Теми статей
Обрати теми

Вигодоодержувачі — встигнути до 25 вересня

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Менше місяця залишилося, щоб «відстрілятися» щодо своїх вигодоодержувачів або, якщо говорити точніше, бенефіціарів. П’ятниця, 25 вересня — останній день, коли це можна буде зробити при безпроблемному варіанті. Ви, поза сумнівом, пам’ятаєте, яку бучу свого часу зчинив обов’язок подати звіт за формою 4 (бенефіціари)*. Тому, щоб не затягувати з цим укотре, підготуємо вас до подолання такого випробування завчасно.
звітуємо держреєстратору щодо вигодоодержувачів

* Дивіться статтю «Ішло 25 травня, а в черзі я був 531-м…» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 21. Про основні нюанси, пов’язані із заповненням форми, ви могли ознайомитися у статті «Не забудьте внести до ЄДР свого вигодоодержувача!» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 18-19.

Ви встигли відзвітувати перед держреєстратором до 25 травня**? Тоді зараз у вас немає приводів для клопоту. Тим же, хто не встиг цього зробити як до зазначеної дати, так і після її настання, рекомендуємо поквапитися, щоб не стати заручником нових черг. На що слід звернути увагу при поданні?

** Саме ця дата спочатку була крайнім строком подання форми 4, а про його перенесення ви могли прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 22.

Форму реєстраційної картки було змінено наказом Мін’юсту від 17.06.2015 р. № 992/5. Набули чинності такі зміни 11.07.2015 р. Причому вони додали можливість, зокрема, подання відомостей про відсутність у юрособи бенефіціара, у тому числі — кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) — юрособа. Нагадаємо: поточна редакція ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV вимагає повідомляти про це.

Водночас, зауважте: повідомляти про бенефіціарів не доведеться, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізособи і вони ж є бенефіціарами. У цьому випадку вважатиметься, що засновники такої юридичної особи є бенефіціарами.

img 1

При поданні реєстраційної картки заповнюйте тільки ті поля, які стосуються зміни відомостей про юрособу, що вносяться до ЄДР.

Пам’ятайте: ненадання держреєстратору інформації за формою 4 може стати причиною застосування адмінвідповідальності до керівника юрособи (або іншої особи, уповноваженої діяти від імені юрособи (виконавчого органу)). Розмір штрафу — від 5100 до 8500 грн. ( ст. 16611 КУпАП). При цьому аргументи, які ми наводили раніше щодо того, що несвоєчасне надання реєстраційної картки не може бути прирівняне до її ненадання, більше не спрацюють. Усе тому, що в самому Законі № 1701*** (абз. 5 п. 2 розд. II) тепер чітко прописано, що до відповідальності притягують осіб, відповідальних за подання форми 4, при неподанні юрособою зазначеної інформації в установлений строк. Тобто очевидний стимул відзвітувати-таки не пізніше 25 вересня!

*** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» від 14.10.2014 р. № 1701-VII.

Але звичайно ж, останнє не стосується тих суб’єктів, які не зобов’язані звітувати за формою 4 відповідно до п. 2 розд. II Закону № 1701.

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі