Теми статей
Обрати теми

«Вхідний» ПДВ за касовими чеками, що не потрапив до ПК: як обліковувати?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Ситуації, коли за день за чеком(ами) придбавають товарів на суму, що перевищує 200 грн. (без ПДВ), є непоодинокими. Згідно з вимогами ПКУ в таких випадках «вершок» суми «вхідного» ПДВ відносити до ПК з ПДВ заборонено. Тому питання, як правильно відобразити в бухобліку суму «понадлімітного» ПДВ, має зацікавити багатьох. Ви серед них? Тоді ця стаття для вас.
ПДВ & бухоблік

Право на формування ПК з ПДВ на підставі касових чеків надає п.п. «б» п. 201.11 ПКУ. При цьому він висуває такі умови до цих чеків:

— вони мають містити суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника);

— загальна сума отриманих товарів/послуг за такими чеками не повинна перевищувати 200 грн. на день (без урахування податку).

При «безпроблемному» варіанті вся сума «вхідного» ПДВ потрапляє до дебету субрахунку 641, тим самим збільшуючи ПК з ПДВ. При цьому вартість придбаних активів на такі суми не збільшують.

Де ж правильно відображати суму «вхідного» ПДВ, що не потрапив до ПК? Для нас найприйнятнішим є такий підхід.

1. У первісній вартості об’єкта ОЗ або МНМА* (згідно з абз. 5 п. 8 П(С)БО 7). Відповідно до цього абзацу до первісної вартості потрапляють суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) ОЗ (якщо вони не відшкодовуються підприємству/установі). А про відшкодування «вхідного» ПДВ можна говорити лише в разі, якщо він потрапив до ПК з ПДВ.

* Про те, що сьогодні деякі об’єкти, які раніше відносили до складу ОЗ, тепер можна класифікувати як МНМА, ви читали у статті «2,5-тисячний критерій для ОЗ: бути чи не бути?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 8.

Надалі такі суми у складі вартості об’єкта, що амортизується, підлягатимуть віднесенню до витрат у вигляді амортизації.

img 1 Порядок ведення реєстру виданих та отриманих ПН свого часу узаконив фіскальний погляд податківців на цю норму: якщо сума за одним чеком перевищувала 200 грн. (без урахування ПДВ), то вони не допускали за ним формування ПК з ПДВ узагалі. Податкова реформа «змела» зазначений Порядок «з дороги». Лише ось податківці, ми впевнені, залишаться прибічниками старого підходу.

2. У первісній вартості запасів (згідно з абз. 5 п. 9 П(С)БО 9). Тут така сама історія з тією лише відмінністю, що надалі на витрати ці суми потраплять дещо іншим шляхом.

3. У складі відповідних витрат (якщо маємо справу з придбанням послуг).

Однак не факт, що податківцям такий підхід припаде до душі.

Однак тут, як кажуть, поживемо — побачимо.

У ПДВ-декларації «великі» чеки, ПДВ з яких не потрапив до ПК, відображаємо в рядку 14.1 з розшифровкою в додатку Д5.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі