Теми статей
Обрати теми

ЄП-дека за півріччя: а віз і нині там

Савченко Олена, податковий експерт, e.savchenko@buhgalter911.com
Юрособам і ФОП на єдиному податку групи 3, а також ФОП з груп 1, 2 — «перебіжчиків» до вищої групи та порушникам умов роботи на ЄП знову час замислитися про виконання своєї звітної повинності — за перше півріччя 2015 року. Чи вирішилося питання із застарілою звітністю? Давайте розберемося. Заразом обговоримо низку інших моментів.
законодавчі зміни, групи ЄП, ставки ЄП, декларація з ЄП

На перший, другий… Третій і четвертий порахуйся! Нагадаємо, що в законопроекті № 1718 — який є «РРО-звільненцем» — хотіли «викристалізувати» з діючої групи 3 нову групу 4. «Сільгоспників» відповідно посунути в нову групу 5. Так от, як ви вже знаєте, цей законопроект «на фініші» обійшов законопроект № 1088. Останній же не втручався у склад груп платників ЄП.

Тому розстановка за групами залишилася колишньою. Нетронутими також залишилися облік доходів і витрат, звітність платників ЄП.

img 1

«Рапортувати» про те, перевищений у нас мільйонний РРО-критерій чи ні, окремо не потрібно. Цю інформацію податківці бачитимуть у звітності ППЄПів. Незважаючи на те що у групи 2 звітність річна, їм переходити на квартальну звітність у зв’язку з цим не потрібно — немає підстав. Як податківці відстежуватимуть обсяг — це вже їх проблема.

Граничні строки. Тут усе також по-старому. Декларацію за півріччя 2015 року ви повинні подати не пізніше 10 серпня 2015 року (з урахуванням святково-вихідних перенесень).

Форма стара, дубль 2. Тут та сама проблема, що і при звітності за I квартал 2015 року. Розміри ставок ЄП змінилися з 01.01.2015 р. Групи ЄП трансформувалися з тієї самої дати. А нова декларація?

Як зазначають податківці, «на цей час триває процедура затвердження Мінфіном України нової форми декларації»…

Означає це, що за півріччя ми в будь-якому разі користуємося старою формою.

img 2

«Старі» форми ЄП-декларацій для ФОП і юросіб, нагадаємо, затверджено наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688 (у редакції наказу Мінфіну від 07.11.2012 р. № 1159).

Знову ж таки, навіть якщо (уже виходить) у III кварталі форму декларації встигнуть відновити, то все одно її можна «прийняти до виконання» тільки для звітності за підсумками 2015 року ( п. 46.6 ПКУ).

Таким чином, діємо за знайомою з минулого звіту схемою: «забиваємо» на те, що у формі декларації сидить стара ставка, і вписуємо до декларації реальні дані, розраховані із застосуванням нової ставки. Нічого черкати в «папері» не потрібно. В «електронці», якщо програма «заточена» на використання старої ставки, відключаємо «автозаповнення» і вписуємо свої правильні показники. Якщо розраховуємо вже з використанням нової ставки — чудово. Жодних пояснень можна не подавати.

Не припустіться помилки: не можна в декларації зазначити суму зобов’язань, наприклад, розраховану за ставкою 5 %, а сплатити правильну суму — розраховану за ставкою 4 %. Отримаєте борг.

e.savchenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі