Теми статей
Обрати теми

Працюєте з ППЄПами? Обережніше з видами діяльності!

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Зовсім нещодавно в ЗІР з’явилася нова консультація податківців з приводу неутримання ПДФО при виплаті доходу ФОП-єдиноподатнику. Саме тому ми вирішили ще раз пригадати про це (тим більше що на практиці таке запитання трапляється часто-густо).
виплата доходу ФОП-єдиноподатнику, ПДФО, ЄСВ

Запитання, за своєю суттю, не складне. Інша справа, як до нього підходять податківці. Мало того, що їх думки відрізняються залежно від системи оподаткування ФОП-контрагента, так ще й періодично змінюються. Причому дров у вогонь підкидає те, що в різних категоріях ЗІР і висновки різні.

У журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 20 ми писали, що, працюючи з ФОП у цілому та з єдиноподатниками зокрема, потрібно мати при собі копію витягу з ЄДР із зазначенням видів діяльності партнера. Тільки в такому разі ви виконаєте вимоги п. 177.8 ПКУ і  ст. 4 Закону № 2464* та зможете не утримувати з ФОП-контрагента при виплаті йому доходу ані ПДФО, ані ЄСВ. Адже такий витяг:

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

— підтверджує підприємницький статус ППЄПа;

— містить види діяльності, «закріплені» за цим ППЄПом.

Але прогрес не стоїть на місці, і зараз усю цю інформацію можна отримати і в електронному вигляді: на сайтах Мін’юсту (дані ЄДР — usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch) і ДФСУ (дані Реєстру ЄП — sfs.gov.ua/rpep). Тому, імовірно, досить роздрукувати її звідти і можна не зв’язуватися із запитом паперів від партнера. Із цим у частині контрагентів-єдиноподатників погоджуються й податківці. У категорії 107.12 ЗІР вони зазначають: для неутримання ПДФО при виплаті доходу ФОП-єдиноподатнику досить перевірити на дату такої виплати наявність відомостей про нього в Реєстрі платників ЄП на сайті ДФСУ (адресу див. вище).

При цьому в цій консультації податківці випустили з уваги питання: як бути, якщо дохід такому ФОП виплачується за видами діяльності, не зазначеними в Реєстрі ЄП.

Частково туман розвіяло свіже роз’яснення ДФСУ (див. категорію 103.07 ЗІР). У ньому чиновники повідомили: при виплаті доходу ФОП на ЄП за видами діяльності, що не зазначені в його облікових даних, ПДФО не утримується за умови надання таким ФОП копії виписки/витягу, в яких зазначено види діяльності.

img 1

Податківці посилаються на копії витягу та виписки, але при цьому очевидно, що види діяльності містить тільки витяг.

З одного боку, висновок консультації нормальний: якщо дохід виплачується за видами діяльності, не зазначеними в облікових даних ФОП (хоча є запитання: що вважати обліковими даними — дані ЄДР чи реєстру ЄП?), ПДФО утримувати не потрібно. Причому певна логіка тут є: адже єдиноподатник сам обкладе його ЄП за спеціальними правилами, а тому такий дохід під обкладення ПДФО потрапляти не повинен ( п. 292.9 і  п.п. 165.1.36 ПКУ). Головне, щоб такий дохід для ФОП дійсно був підприємницьким, а не цивільним.

З іншого боку, у цій консультації податківці роблять наголос на копії витягу/виписки, але дані Реєстру ЄП при цьому не згадують. Чи означає це, що в такому разі (тобто, якщо дохід виплачується за видами діяльності, не зазначеними в облікових даних платника) буде недостатньо просто впевнитися в тому, що в ньому є запис про ФОП-контрагента? В ідеалі, ні. Адже отримавши відомості з Реєстру ЄП (у такому разі є сенс зробити роздруківку відповідної сторінки), ви знаєте, що виплачуєте дохід єдиноподатнику, а тому спрацьовують згадані вище звільнення від ПДФО. Про це свідчить і те, що консультація податківців із цього приводу в категорії 107.12 ЗІР продовжує діяти (причому, як ми вже зазначали, вона не прив’язується до видів діяльності).

img 2

Зауважте: формальні зачіпки для такого підходу можна застосувати тільки при виплаті доходів ФОП на ЄП. Що ж до загальносистемників, то для них підстави для неутримання ПДФО прописано тільки в  п. 177.8 ПКУ. Він же прив’язується до копії виписки або витягу.

Водночас для тих, хто прагне більшої безпеки, краще все ж отримати копію витягу. Тим більше що цей документ, по суті, є безстроковим (тобто його можна використовувати й через тривалий проміжок часу після отримання) і діє доти, доки в даних вашого контрагента не відбудуться деякі зміни (щоправда, щоб відстежити факт таких змін, все одно доведеться зазирнути на сайт Мін’юсту).

Усе зазначене вище справедливе для тих випадків, коли дохід на користь ФОП виплачується за договорами купівлі-продажу або операціями, які не є ані роботами, ані послугами (зокрема, оренда). Тобто тоді, коли не виникає приводів для утримання ЄСВ. В інших випадках (при виплаті доходів за роботи/послуги) копія витягу потрібна. І навіть не через формальні вимоги ст. 4 Закону № 2464 (вона закликає тільки перевірити відповідність операції видам діяльності з ЄДР), а через вимоги податківців.

img 3

Якщо ви виплачуєте дохід на користь ФОП за видами діяльності, що не зазначені в ЄДР, ЄСВ доведеться утримати.

Річ у тім, що як підставу для неутримання ЄСВ вони бачать тільки копію витягу, в якій зазначені види діяльності контрагента (див. категорію 301.10 ЗІР). І одні тільки дані з офіційних сайтів (Мін’юсту та податківців) їх не задовольнять. Звичайно, цей підхід можна оспорити (адже Закон № 2464 не прив’язується до цих документів, а тільки вимагає перевірити види діяльності з ЄДР), але чи потрібні вам через ці дрібниці зайві проблеми з фіскалами?

img 4

Як варіант, до цих аргументів можна вдатися при оскарженні донарахувань (тобто коли вже інших виходів не залишається).

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі