Теми статей
Обрати теми

«Касовий дах» від РРО: сучасна картина

Александрова Олеся, податковий експерт, o.alexandrova@buhgalter911.com
Не ППЄПами єдиними... Питання звільнення від РРО не менш актуальне і для суб’єктів, далеких від єдиного податку. Який фінал стосовно них? Зокрема, в якому вигляді сьогодні діє «касове» звільнення від РРО? Чи можна отримувати до каси (без РРО) виручку за власну продукцію? Про це й пропонуємо поговорити.
без РРО через касу

Відразу зауважимо, що остаточного варіанта РРО-змін ще немає. Так само, як і немає розуміння, будуть вони підписані чи ні (очевидно, це з’ясується найближчими днями, оскільки зміни вже передані на підпис Президенту. Однак у частині, що цікавить нас, ці факти, скажімо так, не створюють особливих перешкод.

ЮРЄПи

Відразу зауважимо, що «домільйонні щасливчики» — це саме ППЄПи. Тобто власне статус платника ЄП для юрособи ніяких РРО-привілеїв не надає. Тут «як у всіх»: «вписуєшся» у ст. 9 (наприклад, у «касовий» п. 1 ст. 9 Закону про РРО) або ст. 10 Закону про РРО — можна РРО не застосовувати. «А якщо ні, то ні».

При цьому знову доводиться повторювати прописну істину: не можна просто нав’язати комусь «повсюдне» застосування РРО. Якщо немає розрахунків, які згідно із Законом про РРО повинні проводитися через РРО, то і встановлювати РРО не потрібно.

За послуги — до каси

Нагадаємо, з нового року всі послуги вже не підпадають під дію п. 1 ст. 9 Закону про РРО, що звільняє від РРО. Однак при цьому було встановлено, що РРО-штрафи за таке порушення (у разі, якщо готівка за послуги була проведена через касу з використанням ПКО) до 01.07.2015 р. не застосовуються.

Що тут є обнадійливим?

Повернути послуги «до лона» п. 1 ст. 9 Закону про РРО пропонував проект № 1718. Але, як ми вже говорили в попередньому номері, його випередив «конкурент» — проект № 1088 (ср. ). Він є не таким ліберальним. Редакцію п1 ст. 9 Закону про РРО він не зачіпає. А значить, у цьому питанні обнадійливих новин немає (зазначений пункт, як і раніше, не дає можливості приймати готівку за послуги до каси з використанням ПКО, див. врізку).

img 1

Стаття 9. Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються:

1) при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касі цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних і посвідчених печаткою в установленому порядку; …

Єдина поблажка — у безштрафному періоді.

Тут у нас цілий пригодницький детектив.

Спочатку проект № 1088 обіцяв поблажку у вигляді додаткового безштрафного періоду тим, хто укладе договір на постачання РРО до 01.08.2015 р. і введе його в експлуатацію до 01.01.2016 р. У такому разі особам, які «припізнилися з установкою РРО», і після 01.07.2015 р. можна було продовжувати приймати готівку за послуги до каси без штрафів.

Так-от, у тексті проекту № 1088, за який проголосували депутати 1 липня, цього застереження (для тих, хто «припізнився») уже не було. І ми вже вирішили, що підхід посилено (про що писали в попередньому номері). Але вже 2 липня депутати проголосували за редакційні уточнення. У них вже зазначену поблажку було реанімовано. Так що, найімовірніше, що в підсумковій версії закону ми все ж таки її побачимо.

Якщо так, то це означатиме, що і після 01.07.2015 р. можна буде безкарно приймати готівку за послуги до каси з використанням ПКО. Але тільки в тому випадку, якщо будуть виконані зазначені вище умови (договір на постачання РРО — до 01.08.2015 р., введення його в експлуатацію — до 01.01.2016 р.).

img 2

Аналогічно і для інтернет-торговців. На відміну від проекту № 1718, яким хотіли скасувати РРО для інтернет-торгівлі, проект-переможець № 1088 нічого схожого не передбачає. А РРО-штрафи блокуються на 2 півріччя 2015 р., тільки якщо суб’єкт укладе договір на постачання РРО до 01.08.2015 р. і введе його в експлуатацію до 01.01.2016 р.

«Касове» звільнення — подробиці

Таким чином, «касове» звільнення з  п. 1 ст. 9 Закону про РРО, по суті, діє у знайомій нам з початку цього року редакції (див. вище). Дозволяється (підприємствам, але не фізособам-підприємцям) не застосовувати РРО за таких умов:

1) торгівлю здійснюють продукцією власного виробництва;

2) суб’єкт господарювання не належить до підприємств торгівлі та громадського харчування;

3) продавець проводить розрахунки в касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою (за її наявності) в установленому порядку.

Що розуміти під продукцією власного виробництва? На думку офіційних органів, продукцією власного виробництва можна вважати продукцію, яка виготовляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної та найманої робочої сили (листи ДПАУ від 14.02.2007 р. № 1440/6/23-8019, п.п. 2.4.8 Оглядового листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572). На необхідність виробництва товарів в єдиному технологічному процесі звертають увагу й суди (див., наприклад, постанову ВАСУ від 04.12.2014 р. № К/9991/42697/12, ухвалу ВАСУ від 25.04.2013 р. № К-41248/10).

Однак що слід розуміти під «єдиним технологічним процесом», остаточно не зрозуміло. Мінекономіки України на відповідне запитання, по суті, «знизало плечима» і порадило звернутися до самих податківців, які цим терміном оперують (лист від 02.10.2007 р. № 91-28/29). Заразом «у контексті» було згадано визначення повного технологічного циклу виробництва зі ст. 1 Закону № 481*. Про нього згадує і Держкомпідприємництва в листі від 13.11.2009 р. № 14014.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

img 3

Це сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, технологічних процесів, які забезпечують переробку сировини на продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачеві, а також лабораторій, акредитованих органами держвлади.

Тобто потрібно, щоб підприємство із сировини виробляло продукцію (змінювався код УКТ ЗЕД товару порівняно з сировиною на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків) з використанням приміщень, обладнання, технологічних процесів. При цьому оптимальний варіант — виробництво зазначено як основний вид діяльності в установчих документах та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців (ЄДР).

«Хто такі» підприємства торгівлі та громадського харчування? До них контролери зараз відносять ті підприємства, у яких статутом визначені основним (!) видом діяльності торгівля або громадське харчування та провадження діяльності відповідає вимогам Порядку № 833** (див. консультацію в категорії 109.03 ЗІР ДФСУ, що діяла до 01.01.15 р.).

** Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Між тим ці критерії є «розмитими», тому на практиці зазвичай орієнтуються на коди КВЕД, зазначені у Витягу з ЄДР або в довідці із статистики. Зокрема, за такою логікою продавець буде віднесений до підприємств торгівлі, якщо основному виду його діяльності згідно з ЄДР відповідає код з розділу G «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів» (коди 45 — 47) Національного класифікатора України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» від 11.10.2010 р. № 457.

Термін «громадське харчування» в нормативних актах більше не вживається, його замінив термін «ресторанне господарство». Йому відповідає код 56 «Діяльність із забезпечення стравами та напоями» з розділу I «Тимчасове розміщування й організація харчування» Класифікатора.

img 4

Таким чином, потрібно, щоб ні згідно із статутом, ні згідно з даними ЄДР основний (!) вид діяльності не класифікувався як торгівля, громадське харчування / ресторанне господарство.

Що стосується прив’язки податківців до Порядку № 833, то в ньому терміни вживаються у значенні, наведеному в ДСТУ 4303-2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять» і ДСТУ 4281-2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація» ( п. 2 Порядку № 833).

А в п. 4.2 ДСТУ 4303-2004 торговельна діяльність визначена як

«…діяльність юридичних і фізичних осіб з купівлі та продажу товарів…» Інакше кажучи, Порядок № 833 поширюється на ті підприємства, які здійснюють саме закупівлю та продаж товарів. Якщо ми продаємо власну продукцію, то у нас відсутні операції закупівлі товару. Відповідно, діяльність не вважається торговельною і формально не підпадає під дію Порядку № 833.

Однак для уникнення ризиків краще місце продажу товарів не називати магазином, складом-магазином і вважати, що ви продаєте свою продукцію, наприклад, зі складу, а розрахунки проводяться через касу підприємства. Тоді будуть дотримані вимоги, викладені контролерами (той же Держкомпідприємництва у своєму листі від 13.11.2009 р. № 14014 зазначав: якщо суб’єкт господарювання здійснює реалізацію продукції власного виробництва через власні магазини, об’єкти реалізації за готівкові кошти покупців (а не через касу), РРО застосовувати необхідно).

buhgalter911@mail.ua

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі