Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати й податківці: точки зіткнення

Александрова Олеся, податковий експерт, o.alexandrova@buhgalter 911.com
Індекс інфляції «грає м’язами». З початку року — майже 41 %. Колись забута індексація зарплати цього року вже добряче всім потріпала нерви. Більшу частину індексаційних запитань ми вже розібрали в попередніх номерах. Але зараз натрапили на такий новаторський хід від податківців. Вони самі обчислюють індексацію за тих, хто цього не зробив, і донараховують із цих сум ПДФО, ВЗ, ЄСВ. Наскільки такі дії правомірні? Давайте розбиратися.
індексація зарплати, перевірки, донарахування

Чия «територія»?

Обов’язок роботодавців проводити індексацію грошових доходів працівників закріплено в законодавстві про працю, зокрема в  ст. 95 КЗпП та ст. 33 Закону про оплату праці. Правові, економічні та організаційні засади індексації грошових доходів населення регламентовані Законом № 491*.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» у редакції від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Далі. Згідно зі ст. 259 КЗпП нагляд і контроль за юридичними особами та ФОП у трудовій сфері здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю. Сьогодні ці функції покладено на Державну службу з питань праці (далі — Держпраці).

Проте в  ч. 2 тієї ж статті КЗпП зазначено, що, крім Держпраці, податківці з метою перевірки дотримання податкового законодавства мають право здійснювати контроль за дотриманням законодавства про працю на всіх підприємствах незалежно від форми власності.

Стаття  35 Закону про оплату праці підтверджує: контроль за дотриманням законодавства про оплату праці, крім Держпраці, можуть проводити і податківці.

Тобто податківці «в ділі». Але не треба поспішати з висновками.

Як реалізувати таке право?

Виходить, що податківці дійсно можуть контролювати питання нарахування зарплати.

img 1

Відповідно до п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, входять до складу фонду додаткової заробітної плати. Отже, суми індексації — це теж зарплата працівника, а отже, податківці можуть контролювати і питання індексації.

Але тут є нюанс.

Контролювати дотримання вимог про нарахування індексації і самостійно донараховувати індексацію — різні речі. Податківцям робити останнє ні ПКУ, ні КЗпП, ні будь-який інший акт законодавства права не давав.

Тут вас може спантеличити п.п. 54.3.5 ПКУ. У ньому сказано, що самостійно донараховувати податкові зобов’язання податківці можуть у разі, якщо дані перевірок щодо утримання податків у джерела виплати, у тому числі податкового агента, свідчать про порушення правил нарахування, утримання та сплати податків, у тому числі й ПДФО, податковим агентом.

Так, але:

— по-перше, тут не йдеться про донарахування податківцями сум індексації;

— по-друге, щоб були порушені правила нарахування, утримання, сплати ПДФО, ВЗ, ЄСВ, необхідно, щоб дохід (у цьому випадку у вигляді індексації) був нарахований (виплачений, наданий) тому ж працівникові, але з порушенням правил сплати ПДФО, ВЗ, ЄСВ.

img 2

За тим же ПДФО базою оподаткування є нарахований/виплачений/наданий дохід ( ст. 164 ПКУ). Поки немає доходу, говорити про його оподаткування не доводиться.

Виходить, що якщо дохід у вигляді індексації не був нарахований роботодавцем, то і донарахувати індексацію податківці не мають права. Донарахування ПДФО, ВЗ, ЄСВ з «віртуальної» суми індексації також не можливе. Адже база для ПДФО, ВЗ, ЄСВ з’явиться тільки тоді, коли роботодавець нарахує індексацію.

Вважаємо, єдине, що можуть зробити податківці, виявивши на підприємстві (у ФОП) факт ненарахування індексації, — це або повідомити про нього Держпраці (щоб цей орган прийшов на перевірку і видав припис нарахувати індексацію), або вимагати від підприємства нарахувати суму індексації ( п.п. 20.1.15 ПКУ).

Тільки коли роботодавець нарахує ці суми, у нього виникнуть зобов’язання щодо сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Штрафні нюанси

Зверніть увагу: до 01.01.2015 р. за порушення порядку проведення індексації передбачалася лише адмінвідповідальність. Але вже з початку цього року до неї додалася і фінансова.

1. Адмінвідповідальність. За ненарахування індексації посадовці підприємства, установи, організації, ФОП можуть бути притягнуті до адмінвідповідальності відповідно до ч. 1 ст. 41 КУпАП. Розмір адмінштрафу становить 30 — 100 нмдг (510 — 1700 грн.).

img 3

Рішення про накладення штрафу виноситься судом на підставі протоколу про адміністративне порушення, складеного за результатами перевірки Держпраці ( ст. 255 та  221 КУпАП). Податківці на накладення такого штрафу повноважень не мають ( ст. 2342 КУпАП).

Якщо перевіряючі з Держпраці складуть припис про усунення порушення, а підприємство (ФОП) його не виконає, посадовців можуть оштрафувати за ст. 1886 КУпАП.

2. Фінансові санкції. Починаючи з 01.01.2015 р. згідно зі ст. 265 КЗпП ненарахування індексації може потрапляти під порушення інших вимог трудового законодавства, яке карається у розмірі мінімальної зарплати.

Але знову ж. У  ст. 265 КЗпП чітко сказано, що штрафує за такі порушення Держпраці. Про податківців ні слова.

До речі, поки порядок застосування таких штрафів ще не затвердили (зробити це повинен також КМУ). А раз його немає, то, на наш погляд, і накладати такі штрафи чиновники поки що не мають права.

o.alexandrova@buhgalter 911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі