Теми статей
Обрати теми

Продаємо безалкогольне пиво вроздріб: чи сплачувати акциз?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Наше підприємство продає вроздріб безалкогольне пиво. Чи потрібно нам сплачувати «роздрібний» акциз?
роздрібна торгівля

Вважаємо, що ні. І ось чому.

Платниками «роздрібного» акцизу є суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари* ( п.п. 212.1.11 ПКУ). Пиво дійсно названо серед цих товарів (абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ). Причому без якогось поділу на алкогольне та безалкогольне. Що робити? Щоб розібратися, пригадаємо, що в розумінні п.п. 14.1.144 ПКУ пивом вважається лише те, яке належить до товарної позиції 2203 УКТ ЗЕД. Про це ж говорить і ст. 1 Закону № 481**. Що стосується безалкогольного пива, то ним визнають напої, віднесені до товарної групи 2202 УКТ ЗЕД (ст. 1 Закону № 481).

* З нюансами сплати цього податку ви могли ознайомитися у статті «Продаєте вроздріб підакцизний товар? Не забудьте сплатити акцизний податок!» у журналі «Бухгалтер911», 2015, № 3.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу  спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

img 1

У Законі № 481 безалкогольне пиво визначено окремо. Ним вважається насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об’ємною часткою спирту не більше 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202 (ст. 1 Закону № 481).

Таким чином, пиво та безалкогольне пиво — це різні напої, ототожнювати які не можна. Звідси висновок: оскільки ПКУ в частині «роздрібного» акцизу називає лише пиво, безалкогольне пиво з нього випадає. Отже, при його продажу сплачувати «роздрібний» акциз не потрібно.

Однак незважаючи на це, радимо зберігати пильність і моніторити питання. Адже ще свіжими є спогади про хмелезбір (з 1 січня він канув у Лету). До об’єкта його оподаткування також потрапляло пиво (п. 16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в редакції до 01.01.2015 р.). Причому тоді податківці наполягали на обкладенні ним і безалкогольного пива (див. підкатегорію 518.02 ЗІР, з 1 січня консультацію скасовано). Якби ПКУ в цій частині не передбачав для нього винятків — і це навіть незважаючи на згадані положення п.п. 14.1.212 і Закону № 481! Отже, на жаль, чекати від цих «товаришів» можна чого завгодно ☹.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі