ст. 1 Закону № 481*, так само як і в п.п. 14.1.144 ПКУ, пиво (під кодом за УКТ ЗЕД 2203, тобто пиво алкогольне) значитиметься як алкогольний напій.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Багато хто засумнівався, а чи не означає це, що торговців пивом виженуть зі спрощенки? У жодному разі. Адже в  п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ все зав’язано на підакцизному статусі пива (на ЄП заборонено виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів, крім, серед іншого, роздрібної реалізації пива ППЄПами), а не на статусі алкогольному. Тому:

— ППЄПи, як і раніше, зможуть торгувати на ЄП пивом, але тільки в роздріб;

— ЮРЄПи, як і зараз, пивом торгувати не зможуть (ані оптом, ані в роздріб).

Спрощенка vs пиво Безалкогольне

У  Законі № 481 окремо виділено безалкогольне пиво. Воно віднесене до іншого коду за УКТ ЗЕД — 2202. Отже, безалкогольне пиво як було, так і залишиться непідакцизним неалкогольним напоєм. Податківці не спростовують той факт, що воно не є підакцизним товаром (див. категорію 116.07 ЗІР, ср. ). Тобто уживання з ЄП 100 %-ве. Ну а «суміжний» очевидний висновок податківців про те, що з нього не потрібно сплачувати «роздрібний» акциз, знайдете в категорії 116.02 ЗІР.

З усього цього випливає, що:

1) спрощенці (ППЄПи і ЮРЄПи) можуть, як і раніше, торгувати на ЄП безалкогольним пивом оптом і в роздріб (без алкогольних ліцензій);

2) при роздрібній (так само як і при будь-якій іншій) торгівлі безалкогольним пивом не потрібно сплачувати «роздрібний» акциз.

РРО

Далі про РРО-пільговиків — ППЄПів. Чи вплине зміна пивного статусу на РРО-пільги, що «похитнулися»?

ППЄП (група 3)

На сьогодні в цієї категорії перспективи не дуже (хоча є слабкі надії на зміну ситуації). «Єдиноподатне» РРО-звільнення з  п. 6 ст. 9 Закону про РРО, яким вони користуються зараз, з 01.07.2015 р. звузиться до невпізнання.

«Поза» РРО залишаться тільки діяльність на ринках і продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через пересувні засоби.

Тобто у випадку з алкогольним пивом «по-старому» без РРО продавати його зможуть тільки суб’єкти (ППЄПи) з групи 3 при здійсненні своєї діяльності на ринку — з місць торгівлі, що вписуються у визначення (місця торгівлі) зі ст. 1 Закону № 481.

А як бути з рештою торговців (з 01.07.2015 р.)?

Відповідь: при торгівлі (у тому числі пивом) за готівку, а також картки, чеки тощо застосовувати РРО слід у загальному порядку. Але з одним застереженням.

Є такий п. 1 Переліку № 1336*, який у парі зі ст. 10 Закону про РРО дозволяє ППЄПам продавати без РРО, але з обов’язковим використанням КОРО і РК (тобто з обов’язковою видачею кожному покупцю квитанції з РК) продовольчі товари і пиво у пляшках та банках.

Ця норма зараз позбавлена всякого сенсу і тривалий час «бовтається» в Переліку № 1336, вважаємо, через нерозуміння ситуації Кабміном. Він уже давно повинен був «убити» цю норму.

До речі, є  законопроект № 1088, яким пропонують узагалі скасувати ст. 10 Закону про РРО. Якщо це станеться, то, зрозуміло, «ляже» і весь Перелік № 1336.

Але все ж таки… якщо цього не станеться і норму п. 1 до 01.07.2015 р. з Переліку № 1336 не вичистять, вона знову може знайти сенс — при продажу названих вище товарів замість РРО можна буде застосовувати КОРО з РК (хоча від цього «не солодко»).

Хоча ми все-таки вважаємо, що зазначена норма «не робоча» і ставки на неї не робили б.

Ну і знову ж таки саме зміна статусу пива тут (у ситуації ЄП vs РРО) ні на що не вплине

ППЄП (група 2)

Можна працювати без РРО, КОРО і РК аж до 31.12.2015 р. ( п. 1 розд. II Закону № 71**). Але з 01.01.2016 р. правила такі самі, як і в ППЄПа групи 3 (див. вище)

ППЄП (група 1)

Може працювати без РРО, КОРО і РК ( п. 296.10 ПКУ)

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

 

Щодо ФОП-загальносистемників і юросіб усе просто: РРО їм обов’язково потрібний, якщо вони продають що-небудь (у тому числі пиво) за готівку (або приймають в оплату від покупця платіжну картку) і при цьому не мають РРО-пільги з будь-якої підстави зі ст. 9 або ст. 10 Закону про РРО (Переліку № 1336).

Набуття пивом алкогольного статусу може «зіграти» для них тільки в тих випадках, якщо вони торгують з кіосків, лотків чи розвозок в основному газетами, журналами, листівками, конвертами, марками і трохи (менше 50 %) — іншою продукцією, у тому числі пивом. Так от, раніше вони могли займатися такою торгівлею без РРО і КОРО з РК (на підставі звільнення з  п. 10 ст. 9 Закону про РРО). Проте з 01.07.2015 р. потрібно буде або відмовитися від продажу пива (алкогольного), або обзавестися РРО. Все тому, що п10 ст. 9 Закону про РРО «не працює» при продажу алкогольних напоїв. Унаслідок того, що зараз пиво — не алкоголь, це звільнення працює. Але тільки-но воно стане алкоголем, скористатися пільговою нормою більше не вийде.

img 1

Тільки-но у вас з’явився РРО, обов’язково має з’явитися і POS-термінал (щоб клієнти могли розраховуватися картками). Без терміналу користувачі РРО можуть працювати тільки у виняткових випадках (п. 2 постанови № 878**).

** Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 р. № 878.

Ліцензія, реєстр місць зберігання алкоголю

Одне з найнеприємніших з усіх нововведень, пов’язаних з новим статусом пива, — це необхідність оформлення «алкогольної» ліцензії. Вона буде потрібна всім торговцям пивом (алкогольним!): як спрощенцям, так і загальносистемникам.

Вартість роздрібної алколіцензії становить 8000 грн. на кожен РРО (або КОРО), що перебуває в місці торгівлі. Для роботи в селі або селищі, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, — дешевше: 500 грн. за РРО/КОРО ( ч. 14 ст. 15 Закону № 481). Ліцензія видається строком на 1 рік.

Нюанс для тих, у кого є резервний РРО. Щоб користуватися ним, такий РРО доведеться внести до ліцензії та сплатити зайві 8000 грн. / 500 грн. Без цього користуватися ним небезпечно, оскільки штраф за використання не зазначеного в ліцензії РРО — подвійна вартість проданої через нього продукції, але не менше 10000 грн. ( ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Звертаємо вашу увагу: для того щоб торгувати пивом у роздріб, можна, як і раніше, обходитися торговельною площею менше 20 кв. м. А ось для торгівлі іншими алкогольними напоями торговельна площа має бути не менше 20 кв. м. Інакше вам не видадуть роздрібну ліцензію ( абз14 ст. 1 Закону № 481).

img 2

На кожен магазин має бути окрема ліцензія. Для одного магазину достатньо мати одну ліцензію, навіть якщо відділів з продажу пива в ньому декілька (при цьому плата справляється за кожен РРО/КОРО).

Вартість оптової алколіцензії, яка потрібна в тому числі виробникам, — 500000 грн. на рік ( ч. 5 ст. 15 Закону № 481). Строк дії — 5 років.

Наступний крок після отримання ліцензії — внести місце зберігання алкоголю до спеціального реєстру. Як це зробити? Потрібно знову відвідати РУ «підакцизного» Департаменту ДФСУ і подати спеціальну заяву, нотаріально посвідчену (або посвідчену посадовою особою органу ліцензування) копію ліцензії та документ про право користування складом (приміщенням).

img 3

Якщо ви торгуєте пивом у роздріб і зберігаєте його прямо в магазині (або в підсобці / на складі, розташованому за тією самою адресою, що й магазин), ви можете не вносити до реєстру ваш магазин, підсобку чи склад. Але якщо у вас є склади, розташовані за іншою адресою, їх до реєстру внести потрібно ( ч. 38 ст. 15 Закону № 481).

Акциз

Слід зазначити, що пиво (крім безалкогольного) завжди було і залишається підакцизним товаром, тому тут змін менше.

Основну увагу привертає запитання: оскільки з 01.07.2015 р. пиво — алкогольний напій, то чи потрібна йому акцизна марка?

Відповідь знаходимо в Положенні № 1251***: маркування виготовлених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць не здійснюється.

*** Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затверджене постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251.

Тобто під «акцизно-марочний» удар потрапить тільки імпорт.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі