Теми статей
Обрати теми

Помилки по додатковій базі ЄСВ за січень — квітень 2015 року

У січні 2015 року підприємство помилково не виконало вимогу про сплату ЄСВ з МЗП* за основним працівником, у якого база справляння ЄСВ була нижче МЗП. У березні та квітні 2015 року помилково було сплачено ЄСВ виходячи з розміру МЗП за працівниками, які були звільнені, не відпрацювавши повний місяць. Донарахування ЄСВ за січень і сторнування за березень і квітень 2015 року здійснено в липні. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
додаткова база ЄСВ, виправлення, форма № Д4

* Розмір мінімальної заробітної плати, установлений законом на місяць, за який нараховується дохід.

У цьому випадку ми маємо справу з сумовими помилками. За загальним правилом такі помилки виправляють у формі № Д4, сформованій за місяць, в якому їх було виявлено, через таблиці 1 і 6.

У таблиці 1 Звіту за формою № Д4 для цих цілей передбачено рядки коригувань 6 (заповнюєте, якщо донараховуєте ЄСВ) і 7 (заповнюєте, якщо зменшуєте нарахований ЄСВ), а в таблиці 6 — коди типу нарахувань «2» (якщо помилку виявили самостійно і донараховуєте ЄСВ) і «3» (якщо помилку виявили самостійно і зменшуєте ЄСВ).

Виняток із цього правила — випадки виправлення помилок у сумах ЄСВ у частині нарахувань на базу справляння ЄСВ (у тому числі додаткову базу) за звітні періоди до травня 2015 року. Такі помилки виправляють виключно за допомогою рядків 6 і 7 таблиці 1 Звіту за формою № Д4. Тобто окремі рядки з кодами типу нарахувань «2» і «3» у таблиці 6 не формують.

img 1

Такий порядок виправлення помилок, допущених у звітних періодах до травня 2015 року, пов’язаний з тим, що дані про суми ЄСВ у частині нарахувань, у тому числі на додаткову базу, роботодавці почали відображати в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 тільки починаючи із Звіту за травень 2015 року. До цього суми ЄСВ у частині нарахувань зазначалися тільки в таблиці 1 форми № Д4 без розбиття за застрахованими особами.

Таким чином, для того, щоб виправити помилки, пов’язані з неправильним обчисленням суми ЄСВ у частині нарахувань у звітних періодах з січня по квітень 2015 року, страхувальнику, який поставив запитання, необхідно в таблиці 1 форми № Д4 за липень 2015 року зазначити:

— у рядку 6.1 (6.1.1 — 6.1.3, 6.1.8) — суму ЄСВ, донараховану на додаткову базу справляння ЄСВ за січень 2015 року;

— у рядку 6.4 — додаткову базу справляння ЄСВ, що дорівнює різниці між фактичною базою справляння ЄСВ і МЗП;

— у рядку «Зміст помилки» — «Донарахування ЄСВ на додаткову базу справляння ЄСВ за січень 2015 року»;

— у рядку 7.1 (7.1.1. — 7.1.3, 7.1.8) — надмірно нараховану суму ЄСВ у березні та квітні 2015 року;

— у рядку 7.4 — додаткову базу справляння ЄСВ, розраховану за працівниками, які були звільнені та не відпрацювали повний місяць;

— у рядку «Зміст помилки» — «Неправильно визначена додаткова база нарахування ЄСВ за березень і квітень 2015 року».

Решту рядків форми № Д4 заповнюєте в загальному порядку.

Валентина Боршовська,
заступник директора Департаменту —
начальник відділу персоніфікованого обліку
інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі