Теми статей
Обрати теми

Підприємницький і особистий рахунки: проблеми поповнення, зняття, перекидання

Олена Савченко •податковий експерт, e.savchenko@buhgalter911.com
ФОП можуть відкривати рахунки і для своїх особистих потреб, і для підприємницьких цілей. Як поповнити підприємницький рахунок, перекинути гроші з одного рахунка на інший, зняти на особисті потреби гроші з підприємницького рахунка та навпаки? Запитань дуже багато. Основні з них ми розберемо в цій статті.
ФОП на ЗС/ЄП, рахунок у банку

Операція

Підприємницький рахунок ФОП

Особовий рахунок фізособи

Поповнення рахунка власними коштами

Підприємець на єдиному податку (ППЄП). Податківці вважають, що в цьому випадку в ППЄПа виникає дохід (УПК № 1183*, категорія 107.04 ЗІР). Такої позиції податківці дотримуються вже давно. На наш погляд, якщо ФОП вносить на рахунок власні кошти (дохід, отриманий у минулих періодах

від підприємницької діяльності; кошти, отримані, наприклад, у вигляді зарплати, спадщини, дарунків (тобто вже обкладені ПДФО або звільнені від ПДФО), то він не зобов’язаний відображати ЄП-дохід.

Але в цьому випадку потрібно бути готовим сперечатися з перевіряючими або відстоювати свою правоту в суді.

Щоб уникнути проблем, можна порадити вносити гроші як поворотну фіндопомогу зі строком повернення не більше 12 місяців з дня отримання (згідно з п.п. 3 п. 292.11 ПКУ такі суми до доходу не включаються). Але врахуйте: така фіндопомога має бути оформлена від іншої особи. Надання фіндопомоги самому собі виключено.

Підприємець на загальній системі (ФОП на ЗС). Можна, проблем немає. Така операція не збільшує дохід ФОП на ЗС.

Податківці погоджуються (категорія 104.04 ЗІР).

Дивно: ситуація одна й та сама, але висновок у податківців протилежний. Вони в цьому випадку не сперечаються з тим, що поповнення рахунка власними коштами не вважається доходом ФОП на ЗС

Можна без проблем

Внесення виручки на рахунок

ППЄП. Не вважається доходом. Податківці з цим погоджуються (УПК № 1183, категорія 107.04 ЗІР).

Якщо ФОП вносить на свій поточний підприємницький рахунок готівку, яка на момент внесення вже була відображена у Книзі доходів (і витрат), такі кошти до доходу ППЄПа не потрапляють. В «об’явці» зазначається призначення платежу — виручка за певний період.

ФОП на ЗС. Не вважається доходом ФОП на ЗС. Податківці не сперечаються, хоча окремого роз’яснення в них із цього приводу немає. Проте зазначене вище ліберальне роз’яснення про те, що будь-яке поповнення рахунка не вважається доходом ФОП на ЗС, може застосовуватися

й до випадків унесення на рахунок раніше вже врахованої виручки

Можна без проблем

Помилкове зарахування на рахунок грошових коштів

ППЄП. Якщо кошти, що надійшли, повернули в тому самому звітному періоді, вони не включаються до доходу ППЄПа.

Якщо кошти надійшли в одному періоді, а в іншому повертаються, то в періоді надходження вони потрапляють до доходу ППЄПа, а в періоді повернення на цю суму дохід ППЄПа зменшується (категорія 107.04 ЗІР).

ФОП на ЗС. Кошти, що помилково надійшли, не включаються до доходу ФОП на ЗС (категорія 104.04 ЗІР)

Немає нюансів

Перекидання коштів з одного рахунка на інший

ППЄП. Не вважається доходом ППЄПа, якщо перекидання проходить між двома підприємницькими рахунками ФОП (категорія 107.04 ЗІР). При перекиданні коштів з особового рахунка на рахунок ФОП може виникнути така ж проблема з доходом ППЄПа, як і при поповненні цього рахунка готівкою (див. вище).

ФОП на ЗС. Також не вважається доходом ФОП на ЗС. Причому незалежно від того, відбувається це в одному банку, наприклад, з основного рахунка на картрахунок ФОП, або ж між рахунками ФОП у різних банках

Не вважається доходом

Надходження на рахунок коштів з депозитного рахунка

ППЄП. Податківці готові не вважати таке надходження доходом, якщо кошти було внесено після включення до доходу ФОП у період їх отримання (інакше кажучи, якщо це вже раніше відображені у складі доходів кошти) (категорія 107.04 ЗІР).

ФОП на ЗС. Аналогічний підхід. Не вважається доходом за умови, що на момент унесення на депозитний рахунок цю суму було вже відображено у Книзі обліку доходів як виручку (категорія 104.04 ЗІР)

Не вважається доходом

Кошти, витрачені з підприємницького рахунка на особисті потреби

Кошти на підприємницькому рахунку є власністю його власника. Тобто він може ними розпоряджатися на власний розсуд. І якщо договір банківського рахунка не передбачає жодних обмежень, витрати на особисті потреби з підприємницького рахунка допустимі.

Податківці з цим не сперечаються, що підтверджується в роз’ясненнях у категоріях 107.04 (для ППЄПів) і 104.04 (для ФОП на ЗС) ЗІР. Щоправда, в цих роз’ясненнях висувається умова: «за умови сплати всіх податків і зборів та інших платежів від підприємницької діяльності». На нашу думку, це умова швидше формальна. Тобто вона дотримується, якщо у ФОП на дату використання немає податкового боргу

Оплата з рахунка підприємницьких витрат

Цей рахунок якраз і призначено для проведення таких операцій

З особового рахунка оплачувати підприємницькі витрати заборонено, але фактично такі операції можуть проводитися

Пояснення. У п.п. 7.7 Інструкції № 492** є норма, згідно з якою забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

Водночас на практиці такі заборони нерідко просто ігноруються. Усе залежить від договору з банком. Якщо банк пропускає такі платежі, проблем немає.

Якісь серйозні наслідки за проведення витрат «не з того» рахунка, на нашу думку, ні з банківського, ні з податкового боку порушнику не загрожують. Ми вважаємо, що у світлі норми ст. 320 ЦКУ, де зазначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення господарської діяльності, незаконно забороняти можливість здійснення таких витрат.

Зарахування на підприємницький рахунок доходів непідприємницького характеру

ППЄП. У принципі, можна, але собі дорожче. Найімовірніше, для ППЄПа такі кошти можуть бути розцінені перевіряючими як дохід.

Крім того, якщо дохід отриманий від діяльності, не сумісної з ЄП (але допустимою для здійснення фізособою), то можна вилетіти зі спрощенки.

Так, наприклад, у ситуації, коли ППЄП групи 1 отримав на свій підприємницький рахунок дохід від здавання в оренду приміщень, тоді як приміщення він здавав як фізособа, податківці висловилися за те, що такий ФОП має залишити спрощенку (категорія 107.12 ЗІР).

Тому в аналогічних ситуаціях потрібно бути обережним.

ФОП на ЗС. Можна. З урахуванням ліберальної позиції податківців щодо поповнення рахунка ФОП на ЗС, можна доводити, що кошти не є доходом ФОП. Хоча знову ж таки ризики «загону» цих коштів під підприємницьке оподаткування зберігаються

Сплата податків та інших обов’язкових платежів

Можна, проблем немає, у тому числі й у разі сплати податків, зборів за себе як за фізособу (не ФОП)

З особового рахунка можна сплачувати не тільки податки за себе як за фізособу, а й усі підприємницькі податки

Пояснення. У цій ситуації обмежень немає. Навпаки, п. 87.1 ПКУ прямо вказує на те, що при сплаті податків можна використовувати будь-які джерела коштів. У банках, як правило, також не забороняють сплату підприємницьких податків з особового рахунка. Тобто такі платежі порушенням не вважаються (п.п. 7.7 Інструкції № 492).

* Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення доходів суб’єктів господарювання — фізичних осіб — платників єдиного податку, затверджена наказом ДПСУ від 24.12.2012 р. № 1183.

** Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі