Теми статей
Обрати теми

Мобілізований демобілізований

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, l.ushakova@buhgalter911.com
Демобілізованого працівника знову мобілізували. Чи правомірно це? Чи повинне підприємство зберігати за повторно мобілізованим працівником місце роботи та посаду? Чи потрібно йому виплачувати середню зарплату за період мобілізації і чи буде вона компенсуватися з бюджету? Розбираємося!
повторна мобілізація, середня зарплата, компенсація

У загальному випадку військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені із служби в запас, не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Виняток — військовослужбовці, зараховані на службу у військовому оперативному резерві першої черги. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу з їх згоди. Це прямо прописано в ч. 3 ст. 23 Закону про мобілізацію*.

* Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII.

img 1

Ураховуючи, що демобілізовані мають за плечима бойовий досвід, їх, як правило, зараховують до резерву першої черги. А отже, щоб повторно мобілізувати, достатньо отримати від них згоду.

Якщо мобілізований є найманим працівником, то на підприємстві, де він працював на момент призову, за ним зберігаються місце роботи, посада і компенсується з бюджету середній заробіток (див. ч. 3 ст. 119 КЗпП). Причому все це «працює» і в разі повторної мобілізації.

Нагадаємо, що зараз податківці:

— згодні з тим, що якщо підприємство має намір отримувати компенсацію з бюджету і подає до органів соцзахисту населення Звіт про фактичні витрати на зазначені цілі, то ЄСВ можна не справляти вже на етапі виплати середньої зарплати за рахунок коштів підприємства**;

** Подробиці знайдете у статті «Середній заробіток мобілізованих і ЄСВ: «одразу ні» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 27.

— продовжують наполягати на тому, що ПДФО і ВЗ у такому разі на етапі виплати середньої зарплати за рахунок коштів підприємства утримувати та перераховувати до бюджету потрібно, але після отримання компенсації ці суми ми сторнуємо***.

*** Про це ви могли прочитати у статті «Компенсація середнього заробітку мобілізованих: «А ДФСУ проти…» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 22.

Далі. Розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду мобілізації здійснюєте відповідно до п. 2 Порядку № 100****. Тобто виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Для повторно мобілізованого працівника такою подією буде початок проходження служби у зв’язку з повторною мобілізацією. А отже, роботодавцю необхідно буде визначити нову середньоденну зарплату.

**** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Важливо! Постановою № 542***** до п. 4 Порядку № 100 (далі — постанова № 542) було внесено доповнення. Вони встановили обов’язок роботодавця виплачувати повторно мобілізованому працівнику середню зарплату не нижче тієї, що зберігалася за ним протягом періоду попередньої служби за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі — попередня середньоденна зарплата).

***** Постанова КМУ від 29.07.2015 р. № 542.

Дуже часто в разі повторної мобілізації нова середньоденна зарплата виявлялася нижчою ніж та, що виплачувалася «солдату підприємства» у період першої мобілізації. Наприклад, у ситуації, коли працівник був демобілізований і потім знову мобілізований в одному й тому самому місяці, або перебував у відпустці між демобілізацією — мобілізацією, розрахунок нової середньої зарплати потрібно здійснювати виходячи з «голого» окладу, не враховуючи премії, доплати, надбавки. Тому КМУ вирішив усунути таку несправедливість.

Постанова № 542 набула чинності з 7 серпня 2015 року. На нашу думку, роботодавці повинні враховувати її положення при розрахунку та нарахуванні середнього заробітку працівникам, які були повторно мобілізовані в серпні 2015 року.

А тепер про те, як це працює. Якщо на вашому підприємстві є працівник, якого після демобілізації знову мобілізували в серпні 2015 року, ви:

1) розраховуєте йому нову середньоденну зарплату за загальними правилами, установленими Порядком № 100 (ср. ). Її знаходите шляхом ділення суми заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців, що передують періоду мобілізації, на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середньоденну зарплату обчислюєте виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середньоденну заробітну плату обчислюєте шляхом ділення встановленої йому у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу на середньомісячну кількість робочих днів;

img 2

Середньомісячну кількість робочих днів визначаєте діленням на два сумарної кількості робочих днів за останні два календарні місяці згідно із затвердженим графіком роботи підприємства (індивідуальним графіком роботи працівника).

2) порівнюєте нову середньоденну зарплату з показником попередньої середньоденної зарплати;

3) якщо нова середньоденна зарплата більше попередньої середньоденної, період повторної мобілізації оплачуєте виходячи з розміру нової середньоденної зарплати. У зворотній ситуації — виходячи з розміру попередньої середньоденної.

Приклад. Мобілізований працівник, відслуживши рік, був демобілізований і став до роботи 13 липня 2015 року. Проте вже 10 серпня його повторно мобілізували. Заробітна плата, нарахована за фактично відпрацьовані 15 днів липня, — 1500,00 грн.

Розрахунковий період, за який здійснюватимемо обчислення нової середньоденної зарплати, — червень — липень 2015 року.

Розрахуємо нову середньоденну зарплату:

1500,00 : 15 = 100,00 (грн.).

Попередня середньоденна зарплата дорівнювала:

1 варіант — 110,00 грн. У цьому випадку період повторної мобілізації оплачуємо виходячи з попередньої середньоденної зарплати, що дорівнює 110,00 грн.;

2 варіант — 95,00 грн. Період повторної мобілізації оплачуємо виходячи з нової середньоденної зарплати, що дорівнює 100,00 грн.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі