Теми статей
Обрати теми

Податкова mini-реформа: з чим увійдемо у 2016 рік

Товстоп’ят Юрій, Казанова Марина, Ушакова Лілія, Мірошниченко Віталіна, податкові експерти, buhgalter911@mail.ua
Великої податкової реформи не буде! Законопроект Мінфіну № 3630 з нового року нам на голову не звалиться. Законопроект Комітету ВРУ за № 3357 також не потішить. На нас чекає minі-реформа із законопроекту № 3688*. А «глибоке реформування» обговорюватимуть у 2016 році. З тим, щоб зміни запрацювали з 2017 року.
Так що ж на нас чекає з 1 січня 2016 року? Зараз тезово розповімо про це, ґрунтуючись на законопроекті № 3688. А наступного року в першому номері детально розглянемо нововведення, сподіваємося, уже за чинним законом.
податкова реформа, ПДВ, податок на прибуток, ПДФО, ЄСВ, ВЗ, ЄП, підприємці, акциз

* Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 22.12.2015 р. № 3688. Шукайте за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4 1?pf3511=57512.

Податок на прибуток

1. Основна ставка податку збережеться на рівні 18 % (причому в довгостроковій перспективі).

2. Є приємна новина: з 01.01.2016 р. скасовується необхідність сплати щомісячних авансових внесків («дивідендні» внески продовжуємо сплачувати!).

3. Зворотний бік медалі — розширення кола платників, які щокварталу подають декларацію з прибутку. Але якщо ви «малодохідник» (дохід за попередній рік не перевищує 20 млн грн.), для вас звітним періодом є рік.

4. Крім того, передбачений «разовий» грудневий аванс-2016, який доведеться сплатити до 31 грудня… ні, не 2015-го ☺, а 2016 року. Тих, хто за 2016 рік звітуватиме лише одного разу — за підсумками року, таке «щастя» має оминути.

5. Тепер про те, що, можливо (але не факт; є вирогідність що передумають), доведеться врахувати вже при декларуванні за 2015 рік. З неприємних новин виділимо повернення до 2,5-тисячної межі для ОЗ/МНМА «заднім числом», тобто стосовно всього 2015 року (а не тільки періоду 01.01.2015 р. — 31.08.2015 р.). Не коригуєте податок на різниці за підсумками 2015 року? Можуть додати роботи. Стосується вона старих «ремонтних» витрат (понесених до 01.01.2015 р.). Якщо в бухобліку ви їх капіталізували та продовжували амортизувати після 01.01.2015 р., а в податковому обліку до 01.01.2015 р. віднесли на витрати, тоді законодавець наполягає на «виправленні цієї несправедливості» (адже такі витрати через бухоблік знову впливають на фінрезультат / об’єкт обкладення податком на прибуток)!

img 1

Законодавець вимагає збільшення на суму таких ремонтів/поліпшень фінрезультату до оподаткування-2015.

ПДВ

1. Ставки ПДВ залишаються незмінними (20 %, 7 % і 0 %). Без змін також поріг для обов’язкової ПДВ-реєстрації в 1 млн грн. (раніше збиралися збільшити до 2 млн грн. з 01.04.2016 р.).

2. Планують скасувати таку підставу для анулювання ПДВ-реєстрації, як відсутність за місцезнаходженням ( п.п. «ж» п. 184.1 ПКУ). Відповідно, вирішиться проблема з «9-м станом».

3. Для сільгоспників у 2016 році все ж таки хочуть встановити сплату ПДВ у певинх пропорціях (частина йде до бюджету, частина залишається в розпорядженні аграріїв). Також планується скасувати «зернову» пільгу. Платники, які експортуватимуть зерно, матимуть право на БВ ПДВ.

img 2

А ось IТ-пільгу, встановлену п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, усе ж таки вирішили зберегти.

4. Мінбаза з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг — звичайна ціна (раніше собівартість). «Роздрібного» акцизу у ПДВ-базі точно немає (практика вже рухається цим шляхом).

5. СЕА. Як «складова» формули з’явиться ∑Овердрафт. Принцип його нарахування зберігається, однак уточнюється, що перераховуватимуть його протягом перших 6 робочих днів кварталу, а не протягом першого числа кварталу.

img 3

Для тих, хто застосовує «касовий» метод для ліміту, враховуватимуться ПН, складені до 1 липня, якщо право на ПК за ними виникло після цієї дати.

6. Щодо ПН. Права на ПК не надаватиме ПН з «помилковим» ІПН або якщо на необ’єктні чи пільгові постачання помилково складена ПН як на звичайне постачання (із сумою ПДВ). За даними стенограми, найімовірніше, буде закріплена логічна норма про те, що навіть помилка в обов’язкових реквізитах ПН, якщо вона не заважає ідентифікувати операцію та не впливає на дані СЕА, дає право на ПК (за винятком помилки в коді УКТ ЗЕД). Спочатку проектом планувалося залишити чинну норму про те, що помилка в обов’язкових реквізитах не дає права на ПК.

Також, найімовірніше, до ПКУ будуть уключені норми про застосування штрафів до постачальника за помилки в обов’язкових реквізитах ПН**.

** Ця норма обговорювалася у статті «Помилка у ПН — не перешкода для ПК?! (готуємося до 2016 року)» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 45.

7. Щодо БВ. Планується виключити п. 200.5 ПКУ, згідно з яким раніше не мали права на БВ ПДВ-новачки, а також особи, у яких обсяг постачання менший, ніж сума БВ. Планується запровадити реєстр одержувачів БВ. Відшкодування ПДВ відбуватиметься в порядку черговості внесення до Реєстру заяв на БВ.

Податок на доходи фізичних осіб і ВЗ

Ставки ПДФО. Основна ставка 18 %. Крім неї, є ще три ставки ПДФО — 15 % (планується застосовувати до оподатковуваної частини пенсії), а також 5 % і 0 % (застосовують у випадках, прямо визначених ПКУ, наприклад, як і сьогодні, за ставкою 5 % обкладатимуть дивіденди, нараховані платником податку на прибуток, за ставкою 18 % — неплатником).

ПСП. Пільгу в мінімальному розмірі хочуть встановити на рівні 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня 2015 року (далі — ПМПО). Отже, про заплановане її підвищення з 2016 року до 100 % ПМПО, найімовірніше, доведеться забути.

img 4

Стосовно військового збору (ВЗ) усе без змін. База обкладення та сама, ставка колишня — 1,5 %.

Єдиний соціальний внесок

Платники ЄСВ. Виключено найманих працівників. Що з цього випливає? ЄСВ сплачуватимуть тільки в частині нарахувань на базу справляння внеску. Утримань не буде!

База нарахування ЄСВ. Максимальну величину бази нарахування ЄСВ планується підвищити із сьогоднішніх 17 до 25 розмірів ПМПО, встановленого законом.

img 5

Уточнено, що ЄСВ не потрібно нараховувати як на середній заробіток мобілізованих працівників, який компенсуватиметься з бюджету, так і на середній заробіток тих «солдатів підприємства», хто був призваний на строкову військову службу або вирішив служити за контрактом.

Вимога щодо сплати ЄСВ з мінзарплати, якщо щодо працівника база справляння ЄСВ менше мінзарплати, зберігається.

Ставки ЄСВ. Для «звичайних» підприємств, бюджетників і усіх підприємців єдина ставка в частині нарахувань на базу справляння ЄСВ — 22 %. Збережено пільгові ставки в частині нарахувань на зарплату інвалідів, працюючих у юросіб, на підприємствах та в установах всеукраїнських громадських організацій інвалідів, а також на підприємствах та в установах громадських організацій інвалідів.

Єдиний податок: ППЄПи і ЮРЄПи

Головне полегшення — юросіб на ЄП залишають! Але з нюансами, про які далі.

Групи залишилися такими самими, види діяльності — колишні. Однак у групі 3 граничний обсяг доходу скорочують з 20 млн до 5 млн грн., а ставку ЄП підвищують на 1 %: 3 % (з ПДВ) або 5 % (без ПДВ). Це стосується і ППЄПів, і ЮРЄПів.

ЮРЄПам групи 4 (сільгоспники) збільшили ставки ЄП у 1,8 раза.

img 6

Щодо решти, як і раніше: ППЄПи групи 3 можуть бути ПДВниками, РРО-імунітет залишається для тих, у кого річний дохід менше 1 млн, ЗЕД дозволена.

Підприємці (ФОП) на загальній системі

Ставка ПДФО — 18 % незалежно від суми чистого доходу.

Змінюється підхід до сплати квартальних авансів. Аванси з ПДФО розраховуються не за даними минулого року, а за поточними даними: виходячи з фактичної величини чистого доходу, відображеного у Книзі обліку доходів і витрат за квартал. Сплачуються аванси не в середині, а після закінчення кварталу, у строк до 20.04, 20.07, 20.10 — за І, ІІ і ІІІ квартали відповідно. За IV квартал не сплачуються, оскільки за підсумками року відбувається остаточний розрахунок ПДФО. За збиткові квартали аванси = 0.

Декларація, як і раніше, є річною. Облік доходів і витрат колишній.

Реалізація палива

Що стосується акцизного податку, то на суб’єктів, які займаються реалізацією палива, у другому (!) півріччі, очікує справжнє жахіття (основні нововведення в цій частині знайдете у ст. 231 і 232 ПКУ у редакції проекту № 3688).

Це СЕА реалізації палива, з «усіма принадами»: акцизними накладними, РК до них і реєстрацією в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Навіть «суперформула-2» присутня (використовуватиметься для визначення обсягу реалізованого палива за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, на який платник зможе зареєструвати акцизні накладні та/або РК*** в Єдиному реєстрі акцизних накладних). І куди ж без штрафів ☹…

*** А також коригування заявок на поповнення обсягу залишку палива.

Облік обсягів палива (увага: саме обсягів, а не їх вартості) у СЕА реалізації палива вестиметься за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД.

img 7

Підкреслимо: п. 57 розд. I проекту № 3688 (у його сьогоднішній редакції) щодо запровадження акцизних накладних при реалізації палива, Єдиного реєстру акцизних накладних і «СЕА-2» (при реалізації палива) набуває чинності з 01.07.2016 р.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі