Теми статей
Обрати теми

Орендна плата за держ-ком-землю vs витрати ФОП-ЗС

Залога Інеса, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності має дві іпостасі: з одного боку — це загальнодержавний податок, а з іншого — договірний платіж. У зв’язку з цим запитання: чи має право ФОП-ЗС уключати її до витрат, адже ПКУ формально не вважає витратами ФОП сплачені податки, та натомість повною мірою визнає такими витрати на оплату оренди. Тут, як завжди, є дві думки держорганів: хороша та погана. Причому хороша з’явилася нещодавно. Про це й поговоримо.
орендна плата за держ-ком-землю, витрати ФОП-ЗС, суд

Податківці говорять витратам «ні». Хто б сумнівався, що фіскали зроблять ставку на «податковий» вид орендної плати за держ-ком-землю. У листі від 21.04.2015 р. № 3701/М/99-99-17-02-02-14 ДФСУ вказала, що орендна плата за держ-ком-землю має форму податку (обов’язковий платіж), тому її не можна включати до витрат ФОП-ЗС. Водночас податківці підкреслили: якщо ФОП-ЗС орендує землю у ЮО або іншого ФОП і сплачує їм орендну плату (на підставі договору оренди), то він має право включити до витрат суму орендного платежу. Зрозуміло, що в разі дотримання інших умов (зв’язок із госпдіяльністю тощо).

img 1

Якщо ви здаєте в оренду будівлю, яка розташована на орендованій вами землі, то податківцям, можливо, ще доведеться доводити, що при цьому земельна ділянка використовується у вашій власній госпдіяльності. Хоча це і є очевидним. На щастя, у судах вдавалося оскаржити абсурдні твердження фіскалів із цього приводу (наприклад, ухвала ВАСУ від 23.04.2007 р. у справі № к- 9157/06).

Податково-митний комітет ВРУ говорить «так». На відміну від ДФСУ, Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики поставив на орендну природу плати за держ-ком-землю. Так, у листі від 10.11.2015 р. № 04-27/10-1784 він роз’яснив, що згідно з  п.п. 177.4.4 ПКУ до витрат ФОП-ЗС уключаються витрати на оплату оренди. При цьому ні у ПКУ, ні в інших нормативно-правових актах немає жодних обмежень стосовно того, яку оренду можна включати до витрат, а яку — ні. Отже, не має значення, яка природа оренди (податок це чи не податок), — у будь-якому разі вона має право потрапити до витрат ФОП-ЗС! І це є цілком логічним.

До речі, «орендна природа» орендної плати за держ-ком-землю підтверджується і  п. 288.1 ПКУ. Так, у ньому зазначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди цієї ділянки. А це за своєю природою — цивільно-правовий договір, що породжує відносини оренди. Без нього не може бути й права оренди землі (ч. 1 ст. 93 ЗКУ).

Підсумок. Поява хорошого роз’яснення дала надію ФОП-ЗС на те, що ДФСУ змінить свою думку щодо орендної плати за держ-ком-землю і дозволить уключати її до витрат. Ну а поки цього не відбулося, сміливі ФОП-ЗС можуть уже сьогодні включати її до витрат, розраховуючи на однозначну перемогу в суді. Як допаргументи для судового позову радимо також «упирати» на п. 56.21 ПКУ, згідно з яким рішення приймається на користь платника податків, якщо має місце неоднозначне (множинне) тлумачення норм цього Кодексу. Ну а підтвердженням неоднозначного тлумачення п.п. 177.4.4 і ст. 177 ПКУ в частині включення / невключення до витрат ФОП-ЗС орендної плати за держ-ком-землю якраз і є обидва листи.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі