Теми статей
Обрати теми

ПН не включили до декларації — чи зобов’язані показувати РК до неї?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Придбали товар у постачальника, отримали ПН. Однак уключати цю ПН до декларації не стали (хотіли включити пізніше). Тепер товар повертається постачальнику, він нам склав «зменшуючий» РК. Чи обов’язково показувати цей РК у декларації? Чи можуть податківці не визнати коригування у постачальника, якщо ми її у своєму обліку не показали?
ПДВ-облік, коригування

Із питання випливає, що йдеться про ПН, яка належним чином оформлена, зареєстрована в ЄРПН і, відповідно, надає право на ПК. Однак її з якоїсь причини не показали (можливо, побоюючись «мінуса» по декларації).

Тепер приходить «зменшуючий» РК. Правила відображення РК прописано у  ст. 192 ПКУ. У  п.п. «б» п.п. 192.1.1 ПКУ зазначено, що в разі зменшення суми компенсації покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит за результатами такого податкового періоду, якщо він збільшив суму ПК у зв’язку з таким придбанням.

img 1

У будь-якому разі на покупця покладено обов’язок зареєструвати «зменшуючий» РК ( п. 192.1 ПКУ). За прострочення реєстрації до покупця можуть бути застосовані штрафи на підставі ст. 1201 ПКУ. Розмір штрафу розраховується від суми ПДВ, зазначеної в РК, незважаючи на те, що вона буде з «мінусом».

Таким чином, поки не показаний ПК — зменшувати нічого. Наполягати на тому, щоб покупець показав РК, якщо раніше ним не була показана ПН, податківці не мають права.

Однак тут слід звернути увагу на такий момент. З 29.07.2015 р. відображення ПК стало обов’язком покупця ( ст. 198 ПКУ вже не містить згадок про «право»). Якщо право на ПК було, то покупець повинен був його показати, а в періоді виникнення підстав для коригування — його відкоригувати.

Тому насправді в періоді виникнення підстав для коригування потрібно показати і (1) «відкладену» ПН (адже зараз на підставі п. 198.6 ПКУ платник має право показувати їх у будь-якій поточній декларації до моменту закінчення 365 к. дн. з дати їх складання) і (2) РК. Інакше податківці можуть зацікавитися тим, чому у вас не показаний «зменшуючий» РК, що «пройшов» за ЄРПН, і виникають розбіжності з контрагентом.

Утім, навіть якщо ви не покажете ПН і РК узагалі в декларації, вважаємо: максимум, що може загрожувати за це, — адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку на підставі ст. 1631 КпАП.

img 2

Штраф за цією статтею становить від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.), а в разі повторного «притягнення» впродовж року — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.).

Але чи не постраждає в цьому випадку продавець, якщо покупець не покаже у себе РК? Чи можуть не визнати його право на зменшення ПЗ? Законодавчих підстав для цього немає. Адже для постачальника головне, щоб покупець зареєстрував «зменшуючий» РК в ЄРПН ( п. 192.1 ПКУ). За невідображення РК покупцем він відповідальності не несе. Тим більше що дії покупця з непроведення ПН і РК не призвели до недоплати до бюджету.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі