Теми статей
Обрати теми

Розрахунки готівкою в особливий період: можна чи ні?

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Це запитання виникло, загалом, тільки після викладу Положення № 46* в новій редакції (вона запрацювала з 06.03.2015 р.). Хоча по-хорошому звернути на нього увагу потрібно було ще на початку минулого року. Зараз усе пояснимо.
готівкові обмеження

* Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період, затверджене постановою Правління НБУ від 12.02.2004 р. № 46 (у редакції постанови Правління НБУ від 03.03.2015 р. № 157).

Почнемо з того, що Положення № 46 передбачає певні вимоги, підв’язані під особливий період. Під них потрапляють не тільки банки, а й суб’єкти господарювання — юрособи та підприємці.**

** Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII.

img 1

Особливий період — це часовий відрізок з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або її окремих місцевостях ( ст. 1 Закону № 3543**).

Найбільш кричущою з них є заборона на розрахунки суб’єктами господарювання між собою готівкою (п. 9 розд. V Положення № 46). Вона не стосується розрахунків з бюджетом і цільовими фондами (вони можуть здійснюватися за рахунок коштів, отриманих у банку або з виручки). З населенням же розрахунки готівкою повинні проводитися:

— за рахунок коштів, отриманих із каси уповноваженого банку (а при закупівлі сільгосппродукції підприємствами громадського харчування та споживчої кооперації — і за рахунок виручки),

— і тільки через каси суб’єктів господарювання з веденням відповідних книг обліку.

Ризики, вважаємо, ви зрозуміли… Але це ще півбіди. Гірше, що, по суті, такі самі вимоги були і в попередній редакції Положення. Отже, виходить: оскільки особливий період запустили торік (з 18 березня), ці норми теж потрібно враховувати ще з минулого року?!

Прямої відповіді на це запитання, на жаль, немає. Зазначені вимоги сформульовані безумовно, а тому, на перший погляд, мають уже застосовуватися. Але все ж таки, дуже сподіваємося, це не так. І на підтвердження тому наведемо декілька аргументів:

— у п. 3 розд. I Положення № 46 застосування його вимог прив’язане до відповідного рішення НБУ. А оскільки такого рішення поки що немає, виконувати їх не потрібно. На жаль, але тільки формулювання цієї норми не зовсім вдале і допускає різночитання;

— низка інших норм Положення № 46, що стосуються НБУ та уповноважених банків, ними не виконуються. Звідси напрошується висновок, що цей документ поки що дійсно не «працює»;

— під час особливого періоду НБУ і ДФСУ видавали консультації, якими, по суті, підтверджували можливість готівкових розрахунків (див., зокрема, листи НБУ від 01.08.2014 р. № 11-117/41539 і ДФСУ від 21.07.2014 р. № 25/6/99-99-22-06-03-15/415).

img 2

Як бачите, аргументи хоч і непрямі, але, по суті, логічні. У цьому ключі хотілося б, щоб чиновники все ж таки відреагували на цю проблему і якнайскоріше розставили всі крапки над «і».

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі