Теми статей
Обрати теми

Адмінштраф за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК: податківці здають позиції

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Хто б міг подумати? Буквально днями з’явився свіжий лист податківців № 24784* з хорошими новинами для всіх платників ПДВ. Податківці «відмовилися» від застосування адмінштрафу за прострочення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Що ж конкретно вони роз’яснили?
реєстрація ПН, відповідальність

* Лист ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24784/6/99-99-10-03-02-15.

Насамперед нагадаємо, що про застосування адмінштрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (причому не має значення яких: як тих, які видаються покупцям, так і тих, які не видаються покупцям, і РК до них) почали говорити після того, як у ЗІР з’явилася відповідна консультація.

До речі, «висить» вона там досі (категорія 101.31). У ній зазначено: «У разі недотримання платником ПДВ вимог щодо строків реєстрації ПН в ЄРПН до посадовців підприємства застосовується адміністративна відповідальність, передбачена ст. 1631 КпАП».

Нагадаємо: штраф за цією статтею становить від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.), а у разі повторного притягнення протягом року — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.). Заперечувати податківцям було досить складно хоча б тому, що в чинному законодавстві немає визначення терміна «податковий облік».

Однак, на щастя, податківці змінили свою позицію щодо адмінштрафу. Так, у  листі № 24784 говориться: якщо несвоєчасна реєстрація ПН не вплинула на показники декларації з ПДВ (тобто ПЗ за такою ПН уключені своєчасно до декларації — у періоді виникнення ПЗ), то підстав вважати, що платник порушує порядок ведення податкового обліку, немає. Відповідно адмінштраф за ст. 1631 КпАП не застосовується.

Ну хоч із цим розібралися, і за те спасибі.

img 1

Оскільки відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН за умови відображення сум ПДВ за такою ПН у податкових зобов’язаннях звітного періоду не впливає на декларування платниками податкових зобов’язань з ПДВ за відповідний звітний період, то порушення строку реєстрації ПН в ЄРПН не буде порушенням порядку ведення податкового обліку ( лист № 24784).

Звернемо увагу і на «свіже» судове рішення, яким платником уже оскаржувався адмінпротокол, складений податківцями за фактом несвоєчасної реєстрації ПН. До речі, як випливає з тексту судового рішення, податківці склали протокол на адмінштраф уже відразу за підсумками камеральної перевірки декларації з ПДВ. Так от, суд установив, що реєстрація чи нереєстрація ПН не впливає на дані бухгалтерського та податкового обліку. А тому несвоєчасна реєстрація ПН/РК в ЄРПН сама собою не свідчить про порушення порядку ведення податкового обліку (постанова апеляційного суду Запорізької області від 07.08.2015 р. у справі № 337/2031/15-п).

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі