Теми статей
Обрати теми

«Військові» запитання: строковики та звіт на компенсацію

Ушакова Лілія, Хмелевська Оксана, експерти з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Працівника нашого підприємства в червні призвали до армії (строкова служба). Чи потрібно за ним зберігати робоче місце та середній заробіток або ж його можна звільнити?
збереження місця роботи, компенсація

Потік питань на «військову» тему не вичерпується. Ми, у свою чергу, не припиняємо їх «знешкоджувати».

img 1

Працівника нашого підприємства в червні призвали до армії (строкова служба). Чи потрібно за ним зберігати робоче місце та середній заробіток або ж його можна звільнити?

З 11.06.2015 р. такого працівника підприємство (у ФОП — інша ситуація) звільнити не має права* (детальніше — в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 25, с. 13).

* У той же час згідно з усними консультаціями фахівців Мінсоцполітики заборона на звільнення строковиків діє з 08.02.2015 р.

Що стосується виплат. Згідно зі ст. 119 КЗпП, вам (підприємству) доведеться виплачувати солдатам-строковикам середній заробіток за аналогією з мобілізованими на особливий період. Але є й добра новина: ч. 3 — 5 ст. 119 КЗпП гарантують компенсацію з бюджету середнього заробітку всім «солдатам підприємства». Причому Кабмін повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нових вимог протягом одного місяця.

До цього часу роботодавці перебуватимуть у незавидному становищі. До появи порядку компенсації «середню» доведеться виплатити зі своєї кишені. Мало того, не підкориговано норми п.п. 165.1.1 ПКУ та Закону про ЄСВ, які звільняють середній заробіток строковиків від оподаткування. А це означає, що до внесення змін (якщо вони будуть) роботодавцям доведеться обкладати його ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

img 2

Звіт на отримання компенсації середнього заробітку мобілізованих за травень 2015 року подано після 15 червня. Чи є штрафи за несвоєчасне подання Звіту? Що з оподаткуванням?

Подання Звіту — це право, а не обов’язок роботодавця. Тому за пропуск граничного строку подання такого Звіту (15-те число місяця, наступного за звітним) жодні штрафи не передбачені.

Щодо оподаткування. Для цілей справляння ЄСВ та утримання ПДФО і ВЗ важливий сам факт подання підприємством Звіту. Тому, на наш погляд, навіть якщо цей Звіт за відповідний місяць 2015 року було подано після граничного строку, підприємство має право не обкладати суму середньої зарплати мобілізованого, зазначену в такому Звіті.

У той же час нагадаємо, що податківці, які займаються питаннями обкладення ПДФО і ВЗ, нав’язують інший підхід: спочатку ПДФО і ВЗ як із звичайної зарплати (при виплаті «середньої»), а при «заході» компенсації — їх сторнування (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 22, с. 20).

Щодо ЄСВ таких проблем, на щастя, немає. Роботодавці, які подали Звіт за відповідний місяць, керуючись ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ, мають право не справляти ЄСВ із суми середнього заробітку, зазначеного в ньому, навіть якщо вони здійснюють його виплату до отримання компенсації (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 27, с. 26).

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі