Теми статей
Обрати теми

Графа 7 додатка Д1: яку дату в ній ставити?

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Сьогодні йтиметься про заповнення гр. 7 у додатку Д1 до декларації з ПДВ. Податківці, слід розуміти, нарешті визначилися, яку дату ставити продавцю та покупцю в цій графі. Якого ж висновку вони дійшли?
ПДВ-звітність, коригування

Спершу нагадаємо, що додаток Д1 до декларації з ПДВ складається з трьох таблиць: перша призначена для коригування ПЗ; останні дві — для коригування ПК.

Згідно з шапкою таблиць 1, 2 і 3 додатка Д1 у гр. 7 ми повинні вказати дату отримання РК покупцем (одержувачем).

Нагадаємо: коли йдеться про збільшення ПЗ або зменшення ПК — коригування потрібно провести, не чекаючи РК, уже в періоді виникнення підстав для нього ( п17 Порядку № 569*). А ось збільшити ПК або зменшити ПЗ без наявності РК не можна.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Раніше саме дата отримання РК давала «зелене світло» для коригувань. Тепер же ситуація дещо змінилася. Ключову роль відіграє факт реєстрації РК в ЄРПН:

— продавець має право зменшити ПЗ лише після реєстрації РК покупцем в ЄРПН ( п. 16 Порядку № 569). Відповідно, для визначення періоду, в якому мають бути зменшені ПЗ, важливою є не дата отримання РК покупцем, а дата, коли покупець зареєстрував РК в ЄРПН;

— покупець має право збільшити ПК за умови та залежно від того, своєчасно чи ні продавець зареєструє РК в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ). Тобто також важливим є період реєстрації РК в ЄРПН, а не сама дата його отримання (у проекті «гарячих» CЕА-змін до ПКУ — прямо прописано в  п.п. 192.1.2 ПКУ, що покупець в такому разі має право збільшити ПК лише після реєстрації продавцем РК в ЄРПН).

img 1

Нагадаємо, що сьогодні, якщо «збільшуючий» РК:

— зареєстрований своєчасно (у межах установлених 15 календарних днів) — покупець його відображає в ПДВ-декларації того звітного періоду, на який припадає дата складання РК;

— зареєстрований із запізненням — він потрапляє до ПДВ-декларації покупця того звітного періоду, в якому такий РК був зареєстрований ( п. 198.6 ПКУ).

А якщо будуть унесені заплановані зміни до ПКУ, то в будь-якому разі орієнтуватимемося на період реєстрації РК.

Відповідно, виходячи з цих правил і повинна заповнюватися гр. 7, вирішили податківці. У свіжому листі № 11999** і ЗІР (розділ 101.07) тепер є такі роз’яснення з приводу заповнення гр. 7.

** Лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15.

Свіжі рекомендації податківців

Ситуація

Яку дату ставити в таблицях 1, 2 і 3 додатка Д1

РК «збільшуючий» (реєструє в ЄРПН продавець)

У гр. 7 ставимо дату отримання покупцем РК, зареєстрованого в ЄРПН. Ми розуміємо це так, що ставимо дату реєстрації РК продавцем в ЄРПН

РК «зменшуючий» (реєструє в ЄРПН покупець)

У гр. 7 ставимо дату отримання РК продавцем. Податківці при цьому самі зазначають, що це дата реєстрації РК покупцем в ЄРПН

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі