Теми статей
Обрати теми

Звітне питання: екоподаток, плата за воду й інше «рентне»

Михайло Шевчук •податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Час подання звітності за перше півріччя вже давно настав. Проте чимало бухгалтерів не поспішають здаватися через невизначеність зі звітними формами. Що «радять» робити податківці цього разу, читайте в нашій статті.
екоподаток, рентна плата, звітність

Почнемо з того, що одразу наведемо форми декларацій, за якими потрібно звітувати цього разу.

Форми звітності з екоподатку та рентних платежів

Податок / вид рентної плати

Наказ, яким затверджено форму декларації / податкового розрахунку

Екологічний податок

Наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1010

Рентна плата за:

— користування надрами для видобування корисних копалин

Наказ Мінфіну від 17.09.2012 р. № 1000

— користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин

— користування радіочастотним ресурсом України

Наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1018

— спеціальне використання води

Наказ Мінфіну від 21.12.2012 р. № 1403

— спеціальне використання лісових ресурсів

Наказ Мінфіну від 21.12.2012 р. № 1404

— транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами і нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України

Наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1011

Як бачите, як з екоподатку, так і з усіх рентних платежів продовжуємо користуватися старими формами. Тобто півроку пройшло, а «віз і нині там»...

Біда в тому, що в деяких із розрахунків передбачено тільки місячні звітні періоди, тоді як звітувати потрібно вже щокварталу. У зв’язку з цим ДФСУ вирішила роз’яснити деякі питання, що виникають у платників (див. лист від 21.07.2015 р. № 26476/7/99-99-15-04-01-17). Що ж рекомендують фіскали?

Рекомендації щодо заповнення Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України

рядка/колонки

Назва

Яку інформацію зазначати

Рядок 1

«Податковий період»

Цифра «6», під якою податківці й розумітимуть подання розрахунку за другий квартал 2015 року

Рядок 2.1 розділу II

«Нараховано збору усього за звітний місяць»

Податкові зобов’язи за звітний квартал

Колонка 2.1 розділу I

«Вид документа (ліцензія або дозвіл)»

Податківці пишуть так: «зазначити ліцензію або дозвіл на радіочастотні ресурси тричі, окремо квітень, травень, червень, у разі їх дії у відповідному місяці»

Як бачимо, рекомендації фактично ті самі, що і для звітності за перший квартал*.

* Нагадаємо, що питання зі сплатою у 2015 році «радіочастотних» авансів ми розібрали в матеріалі «Заплати те, не знаю що...»: радіочастотним «рентним» авансам присвячується» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 21.

img 1

Для тих, хто подавав декларації щомісячно, податківці зазначили: дані розрахунків за формою № 1018 за податкові (звітні) періоди квітень — червень 2015 року не підлягають рознесенню до інтегрованих карток платників. Замість цього їм має бути присвоєно статус «Історія подання».

Крім того, в зазначеному раніше листі № 26476/7/99-99-15-04-01-17 податківці люб’язно нагадали про можливість скористатися положеннями п. 46.4 ПКУ. Нагадаємо, що він передбачає:

— зазначення у спеціально відведеному для цього місці в деці того факту, що, на думку платника податків, чинна форма податкової звітності збільшує/зменшує його зобов’язи всупереч нормам ПКУ з такого податку чи збору;

— подання доповнення до деки в паперовому вигляді, складеного в довільній формі. Таке доповнення подають з поясненням мотивів його подання.

Що стосується декларації з екоподатку, то тут також використовувати доведеться архаїчну форму. У принципі, при її заповненні керуємося вже усталеними правилами, тому жодних труднощів виникнути не повинно. При цьому нагадаємо, що:

— за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях або на об’єктах звітувати потрібно за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць або об’єктів;

— за утворення радіоактивних відходів і тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк — за місцем перебування платника на податковому обліку в контролюючих органах.

img 2

Щоб не подавати порожні деки, платник екоподатку, який не планував з початку звітного року провадження діяльності, що зумовлює виникнення об’єкта оподаткування, протягом звітного року був зобов’язаний повідомити про це податківців**.

** Деталі знайдете у статті «Право на неподання декларації: правило винятками красно» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 12.

І насамкінець майте на увазі: граничний строк подання всіх форм звітності, що розглядаються у статті, — понеділок 10 серпня, тоді як сплатити задекларовані зобов’язи необхідно не пізніше середи 19 серпня. Тож покваптеся!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі