Теми статей
Обрати теми

У ПН — неправильний номер покупця: що йому відображати в декларації з ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Чи повинен покупець, ІПН якого випадково потрапив до ПН, відображати таку ПН у декларації?
помилки в ПН

Ні, не повинен. Адже для відображення ПК важлива не лише наявність зареєстрованої в ЄРПН ПН, а й факт здійснення господарської операції (має бути відповідність даних ПН і первинних документів). А в нашому випадку під таку «помилкову» ПН операції постачання немає. Немає і первинки, яка б підтверджувала здійснення операції з постачальником. Тому підстав показувати таку ПН в декларації у покупця немає, навіть незважаючи на те, що ПН збільшила йому регліміт у СЕА. Те саме говорять і податківці в ЗІР (категорія 101.23).

img 1

Не повинен показувати цю ПН і постачальник. Адже вона для нього також не є податковим документом.

Однак тут проблема в іншому. Ліміт «помилковому» покупцю при реєстрації такої ПН збільшений, а продавцю, навпаки, зменшений. Природно, щоб «вирівняти» свій ліміт, продавець складає РК до такої «помилкової» ПН. А оскільки РК є «зменшуючим», то реєструвати його повинен покупець, чий ІПН помилково потрапив до ПН.

Але чи зобов’язаний він це робити? Оскільки ліміт був збільшений, покупець повинен «прибрати» ці суми, зареєструвавши «зменшуючий» РК. Нереєстрація такого РК може призвести до перекручень у ПДВ-звітності (зокрема, це може призвести до завищення бюджетного відшкодування). Гадаємо, що податківці можуть наполягати на тому, щоб застосувати до «помилкового» покупця і штраф за ст. 1201 ПКУ за несвоєчасну реєстрацію РК. Хоча враховуючи те, що «помилковий» покупець не є одержувачем товарів/послуг за такою ПН, тобто формально в розумінні ст. 192 ПКУ не є особою, зобов’язаною реєструвати цей РК, обґрунтованість застосування такого штрафу під знаком запитання. Але чи переймуться цим податківці?

Тому покупцю, на якого помилково складена ПН, слід зареєструвати «зменшуючий» РК.

Також декілька слів скажемо про те, як сьогодні податківці рекомендують виправляти помилки в ІПН контрагента. Для їх виправлення потрібно (категорія 101.19 ЗІР):

1) «помилкову» ПН «обнулити», склавши РК до неї. Складається такий РК датою виявлення помилки. Зареєструвати його повинен покупець, ІПН якого помилково потрапив до ПН;

2) правильному покупцю скласти нову ПН з «правильними» реквізитами. Така ПН має бути складена датою першої події (датою виникнення ПЗ). Відповідно якщо помилка виявлена після закінчення 15 календарних днів, наступних від дати першої події, то продавцю загрожують штрафи за ст. 1201 ПКУ.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі