Теми статей
Обрати теми

Зі «звичайної» ПН на «ритмічну»: підводні нюанси перетворення

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Ми поставили товар покупцю (перша подія), однак у встановлений 15-денний строк не змогли зареєструвати ПН (не вистачило ліміту реєстрації). Як вихід із ситуації ми хочемо здійснити цього місяця ще одне допостачання товару покупцю, щоб з’явилися підстави для складання «ритмічної» зведеної ПН. Як правильно це зробити? Чи не постраждає від цього покупець?
податкова накладна, штрафи за нереєстрацію ПН

Складання «ритмічної» зведеної ПН дійсно дозволило б «відстрочити» дату складання ПН і відповідно строки реєстрації її в ЄРПН.

На сьогодні для виписки зведеної ПН встановлена, по суті, усього одна умова — наявність ритмічного/безперервного постачання товарів/послуг покупцю ( п. 201.4 ПКУ). У свою чергу, ритмічним постачанням вважається постачання товарів/послуг два та більше разів на місяць. Інші умови (щодо наявності постійних зв’язків з покупцями та встановлення в договорі періодичності оплати товарів/послуг) у  п. 201.4 ПКУ не згадуються. Тому, у принципі, якщо протягом місяця у вас буде два та більше постачання (відвантаження) товару покупцю, ви маєте право скласти зведену ПН.

img 1

Оформити зведену ПН слід на кожного платника ПДВ не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулося постачання.

Коли перша подія — відвантаження товарів, то в тому самому місяці має як мінімум відбутися ще одне постачання товарів. Або вам потрібно домовитися з контрагентом про поділ уже поставленого товару на різні партії та оформити їх як два надходження.

Якщо першою подією був аванс, то для того, щоб з’явилися підстави для складання зведеної ПН протягом того місяця, в якому отриманий аванс, покупцю потрібно поставити товар як мінімум двома партіями.

Однак є ризики! Нові норми щодо зведеної ПН діють відносно нещодавно. І як свідчать роз’яснення податківців, вони і досі як підстави для складання зведеної ПН «приплітають» старі правила.

Так, наприклад, в одній з консультацій у категорії 101.19 ЗІР податківці говорять, що зведена ПН може бути складена при постійних зв’язках з покупцями та наявності в договорі умов про періодичність постачання та оплати товарів. Тому якщо, наприклад, у вас з покупцем «разовий» правочин (було всього лише два постачання на місяць, і на цьому відносини з ним закінчуються), то складання зведеної ПН може викликати підозри у податківців. Це незважаючи на те, що п. 201.4 ПКУ дозволяє складати зведену ПН навіть у цьому випадку. Тому як мінімум у договорі краще зробити застереження про те, що постачання товару здійснюватиметься партіями, і встановити строки таких постачань!

Однак складання зведеної ПН — не зовсім зручний варіант для покупця — платника ПДВ у плані його ліміту реєстрації ПН/РК.

img 2

Адже відсувається строк поповнення його показника ∑НаклОтр, ліміт реєстрації не зростає, значить, йому доведеться додатково відволікати обігові кошти для реєстрації ПН уже своїм покупцям.

І цілком імовірно, що покупець — платник ПДВ ставати на місце продавця (доповнювати договір «ритмічними» положеннями) не захоче.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі