Теми статей
Обрати теми

Поворотна фіндопомога та ЄП: облікова мозаїка

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Буває, підприємству/підприємцю бракує власних коштів. В умовах кризи кредитування кращим виходом із цієї ситуації може стати поворотна фіндопомога. Про те, як її обліковувати платникам податку на прибуток, ви вже, мабуть, читали*. Сьогодні пропонуємо дізнатися, як її відображати єдиноподатникам.
облік позик
перехідні
нюанси

* Див. статтю «Поворотна фіндопомога: шпаргалка» в журналі «Бухгалтер 911», 2014, № 2.

Загальні правила

Порядок обліку поворотної фіндопомоги (далі ПФД), отриманої платником ЄП, описано в п.п. 3 п. 292.11 ПКУ. Він такий: ПФД не включається до «єдиноподаткового» доходу, якщо її повернуто протягом 12 календарних місяців з дня отримання. Ця норма стосується всіх єдиноподатників — і підприємств, і підприємців.

Облік ПФД у єдиноподатника

img 1

img 2

Хто є позикодавцем (наприклад, «звичайний» / «не звичайний» платник податку на прибуток), жодного значення не має. Важливим є лише строк повернення ПФД: уклалися в 12-місячний строк чи ні. Крім того, враховуйте, що включивши до доходу несвоєчасно повернену ПФД, відкоригувати (зменшити) його в періоді повернення фіндопомоги ви не зможете.

Але майже відразу виникає запитання: як розрахувати згаданий 12-місячний строк? Щоб визначити його початок, ще раз звернемося до п.п. 3 п. 292.11 ПКУ: ПФД, як бачите, прив’язується до моменту отримання. З урахуванням ч. 1 ст. 253 ЦКУ початок відліку цього строку — з наступного дня після отримання ПФД (принаймні, податківці свого часу теж орієнтувалися на зазначені правила визначення строків із ЦКУ). А який день вважати останнім? У цьому питанні слід керуватися ч. 3 ст. 254 ЦКУ: строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку. Наприклад, ПФД отримали 15 грудня 2014 року. Свій відлік цей строк почне 16 грудня, а спливе — 16 грудня 2015 року. Отже, 17 грудня 2015 року єдиноподатник повинен включити неповернену суму ПФД до доходу.

І ще один момент: строк повернення ПФД за договором значення не має. Тобто, наприклад, якщо в договорі зазначено, що ПФД видано на 24 місяці, то відобразити дохід доведеться лише по закінченні 12 календарних місяців з моменту її отримання. Якщо ж платник ЄП поверне цю суму раніше, дохід відображати не потрібно.

img 3

Дохід відображають у тому звітному періоді, в якому закінчився строк повернення ПФД (спливли 12 календарних місяців з дня її отримання).

Це загальне правило. А тепер подивимося, як складатиметься ситуація, якщо після отримання ПФД суб’єкт господарювання змінює систему оподаткування.

Отримали ПФД на загальній системі — повертаємо на ЄП

Ситуація 1. Загальносистемник (підприємство або підприємець) отримав у IV кварталі 2014 року ПФД. З I кварталу 2015 року він перейшов на ЄП. Як оподатковувати ПФД?

Отримання ПФД підприємством-загальносистемником породжує виникнення доходів (у сумі ПФД або умовних відсотків — залежно від податкового статусу позикодавця) лише в тому разі, якщо вона не повернена на кінець звітного періоду (пп. 135.5.5і 14.1.257 ПКУ). Сказане не стосується отримання ПФД від засновника, але про це — в наступній ситуації.

Важливо! Оскільки підприємство з I кварталу переходить на сплату ЄП, то останнім звітним періодом для нього буде IV квартал 2014 року. Тому за його підсумками підприємство зобов’язане:

або нарахувати «умовні» відсотки на неповернену суму ПФД (якщо ПФД отримана від «звичайного» платника податку на прибуток — п.п. 14.1.257 ПКУ);

або включити неповернену фіндопомогу до доходу (якщо ПФД отримана від «незвичайного» платника податку на прибуток — п.п. 135.5.5 ПКУ).

Але зауважте: після переходу на ЄП автоматично «запрацюють» норми п.п. 3 п. 292.11 ПКУ. Якщо прямо керуватися цим підпунктом, після закінчення 12-місячного періоду для повернення ПФД єдиноподатник повинен показати дохід (адже жодних винятків п.п. 3 п. 292.11 ПКУ не містить). Проте не засмучуйтеся заздалегідь: це стосується лише тієї ПФД, яку було отримано від «звичайного» платника податку на прибуток.

Що ж до ПФД, отриманої від «не звичайного» платника, то до доходу вона потрапила ще на загальній системі (див. вище). Тому повторно включати її до доходу після закінчення 12 місяців не потрібно. Погоджуються з цим і фіскали (див. підкатегорію 108.04 ЗІР).

Якщо одержувачем ПФД стало не підприємство, а підприємець-загальносистемник, то він не відображає дохід. Але врахуйте: на думку податківців, якщо підприємець не поверне цю суму в строк, визначений договором, йому доведеться включити її до доходу (див. підкатегорію 103.02 ЗІР).

img 4

Хоча з цим роз’ясненням можна і посперечатися. На нашу думку, потрібне орієнтуватися на закінчення строку позовної давності за договором.

Після переходу на ЄП, якщо ПФД не буде повернена в 12-місячний строк, підприємцю потрібно включити неповернену суму до доходу (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Такої ж думки дотримуються і податківці (див. підкатегорію 107.04 ЗІР). Відображається такий дохід у гр. 5 Книги обліку (лист ДПСУ від 27.09.2012 р., ср. ). Потім сума цього доходу потрапляє до підсумкової гр. 7 Книги і разом з іншими доходами відображається в декларації залежно від групи: у загальному випадку в рядках 01, 06, 12 (або 11), 17 (або 16).

Отримали ПФД на загальній системі (від засновника) — повертаємо на ЄП

Ситуація 2. Підприємство-загальносистемник отримало ПФД від засновника. Потім воно переходить на ЄП. Як обкладати ПФД?

На загальній системі ПФД, отримана від засновника/учасника, підпаде під оподаткування, якщо її не буде повернено протягом 365 календарних днів (абз. 4 п.п. 135.5.5 ПКУ). Якщо цей строк не сплив, то:

1) перебуваючи на загальній системі — підприємство не відображає в обліку ПФД;

2) після переходу на ЄП — по закінченні 12 календарних місяців з дня її отримання включає неповернену суму ПФД до доходу (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Якщо 365-денний строк сплив у періоді перебування на загальній системі, то:

1) перебуваючи на загальній системі — нараховує умовні відсотки на суму неповерненої на кінець періоду ПФД (якщо ПФД було отримано від «звичайного» платника) або включає її до доходу (якщо ПФД отримано від «незвичайного» платника);

2) після переходу на ЄП — суму ПФД до доходу не включає, причому незалежно від податкового статусу позикодавця (адже строк 12 календарних місяців з дня її отримання вже сплив).

Отримали ПФД на ЄП — повертаємо на загальній системі

Ситуація 3. Єдиноподатник (підприємство або підприємець) у IV кварталі 2014 року отримав ПФД. З I кварталу 2015 року переходить на загальну систему.

Підприємство-єдиноподатник суму ПФД до доходу не включає (адже ще не спливли 12 календарних місяців з дня її отримання). Після переходу на загальну систему:

якщо ПФД отримана від «звичайного» платника податку на прибуток і залишається неповерненою на кінець звітного періоду, нараховує «умовні» відсотки на суму неповерненої фіндопомоги (відповідь на запитання № 5 УПК № 367*);

img 5

Врахуйте, що нараховуються такі умовні відсотки з дати переходу на загальну систему.

якщо ПФД отримана від «незвичайного» платника — до доходу її не включає. Адже згідно з вимогами п.п. 135.5.5 ПКУ неповернена сума ПФД включається в дохід, якщо вона отримана платником податку на прибуток у звітному періоді і не повернена на кінець такого періоду. А в нашому випадку ПФД отримана в періоді перебування на ЄП. Те, що дохід в цьому випадку не відображається, підтверджують і податківці (відповідь на запитання № 5 УПК № 367).

* Узагальнююча податкова консультація щодо податкового обліку поворотної фінансової допомоги, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 01.07.2014 р. № 367.

Підприємець на ЄП, який отримав ПФД, повинен включити її до доходів лише після закінчення 12-місячного строку з моменту отримання (про це ви могли прочитати вище). Після переходу на загальну систему дохід відображати не потрібно — причому незалежно від того, потрапила така ПФД до єдиноподатного доходу чи ні. Хіба що підприємець не поверне її в домовлений строк / до закінчення строку позовної давності (про це читайте вище).

Облік поворотної фіндопомоги у разі зміни системи оподаткування

I. Перехід із загальної системи на ЄП

Ситуація

ПФД отримана від:

Наслідки на загальній системі

Наслідки на ЄП

Фіндопомога отримана на загальній системі і не повернена до переходу на ЄП

Позичальник — підприємство

«звичайного» платника податку на прибуток

Нараховуємо «умовні» відсотки на неповернену суму ПФД: ряд. 03.10.1 дод. IД

Неповернену суму по закінченні 12 календарних місяців з дня отримання ПФД включаємо до «єдиноподатного» доходу: ряд. 2 (3) або 17 (18)

«незвичайного» платника

Включаємо неповернену суму ПФД до доходу: ряд. 03.12 дод. ІД

Дохід не нараховуємо, оскільки його відображено на загальній системі (див. підкатегорію 108.04 ЗІР)

Позичальник — підприємець

«звичайного» платника податку на прибуток

Дохід не відображаємо (якщо не сплив строк повернення за договором / строк позовної давності)

Неповернену суму по закінченні 12 календарних місяців з дня отримання ПФД включаємо до доходу (гр. 5 Книги обліку, ряд. 01, 06, 12 (або 11), 17 (або 16) декларації)

«незвичайного» платника

II. Перехід ЄП на загальну систему

Ситуація

ПФД отримана від:

Наслідки на ЄП

Наслідки на загальній системі

Фіндопомога отримана на єдиному податку і не повернена до переходу на загальну систему

Позичальник — підприємство

«звичайного» платника податку на прибуток

Дохід не відображаємо (якщо не сплив 12-місячний строк)

Якщо ПФД не повернено на кінець звітного періоду — нараховуємо умовні відсотки (ряд. 03.10.1 ІД)

«незвичайного» платника

Дохід не відображаємо

Позичальник — підприємець

«звичайного» платника податку на прибуток

Дохід не відображаємо (якщо не сплив 12-місячний строк)

Дохід не відображаємо (якщо не сплив строк повернення за договором / строк позовної давності)

«незвичайного» платника

 

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі