Теми статей
Обрати теми

Як ФОП прийняти працівника

Хмелевська Оксана, податковий експерт, о.khmelevska@buhgalter 911.com
З 01.01.2015 р. законодавці оновили алгоритм прийняття нових працівників. Про кроки підприємця-роботодавця при укладенні трудового договору читайте в цій статті.
укладаємо
трудовий
договір

Метаморфоза. Почнемо з приємного: реєструвати трудовий договір з працівником у центрі зайнятості (далі — ЦЗ) уже не потрібно (ст. 241 КЗпП, яка це вимагала, скасована). При цьому трудові договори, зареєстровані до 01.01.2015 р., доведеться зняти з реєстрації, але лише в разі звільнення працівників. Зробити це можна в будь-якому ЦЗ (як разом із працівником, так і за його відсутності).

На жаль, останні зміни з 01.01.2015 р. посилили контроль за відносинами ФОП і працівників. Так, з 01.01.2015 р. працівник не може бути допущеним до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, і повідомлення про це органу ДФСУ (ч. 3 ст. 24 КЗпП)!

img 1

Зауважимо: підприємцям не потрібно оформляти наказ/розпорядження про прийняття на роботу (хіба що за бажанням). Це обов’язок юросіб.

Зволікати з оформленням працівника не можна, трудовий договір має бути укладений не пізніше першого робочого дня, інакше на вас чекають чималі штрафи*. По суті, це правило діяло і раніше, і добре знайоме роботодавцям. А ось головною трудовою новацією став обов’язок повідомити податківців про нових працівників.

* Про це ви могли прочитати у статті «Праце-зарплатне і не тільки: зміни та новинки» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 3.

Порядок передачі інформації протягом трьох місяців (починаючи з 01.01.2015 р.) має затвердити КМУ, але він не надав навіть проект. На щастя, нещодавно напругу зняла ДФСУ в листі від 29.01.2015 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17. До затвердження порядку податківці запропонували повідомляти їх інформацією з таблиці 5 форми № Д4. Її потрібно подати за стандартними правилами у складі звіту за місяць, в якому був укладений трудовий договір.

img 2

Ви можете вносити до форми такого договору зміни, що не суперечать КЗпП (головне, щоб вони не погіршували становище працівника порівняно із законодавством), і, крім того, складати лише 2 примірники (3-й для ЦЗ тепер не потрібний).

Інші нюанси. Трудовий договір, як і раніше, потрібно укладати у письмовій формі, вказавши в ньому умови праці та її оплати (ст. 24 КЗпП). Чи обов’язково з 01.01.2015 р. використовувати форму, затверджену наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260? Так, оскільки наказ № 260 не скасовано (не діють лише правила щодо реєстрації).

Якщо працівника оформляють за основним місцем, то роблять запис до трудової книжки. На жаль, нормативка ще не підкоригована і п. 2.21-1 Інструкції** вимагає посилання на зареєстрований договір і посвідчення запису у ЦЗ. Зверніться туди з таким проханням, можливо, вам підуть назустріч. Інакше вимагайте письмову відмову. Вона стане вашою страховкою від будь-чиїх претензій.

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

o.khmelevska@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі