Теми статей
Обрати теми

Бухоблік vs складові ПДВ-формули

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Чи потрібно в бухгалтерському обліку відображати збільшення податківцями реєстраційного ліміту на суму овердрафту (зазначеного в ряд. 11 Витягу з СЕА за формою J1401205)?
СЕА ПДВ, бухгалтерський облік

Ні, не потрібно. Пояснимо чому.

Річ у тім, що в бухгалтерському обліку ми фіксуємо реальні господарські операції — зміни в наших активах, зобов’язаннях, капіталі ( ст. 1 Закону про бухоблік).

Складові ПДВ-формули хоча й безпосередньо пов’язані з реальними госпопераціями підприємства, є віртуальними показниками. Єдине їх призначення — показати суму, на яку можна реєструвати ПН/РК. Тому відображати суму реєстраційного ліміту на рахунках бухгалтерського обліку не потрібно. З цієї ж причини не слід показувати в бухгалтерському обліку і суму реєстраційного бонусу — овердрафту (1/12). Адже «живих» грошей, які можна зарахувати до складу активів, підприємство не отримувало. До того ж ця сума постійно переглядатиметься.

Єдине, що потрібно відображати в бухобліку, — суму руху «живих» грошей на ПДВ-рахунку (що відображаються за ряд. 1 Витягу з СЕА за формою J1401205), тобто суми, які ми перераховуємо на ПДВ-рахунок зі свого поточного рахунка і які списуються Держказначейством у зарахування ПЗ по декларації.

img 1

Для обліку коштів на ПДВ-рахунку Мінфін ввів субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті» (наказ № 573*). Детальніше про це читайте в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 30.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» від 18.06.2015 р. № 573.

Так, значення в ряд. 1 «Стан рахунка» Витягу з СЕА за формою J1401205 має відповідати сальдо за субрахунком 315.

У ряд. 5 «ПопРах» Витягу показуються обороти по Дт субрахунку 315 (починаючи з 3 серпня 2015 року).

Тут цікавий такий момент: чи можна організувати бухгалтерський облік так, щоб за його даними бачити суму реєстраційного ліміту та інші складові формули?

За бажання, звичайно, можна. Але тут запитання: чи варта шкурка вичинки? Набагато простіше суму реєстраційного ліміту «обчислювати» за даними реєстрів ПН. Крім того, та ж програма M.E.Doc, що використовується для реєстрації ПН в ЄРПН, автоматично формує свій «внутрішній» облік реєстраційного ліміту, дані якого можна звірити з даними Витягу податківців. Тобто робити якусь додаткову організацію обліку цих коштів не потрібно.

Якщо у вас є сумніви з приводу формування того чи іншого показника формули, ви можете отримати від податківців розшифрований Витяг у розрізі операцій із системи електронного адміністрування ПДВ (форма J1401902) і там уже побачити, за рахунок яких операцій утворилися показники формули**.

** Детальніше про цей Витяг читайте у статті «Вивчаємо новий витяг з СЕА з ПДВ» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 30.

img 2

Отримати цей Витяг можна, подавши запит до СЕА за формою j1301902.

m.kazanova@buhgalter911.com

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі