Теми статей
Обрати теми

«Довідкове віконце» ряд. 22.1 ПДВ‑декларації: чи була проблема?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Декларацію з ПДВ за липень нарешті подано. Але судячи із запитань наших читачів, у багатьох (якщо не в більшості) залишилися сумніви з приводу правильності заповнення в ній «довідкового віконця» ряд. 22.1 (у ньому зазначається реєстраційний ліміт). Річ у тім, що дров у полум’я підкинули самі податківці — багатьом поприходили повідомлення про помилки через невідповідність суми ліміту. Оцінкою масштабу проблеми займемося в цій статті.
ПДВ-звітність

Як реагувати на повідомлення ДФСУ, що ряд. 22.1 не відповідає регліміту?

Багатьом квитанція № 2 за декою за липень прийшла з такими даними: «Прийнято пакет. Виявлені помилки: На момент прийняття декларації ∑накл складає _____ грн». Так-от: це повідомлення у квитанції № 2 (у частині помилки) є тільки довідковою інформацією. Воно має значення тільки в тому випадку, якщо у вас заповнено ряд. 23 і сума за ним перевищує показник ∑Накл, зазначений у повідомленні. В інших випадках — це інформація до відома. Декларація вважається прийнятою (для відмови немає підстав), і податківці цього не заперечують. Тим більше що:

— невідповідність ліміту — це не підстава для відмови у прийнятті декларації (див. п. 49.8 ПКУ і додаток 6 до Методрекомендацій № 516*);

* Методичні рекомендації щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в органах ДПС України, затверджені наказом ДПСУ від 14.06.2012 р. № 516.

— у квитанції № 2 зазначено «Прийнято пакет» (якщо невідповідність була тільки в частині регліміту і були відсутні інші помилки).

Судячи з усього, ДФСУ вирішила запровадити перевірку відповідності «віконця» ряд. 22.1 і суми регліміту, але поки що не до кінця налагодила цей процес. Наприклад, усім платникам, у кого в ліміті сума була з копійками, приходило повідомлення про помилку (див. вище) тільки через те, що в декларації значення у «віконці» ряд. 22.1 було округлено. Але в цьому випадку про помилку не може бути й мови!

img 1

Усі показники ПДВ-декларації проставляються у гривнях без копійок ( п. 4 Порядку № 966**). І значення у «віконці» ряд. 22.1, імовірно, теж має бути «цілим» — адже воно використовується для розрахунку ряд. 23 і 24.

** Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966.

Крім того, цікаве ще одне. Судячи з повідомлення, податківці хочуть, щоб значення у «віконці» ряд. 22.1 точнісінько збігалося з сумою ліміту на момент прийняття декларації. Хоча навіть за той час, поки заповнюється декларація і здійснюється її відправка, уже можуть відбутися зміни в ліміті.

Чи заповнювати службове поле ряд. 22.1, якщо за декою виходить «плюс» (ряд. 25.1)?

Не потрібно. Це поле заповнюється, якщо заповнено ряд. 22, тобто коли є від’ємне значення. Адже це поле спеціально зазначене саме в ряд. 22.1. Воно має істотне значення, якщо платник хоче заявити БВ грошима або погашає за рахунок «мінуса» податковий борг (це можна зробити тільки в межах суми ліміту). Більше цей показник ні на що для декларації не впливає.

img 2

Зауважте: норма п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 966 є неоднозначною. Якщо читати останній абзац цього підпункту у відриві від решти норм, може здатися, що заповнювати службове поле ряд. 22.1 потрібно завжди. Щоправда, ми вважаємо, що це правило потрібно читати в ув’язці з усім пунктом. За такого підходу необхідності в заповненні службового поля ряд. 22.1 при декларуванні суми ПДВ до бюджету (ряд. 25.1) немає.

Урахуйте: якщо раптом у квитанції № 2 буде зазначено, що декларація прийнята, але при цьому міститиметься посилання на невідповідність суми у службовому полі ряд. 22.1 (див. попереднє запитання), то до жодних негативних наслідків це не призведе.

Службове поле ряд. 22.1 заповнено в деці з «плюсом»: чи вважається це помилкою?

Це запитання безпосередньо пов’язане з попереднім. І відповідь на нього: ні, не вважається. Адже ні на суму ПЗ, ні на ПК, ні на будь-який інший показник декларації значення у «віконці» ряд. 22.1 не вплинуло. А отже, усе заповнено правильно.

Інша справа, що, наприклад, в «ОПЗ» заповнити декларацію таким чином не так і просто. Для цього доведеться як мінімум відключити автозаповнення (інакше сума зі службового поля ряд. 22.1 автоматично підтягується до ряд. 23 — звичайно, якщо цей недолік незабаром не виправлять). Не виключаємо, що подібна проблема може зустрічатися і в іншому ПЗ.

Що зазначати у «віконці» ряд. 22.1, якщо регліміт від’ємний?

Вважаємо, що там має зазначатися «0» — так раніше радили податківці в період тестового режиму (див. лист № 7796***). У будь-якому разі зазначення від’ємного значення просто не має сенсу. До того ж заповнення «довідкового віконця» з «мінусом» у деяких програмах призводить до некоректного заповнення ряд. 23.

*** Лист ДФСУ від 06.03.2015 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17.

Регліміт не зазначили в ряд. 22.1 і значення ряд. 22 одразу включили до ряд. 24: чи є помилка?

На наш погляд, якщо платник, не претендуючи на БВ, вирішив не возитися із запитом і в «довідковому віконці» ряд. 22.1 поставив «0», то помилки тут не буде. Принаймні це не створить ані завищення «мінуса», ані недоплати. Тому подавати УР, щоб вписати в це поле ліміт реєстрації, не потрібно.

img 3

Максимум, на що можна «влетіти» у такому разі, так це адмінштраф згідно зі ст. 1631 КУпАП**** — за порушення порядку ведення податкового обліку.

**** Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі