Теми статей
Обрати теми

Якщо середній заробіток став компенсацією

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Підприємство справляло ЄСВ із середнього заробітку мобілізованого працівника та подавало звіти на його компенсацію. У звітах з ЄСВ за січень — травень 2015 року такий заробіток у таблиці 6 відображався з кодом категорії застрахованої особи «1». Чи потрібно тепер в поточному звіті з ЄСВ коригувати його з кодом категорії застрахованої особи «48», оскільки гроші за ці місяці відшкодовані з бюджету?
«солдати підприємства», компенсація, ф. № Д4

Надміру нарахований/утриманий ЄСВ із сум середньої зарплати мобілізованого працівника, компенсація якої була отримана з бюджету, показуєте в таблицях 1 і 6 звіту за формою № Д4, сформованого за місяць, в якому ці суми були відсторновані. Майте на увазі: ПФУ проти того, щоб у таблиці 6 повністю прибирати рядки із середнім заробітком мобілізованого за допомогою коду типу нарахувань «3» і вводити компенсацію з кодом типу нарахувань «2» за минулі періоди. З їх роз’яснень виходить, що коригування необхідно проводити таким чином. У таблиці 6 на працівника формуєте рядки на «виїмку» середнього заробітку, з якого справлявся ЄСВ, вказуючи:

— у графі 9 — колишній код категорії застрахованої особи (далі — КЗО) «1». Вводити новий рядок з кодом КЗО «48» не потрібно! Також не потрібно виправляти цей код через «скасовуючу» і «початкову» таблиці 6;

— у графі 10 — код типу нарахувань «3»;

— у графі 11 — місяць, за який нарахований заробіток;

— у графі 18 — суму середнього заробітку, на яку надміру нарахований ЄСВ за відповідний місяць;

— у графі 20 — надміру утриману суму ЄСВ.

img 1

Звертаємо увагу: починаючи зі звіту за травень 2015 року середній заробіток мобілізованих працівників, з якого справлявся ЄСВ, звичайним госпрозрахунковим підприємствам слід відображати в таблиці 6 з кодом КЗО «47», а ось бюджетники продовжать вказувати «1».

Графу 21 таблиці 6 заповнюєте тільки щодо травня 2015 року, вказуючи суму нарахованого ЄСВ на середню зарплату за цей місяць. За рядками із сумами середньої зарплати за січень — квітень 2015 року суму ЄСВ у частині нарахувань вказувати не потрібно.

img 2

Інформацію про суму ЄСВ у частині нарахувань стали відображати в таблиці 6 звіту за формою № Д4 тільки починаючи зі звіту за травень 2015 року. До цього суми ЄСВ у частині нарахувань вказувалися лише в таблиці 1.

Графи 15 і 17 не заповнюєте.

Переходимо до таблиці 1. Суми, на які зменшений ЄСВ, проставляєте у відповідних коригуючих рядках 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.13), 7.3 (7.3.1, 7.3.3). У рядку 7.4 вказуйте суму середньої зарплати за період із січня по травень 2015 року, яка була компенсована з бюджету. У рядку без номера «Зміст помилки» можна вказати: «Коригування бази справляння ЄСВ на суму компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників за січень — травень 2015 року».

Важливо! У рядку 7.1 (7.1.1 — 7.1.13) таблиці 1 має бути вказана загальна сума ЄСВ, нарахованого на середню зарплату працівника за січень — травень 2015 року. Однак при заповненні звіту в електронному вигляді сюди потраплять лише нарахування за травень. Адже ви тільки їх можете відобразити в таблиці 6 (див. вище). Що робити? Пропонуємо спочатку заповнити, закрити та зберегти звіт у звичний спосіб. Потім відключити автозаповнення показників, відкрити таблицю 1, відключити «Автоматичний розрахунок», відкоригувати відповідні показники рядків 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.13) і 8, перерахувати підсумки. Після відправлення звіту всі налаштування поверніть на місце!

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі