Теми статей
Обрати теми

ПН/РК: «без зайвої ваги»

Томашпольський Сергій, головний редактор, buhgаlter911@mail.ua
Досить красномовно висловлюються «жителі» сайта «Бухгалтер 911» про останні зміни, що стосуються ПН: «Ми вже торжествуємо хай і невелику, але перемогу розуму над ідіотизмом». Дійсно, «приборкання» ПН — неординарна подія. Хоча зараз усе — одна велика неординарна подія. Але давайте від емоцій перейдемо до деталей.
без названия
  • обов’язкові реквізити ПН, недійсність ПН

    Власне «винуватець» — Закон № 643*. У частині, що цікавить нас, він «наслідив» у  ст. 201 «Податкова накладна» ПКУ. Зміни набрали чинності з 29.07.2015 р.

    * Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

    По-перше, законодавець виключив два обов’язкові реквізити ПН/РК (див. таблицю).

    Обов’язкові реквізити ПН/РК з 29.07.2015 р. ( п. 201.1 ПКУ)

    Виключені з обов’язкових з 29.07.2015 р. реквізити

    а) порядковий номер податкової накладної;

    б) дата виписки податкової накладної;

    в) повна або скорочена назва, зазначена в статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, — продавця товарів/послуг;

    г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично виступає від імені головного підприємства — платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку, додатково зазначається** числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

    ґ) виключено

    д) повна або скорочена назва, зазначена в статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, — покупця (одержувача) товарів/послуг;

    е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

    є) ціна постачання без урахування податку;

    ж) ставка податку і відповідна сума податку в цифровому значенні;

    з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням податку;

    и) виключено

    і) код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України)

    ґ) місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник податку;

    и) вид цивільно-правового договору

    ** Вважаємо, що цей новий реквізит (числовий номер філії) в обов’язковому порядку повинен додатково зазначатися в ПН тільки після внесення відповідних змін до Порядку заповнення ПН.

    По-друге, зробив дуже корисне уточнення в  п. 201.10 ПКУ: не будь-яке порушення порядку складання ПН/РК не дає покупцеві права на включення сум ПДВ до ПК, а саме порушення порядку заповнення обов’язкових реквізитів ПН/РК.

    Відповідно, якщо постачальник «наплутав» лише в необов’язкових реквізитах, то ПК покупця під загрозу не потрапляє.

    Примітно, що одразу з’явився лист ДФСУ від 29.07.2015 р. № 27651/7/99-99-19-03-02-17, в якому можна побачити дуже неочікувані як для податківців висновки.

    Так, податківці зазначають, що з 29.07.2015 р. включно платники при складанні ПН/РК можуть не заповнювати в їх заголовній частині (у табличній частині усе по-старому) поля реквізитів, які не визначені п. 201.1 ПКУ як обов’язкові (див. таблицю).

    «Вільні» реквізити ПН/РК з 29.07.2015 р.

    Статус

    Місцезнаходження (податкова адреса) продавця

    Видалено з обов’язкових

    Місцезнаходження (податкова адреса) покупця

    Не був обов’язковим

    Номер телефону (продавця та покупця)

    Не був обов’язковим

    Вид цивільно-правового договору, його номер і дата

    Видалено з обов’язкових у першій частині, не був обов’язковим у другій

    Форма проведених розрахунків

    Не був обов’язковим

     

    І тут уже починається шквал запитань, на які дамо тезові відповіді.

    Запитання

    Відповідь

    Чи не занадто ліберальні роз’яснення дають податківці, адже зміни до наказу № 957* не внесені?

    Побоювання зрозумілі. Свій лист податківці можуть пізніше замінити іншим листом з іншими висновками. У принципі, практика знайома.

    Адже, по суті, що сталося в частині вимог до заповнення ПН? Закон № 643 формально лише прибрав статус «обов’язковий реквізит» із двох реквізитів ПН. Власне і все. У результаті такі реквізити за своїм статусом дорівнялися до інших «необов’язкових» реквізитів ПН, таких, наприклад, як «номер телефону».

    Але зміни не свідчать про те, що ці реквізити можна не зазначати в ПН.

    Тут усе вирішує Мінфін, за яким закріплено обов’язок затверджувати форму та порядок заповнення ПН ( п. 201.2 ПКУ).

    І доки він не вирішив (читай: не вніс зміни до свого наказу № 957), що якісь реквізити в ПН не є обов’язковими до заповнення, формальна відсутність реквізитів є порушенням порядку заповнення ПН/РК.

    Інша річ: до яких це призведе наслідків?

    Для покупця, з урахуванням змін Закону № 643, виходить, негативних наслідків немає. Якщо не порушено порядок заповнення обов’язкових реквізитів ПН/РК, то його ПК ніхто не чіпатиме.

    А от продавець, як не крути, не заповнюючи необов’язкові реквізити ПН/РК, порушує вимоги Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом № 957. За це той же покупець може подати на нього скаргу (Д8), надходження якої є підставою для проведення перевірки продавця. Інше запитання: навіщо покупцеві тепер це робити?

    Тобто до висновків податківців дійсно є запитання. Але, вважаємо, користуватися ними можна!

    Чи можна й далі складати ПН/РК по-старому — до внесення змін до наказу № 957? Чи можна вимагати від продавця заповнювати усі реквізити (а не тільки обов’язкові) заголовної частини ПН/РК?

    Так, безумовно, можна й далі складати ПН/РК по-старому. Багато хто вважатиме за краще так діяти, щоб не вносити зміни у вже налагоджені внутрішні техпроцеси. Власне, як ми з’ясували, такий підхід більшою мірою відповідає вимогам законодавства.

    При цьому виходить: якщо в «добровільних» реквізитах ми допустимо неточності, виправляти їх за допомогою РК буде необов’язково. Адже такі неточності не призводять до втрати ПК покупцем (оскільки не порушено порядок заповнення обов’язкових реквізитів).

    Щодо вимог до продавця діяти «по-старинці», то, знов-таки, як ми вже сказали вище, у покупця є право на Д8. Інше запитання: навіщо це йому треба? Адже загрози ПК немає (головне, щоб не було порушено порядок заповнення обов’язкових реквізитів і ПН була зареєстрована в ЄРПН)

    Чи підпадають «під амністію» старі ПН/РК, в яких є помилки у реквізитах, що тепер стали необов’язковими?

    Податківці у згаданому вище листі № 27651/7/99-99-19-03-02-17 підкреслюють, що їх роз’яснення стосуються ПН/РК, дата складання яких 29.07.2015 р. і пізніше.

    Тобто саме для таких ПН/РК не буде критичною відсутність у заголовній частині необов’язкових реквізитів (від себе додамо — так само, як і недоліки в заповненні необов’язкових реквізитів, якщо вони заповнені).

    У принципі, передбачувана позиція.

    Далі. Правомірність поведінки особи оцінюється на день здійснення нею дії/бездіяльності. Відповідно, якщо ми раніше відобразили ПК на підставі ПН/РК, складених до 29.07.2015 р. з порушенням вимог діючого на той момент порядку заповнення ПН/РК (тобто у тому числі з порушенням порядку заповнення необов’язкових реквізитів), то ПК податківці можуть «викосити».

    Хоча, знову ж таки, поговорити є про що. Завжди потрібно дивитися, в чому саме полягає недолік заповнення ПН/РК. Якщо він несуттєвий — за право на ПК можна поборотися в суді (див., зокрема, постанову ВАСУ від 17.07.2013 р. № К/800/7790/13, також вам буде цікавою стаття «Ляп у реквізиті «Вид цивільно-правового договору» ПН. Страшно?» з журналу «Бухгалтер 911», 2015, № 24)

    * Наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 22.09.2014 р. № 957.

    buhgаlter911@mail.ua

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі