Теми статей
Обрати теми

ФОП-єдиноподатник і РРО: чи потрібний при безготівкових розрахунках?

Олеся Александрова, податковий експерт, o.aleksandrova@buhgalter911.com
Єдиноподатник-підприємець 3 групи займається торговельною діяльністю і хоче з 01.07.2015 р. працювати без РРО. Звідси запитання — чи можна не встановлювати РРО при: — розрахунках, які провадяться безготівково; — прийманні готівки від покупців через платіжний термінал; — розрахунках з оформленням прибуткових касових ордерів?
касові апарати
спрощенка

Хоча до липня 2015 року начебто ще далеко, але про перспективи, пов’язані із застосуванням РРО, багато хто замислюється вже зараз*. Звідси й популярність таких запитань (це демонструють, зокрема, і дзвінки на нашу «гарячу лінію»). Давайте розбиратися.

* Про те, кого з підприємців-єдиноподатників зобов’язали застосовувати РРО (з 1 липня 2015 року і з 1 січня 2016 року), ви могли прочитати у статті «Спрощенка з РРО, а також інші РРО-зміни» у «Бухгалтер 911», 2015, № 2.

Безготівкові розрахунки

Якщо покупці розраховуватимуться з підприємцем на ЄП виключно за безготівковим розрахунком, то без РРО в цьому випадку можна спокійно обійтися. Під безготівковими розрахунками в цьому випадку ми маємо на увазі перерахування на поточний рахунок отримувача — підприємця на ЄП:

1) певної суми з рахунка покупця;

2) коштів, унесених покупцем готівкою до каси банку для перерахування на поточний рахунок одержувача. Нагадаємо, в такому разі для одержувача — підприємця на ЄП подібні розрахунки вважатимуться безготівковими (п. 2.5 Положення № 637).

Щоб у цьому переконатися, достатньо поглянути на ст. 3 Закону про РРО.

img 1

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій і в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карт, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг <...>

Тобто, як бачите, безготівкові розрахунки в тій формі, про яку ми згадали вище, випадають зі сфери застосування РРО.

Зверніть увагу: у ситуації, коли підприємець планує здійснювати переважно безготівкові розрахунки, але зрідка приймати й готівку, йому обов’язково потрібно буде обзавестися РРО. Адже будь-який готівковий платіж у сфері торгівлі (послуг), нехай навіть і один-єдиний на рік, має бути проведений через РРО.

Платіжні термінали

Якщо покупець розраховується з вами карткою через платіжний термінал, чи доведеться такі платежі проводити через РРО?

Сам платіжний термінал дійсно може існувати окремо від РРО. Але це зовсім не означає, що він замінює РРО. У тій же ст. 3 Закону про РРО, наведеній нами вище, чітко зазначено, що при оплаті карткою платіж має бути проведено через РРО. Більше того, з 01.07.2015 р. для підприємців-єдиноподатників 3 групи (а з 1 січня 2016 року — і 2 групи) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг застосування платіжних терміналів стане обов’язковим нарівні з РРО (крім діяльності на ринках, продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної торгівлі).

Річ у тім, що згідно з п. 1 постанови № 878* проводити розрахунки з покупцями за допомогою платіжних терміналів зобов’язані ті суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і використовують РРО відповідно до Закону про РРО. Доки ФОП-єдиноподатники були звільнені від застосування РРО, вони були звільнені й від застосування платіжних терміналів. А з липня 2015 року/січня 2016 року (якщо нічого не зміниться в законодавстві) їм потрібно буде застосовувати і те і інше.

* Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 р. № 878.ср.

Але звичайно, йдеться про випадки, коли підприємець не потрапляє у «платіжнотермінальні» винятки.

img 2

Звільняються від обов’язкового застосування платіжних терміналів, зокрема, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше 25 тис. осіб (п. 2 постанови № 878).

Чи врятує від РРО використання прибуткових касових ордерів?

Ні, у жодному разі! Головна причина в тому, що п. 1 ст. 9 Закону про РРО дозволяє не застосовувати РРО при розрахунках через касу тільки юрособам — та й то якщо вони торгують продукцією власного виробництва і при цьому не є підприємствами торгівлі та громадського харчування (до 1 січня таке саме послаблення діяло і при наданні послуг). А на приватних підприємців цей пункт взагалі не поширюється. Отже, касовий ордер у цьому випадку — не вихід.

Виняток можна зробити для юросіб на єдиному податку (група 3), які торгують продукцією власного виробництва з використанням касових ордерів і не є підприємствами торгівлі та громадського харчування. На них зазначена індульгенція з п. 1 ст. 9 Закону про РРО поширюється, а тому вони можуть обійтися без РРО.

Але при цьому нагадаємо важливий момент: якщо юрособа-єдиноподатник надає послуги з розрахунками в готівковій формі, їй потрібно застосовувати РРО. Причому вже з 1 січня 2015 року. Єдине послаблення в цій частині: штрафи за порушення вимоги Закону про РРО в цьому випадку до 1 липня 2015 року не застосовуються** (щоправда, за умови проведення розрахунків у касах таких підприємств з оформленням касових ордерів).

** Детальніше про це питання ви могли прочитати у статті «Спрощенка з РРО, а також інші РРО-зміни» у «Бухгалтер 911», 2015, № 2.

o.aleksandrova@buhgalter911.com

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі