Теми статей
Обрати теми

Гарячі запитання щодо заповнення ф. № 1ДФ

Яна Клиженко, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Другий квартал позаду. А це, зокрема, означає, що не пізніше 10 серпня потрібно подати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Оскільки досить часто звітність доводиться заповнювати в авральному режимі, пропонуємо вам матеріал у зручному форматі «запитання-відповідь». Економте час і заповнюйте ф. № 1ДФ правильно.
заповнення шапки, основної частини, самовиправлення

Нагадуємо: за 1 квартал 2015 року Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ ми подавали вже за новою формою. Перше знайомство з «новачком» відбулося в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 14, с. 5. Тому на прописних істинах в цьому матеріалі не зупиняємося. А ось окремі ситуації «з родзинкою» розглянемо в таблиці.

Експрес-відповіді на запитання щодо ф. № 1ДФ

Запитання

Відповідь

Запитання щодо заповнення шапки ф. № 1ДФ

На 01.04.2015 р. у штаті — 3 працівники. Як заповнити реквізит «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», якщо у травні прийнятий працівник і він же через три дні звільнений, у червні ще один працівник звільнений та один прийнятий?

Якщо протягом звітного кварталу кількість працівників змінювалася у зв’язку з їх прийманням і звільненням, то в реквізиті відображають максимальну кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами протягом звітного кварталу (див. консультацію в категорії 103.25 ЗІР).

Для самоперевірки: кількість осіб у реквізиті «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» має відповідати кількості осіб, яким нарахований дохід з ознакою «101».

У вашому випадку потрібно поставити «5». Розрахунок простий:

3 «старожили» (у тому числі 1 звільнений у червні) + 1 працівник, прийнятий у травні + 1 працівник, прийнятий у червні. Віднімати звільнених не потрібно.

Увага! Якщо у вас працює зовнішній сумісник, то враховуйте його при заповненні реквізиту «Працювало за трудовими договорами (контрактами)»

Чи враховують декретниць і мобілізованих працівників при заповненні реквізиту «Працювало за трудовими договорами (контрактами)»?

Ні, працівниць, які у звітному кварталі перебували у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, в згаданому реквізиті не враховують (див. консультацію в категорії 103.25 ЗІР). Причому незалежно від того, нараховувався їм дохід чи ні.

Зауважимо: сюди також не потраплять працівники, які протягом усього кварталу перебували у відпустці без збереження зарплати, у тому числі працівники, які у звітному кварталі не працювали, оскільки перебували у відпустці для догляду за дитиною до трьох років (до шести років — за медвисновком).

Як бачите, для податківців важливо, щоб працівник фактично працював на підприємстві. Виходячи з цієї логіки, і мобілізованих «солдатів підприємства» у цьому реквізиті не вказуємо. В усних консультаціях фахівці ДФСУ підтверджують такий висновок

Чи потрібно враховувати підприємців при заповненні реквізиту «Працювало за цивільно-правовими договорами»

Ні, при визначенні кількості працюючих за цивільно-правовими договорами підприємців не враховують (див. консультацію в категорії 103.25 ЗІР).

Сюди, зокрема, потраплять фізособи-НЕпідприємці, які будь-що для вас виконували за договорами підряду та/або договорами про надання послуг

Запитання щодо заповнення основної частини ф. № 1ДФ

Працівник звільнений у березні. У квітні йому нарахована та виплачена сума компенсації за невикористані дні відпустки. Як відобразити такий дохід у ф. № 1ДФ?

Таку виплату потрібно показувати з ознакою «101». Також необхідно повторно заповнити графу 7, вказавши в ній дату звільнення ( п. 3.7 Порядку № 4*). Інші графи заповнюються у стандартний спосіб.

Не забудьте в розділі IІ ф. № 1ДФ відобразити і ВЗ з такої виплати (у складі загальної суми)

Працівник хворів у травні, але лікарняні за рахунок коштів соцстраху досі не надійшли. Як заповнити ф. № 1ДФ у такому разі?

Відразу зауважимо: у разі, якщо допомога нарахована, а її виплата затримується, нараховані ПДФО та ВЗ потрібно сплатити не пізніше 30-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування. У вашому випадку — не пізніше 30 червня. Це підтверджують податківці в консультації з категорії 103.02 ЗІР.

При заповненні ф. № 1ДФ виходимо з того, що лікарняні для цілей оподаткування — це зарплата (ознака доходу «101»). Висновок: у графі 3а відображайте усю суму нарахованої зарплати, у тому числі лікарняні (і за рахунок коштів підприємства, і за рахунок соцстраху), а у графі 3 фігуруватиме сума зарплати без урахування допомоги,що не надійшла від Фонду та не виплачена. У графах 4а і 4 проставляєте суму нарахованого та сплаченого ПДФО. Однаковими будуть і суми нарахованого і сплаченого ВЗ
(у розділі IІ ф. № 1ДФ)

Підприємство має неуповноважений підрозділ, який розташований в іншому районі міста. Куди подавати ф. № 1ДФ за працівників такого підрозділу?

За відокремлений підрозділ, не уповноважений утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету, ф. № 1ДФ у вигляді окремої порції подає головне підприємство до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням і направляє копію цього розрахунку за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (див. консультацію в категорії 103.25 ЗІР).

Увага! В окремій порції ф. № 1ДФ наводите інформацію тільки щодо працівників підрозділу ( п. 2.6 Порядку № 4). А ось реквізит «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» та інформацію про ВЗ тут не наводите взагалі

Запитання щодо самовиправлення

У ф. № 1ДФ за 1 квартал забули відобразити суму сплаченого ВЗ.
Як виправити?

Подаєте «уточненку», в якій неправильні дані дублюєте у рядку «Військовий збір — виключення****», а правильні — вносите до рядка «Військовий збір» ( п. 4.4 Порядку № 4). Увага! Наводьте рядки, які тільки виправляються, копіювати дані розділу I, що містилися в попередньому Звіті, не потрібно.

Штрафу за подання «уточненки» бути не повинно, адже сума ВЗ визначена правильно та сплачена своєчасно

Підприємцю перерахована передоплата за товар, що відображено у ф. № 1ДФ
за 1 квартал. Однак постачання не відбулося, і ФОП повернув передоплату. Як це відобраити у ф. № 1ДФ?

Суму поверненої передоплати відображайте у Звіті за поточний квартал, при цьому у графах 3а і 3 поставте цю суму зі знаком «мінус». Такі роз’яснення надають самі податківці (див. консультацію в категорії 103.25 ЗІР)

Як бачите, на практиці багато цікавих ситуацій. Але разом ми розберемося навіть із найзаплутанішими!

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Теги 1ДФ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі