Теми статей
Обрати теми

Сплата ПДВ «повз» ПДВ-рахунок: розгрібаємо наслідки

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Вітаю вас! Не можу добитися у ДФС відповіді на таке запитання: у період тестової роботи системи сплачували зобов’язання згідно з деклараціями не на свій електронний рахунок, а безпосередньо до Казначейства. Платіжки не поверталися, інспектор не телефонував, особовий — у порядку. А 01.07. — порожній ряд. 5 Витягу. Ліміт реєстрації ПН від’ємний. Мінус саме на ту суму, яка сплачена до бюджету, — 33000 грн. Так, припустилася помилки. Але ж має бути можливість виправити помилку, допущену в період тестової роботи?! Більше того, ця сума жодним чином не бере участі у формулі, і ми повинні двічі платити свої зобов’язання за півроку! Чи є якийсь варіант виправити цю ситуацію, оскільки робота підприємства заблокована?
СЕА ПДВ

Знайома проблема, яка, на жаль, стала досить поширеною на практиці.

Дійсно, якщо сплачувати ПДВ-зобов’язання «повз» ПДВ-рахунок, у конфлікт «із бюджетом» ми не вступатимемо. Адже недоїмки немає. А ось із лімітом реєстрації ПН за формулою матимемо проблему.

Дуже умовно. Припустимо, у звітному місяці ПЗ за вихідними зареєстрованими в ЄРПН ПН — 200 грн. (ряд. 6 Витягу з СЕА ПДВ). А ПК за вхідними зареєстрованими ПН — 100 грн. (ряд. 3 Витягу). Тоді ліміт реєстрації від’ємний (у ряд. 2 Витягу у нас стоїть «-100»). Адже вхідні ПН його збільшили на 100, а вихідні — зменшили на 200. Коли ми перераховуємо на ПДВ-рахунок кошти для погашення зобов’язань за декларацією, припустимо 100 грн. (ряд. 5 Витягу), ліміт реєстрації (ряд. 2) збільшується на цю суму. Якби ми так і зробили, ліміт реєстрації дорівнював би нулю. Якщо ж ми кошти перерахували «повз» ПДВ-рахунок, то ліміт так і залишився від’ємним. Хоча, знову ж таки, конфлікту з бюджетом у нас немає.

Коли СЕА працювала в тестовому режимі, на це можна було не звертати уваги. Але з 01.07.2015 р. від’ємний ліміт не дає нам реєструвати ПН/РК. І навіть якщо сума за ПН незначна, необхідною умовою для її реєстрації буде ліквідація мінуса + додатний ліміт на необхідну для реєстрації суму.

Що робити?

На підвищення ліміту реєстрації (значення ряд. 2 Витягу) грають:

— «закидання» коштів на ПДВ-рахунок. Не має значення, чим ми при цьому керуємося: «кидаємо» гроші чи то для погашення зобов’язань за декларацією, чи то просто, щоб збільшити ліміт реєстрації. Гроші з ПДВ-рахунка при цьому без нашого «наказу» списуватися можуть тільки для погашення ПДВ-зобов’язань за декларацією. При списанні ліміт не зменшується! Також гроші з ПДВ-рахунка можуть бути виведені за нашим «наказом» через додаток Д4 до ПДВ-декларації. Але вже зі зменшенням ліміту на відповідну суму;

— зареєстровані в ЄРПН вхідні ПН / збільшуючі РК;

— сплачений на митниці ПДВ;

— першолипневий «овердрафт» (так звана 1/12);

— «зараховані» ПДВ-переплати.

Тобто «закидання» коштів на ПДВ-рахунок — не єдине вирішення проблеми від’ємного ліміту реєстрації. Імовірніше, останнє — якщо ніщо інше не допомогло. Водночас у цій ситуації, очевидно, доведеться скористатися саме ним.

Тут ще потрібно врахувати такий момент.

Пункт 22 Порядку електронного адміністрування ПДВ* говорить таке: якщо коштів на ПДВ-рахунку бракує, щоб виконати «наказ» податківців на списання коштів з ПДВ-рахунка (для погашення ряд. 25 декларації), Казначейство:

* Затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

— перераховує кошти до бюджету в межах залишку на ПДВ-рахунку;

— несплачений залишок ПДВ-зобов’язань продовжує обліковувати до виконання в повному обсязі.

Таким чином, за ПДВ-рахунком нашого платника, як і раніше, значаться «хвости». Як тільки платник «закидатиме» кошти на ПДВ-рахунок (для збільшення ліміту реєстрації), вони одразу ж йтимуть до бюджету (при цьому збільшений при їх надходженні ліміт реєстрації при «надходженні» їх до бюджету не зменшується). А оскільки відповідні ПДВ-зобов’язання платник вже погашав («повз» ПДВ-рахунок), то відразу «вилазитиме» переплата.

img 1

Таку переплату потрібно вимагати повернути за правилами ст. 43 ПКУ (за заявою, а не за додатком Д4). Але знову ж таки, не факт, що податківці поспішать повертати ці кошти.

Таким чином, вирішення проблеми в цьому випадку бачиться тільки в погашенні мінуса через поповнення ПДВ-рахунка грошима. При заході на ПДВ-рахунок ці кошти «підтягнуть» ліміт реєстрації. При цьому вони відразу підуть до бюджету і «народять» переплату, яку платнику треба буде вимагати до повернення.

Надія вмирає останньою

Вирішити багато проблем платників, у тому числі проблему нашого читача, можна було б через обнулення формули на 01.07.2015 р. Не кажучи вже про продовження «експериментального» періоду до 01.01.2016 р.

Обнулення формули, нагадаємо, пропонував законопроект № 2173а (детальніше про нього — у статті «ПДВ по-липневому» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 27). Депутати навіть уключали його до порядку денного, але це йому ніяк не допомогло. Продовжити «експериментальний» період до 01.01.2016 р. пропонував законопроект № 2960. Здавалося б, він пішов зі сцени. Проте 14.07.2015 р. його включили до порядку денного. Але… знову результат нульовий. Ніхто його так і не розглянув.

img 2

Мало того, з’явився ще один «претендент» — законопроект № 2173а-1. У ньому є «щось середнє»: «експериментальний» період продовжити до 01.10.2015 р. Формулу відповідно обнулити на 01.10.2015 р.

Отже, «щось» відбувалося, тільки результату не було. При цьому вкрай обурюють висловлювання податківців про те, що видимих проблем з функціонуванням СЕА немає.

Однак все ж сподіваємося, що на парламентарів вплинуть протести бухгалтерів.

Важливо, що усі зазначені законопроекти знову були включені до порядку денного 16.07.2015 р. Тож не виключено, що коли ви триматимете в руках цей номер, абсурдна ситуація з «болячками» СЕА ПДВ буде вирішена.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі