Теми статей
Обрати теми

Cтрок трудового договору з мобілізованим працівником закінчується: що робити?

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці, l.belevtsova@buhgalter911.com
Між підприємством і працівником було укладено строковий трудовий договір, термін дії якого закінчується 10.06.2015 р. У березні 2015 року цього працівника мобілізували. Чи можна розірвати з таким працівником трудовий договір у визначену раніше дату?
без названия
  • мобпрацівник, строковий трудовий договір

    За мобілізованими працівниками зберігають місце роботи і посаду на підприємствах, в яких вони працювали на час призову. Як довго? У загальному випадку до закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року ( ч. 3 ст. 119 КЗпП). Це означає, що роботодавець з власної ініціативи не може звільнити мобілізованого працівника під час проходження ним служби в зазначені строки або за наявності інших обставин, зазначених у  ч. 4 і 5 ст. 119 КЗпП.

    Трудове законодавство не містить розпоряджень щодо розірвання строкового трудового договору, укладеного з мобілізованим працівником. Тому, щоб відповісти на запитання читача, пригадаємо «природу» строкового трудового договору. Його особливість — визначена дата закінчення ( ст. 23 КЗпП). Тобто при укладенні строкового трудового договору роботодавець і працівник визначають дату звільнення останнього. При цьому вважається, що працівник дає добровільну згоду на припинення строкового трудового договору у строк, визначений сторонами.

    Після закінчення терміну дії строкового трудового договору працівника звільняють на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП.

    img 1

    Припинення трудових відносин за цією підставою не вважається звільненням з ініціативи роботодавця.

    Якщо працівника не звільнять у погоджену з роботодавцем дату, то строковий трудовий договір автоматично трансформується у безстроковий ( ст. 391 КЗпП). З цього моменту «попрощатися» з працівником можна тільки на загальних підставах, а застосування п. 2 ст. 36 КЗпП уже не допустимо.

    Важливо! Розірвати строковий трудовий договір з мобілізованим працівником слід у день закінчення терміну його дії. У випадку, наведеному в запитанні, такою датою є 10.06.2015 р. Такої самої позиції дотримується й Мінсоцполітики* (див. листи від 05.12.2014 р. № 520/06/186-14 і від 14.02.2015 р. № 1911/0/14-15/06).

    * Водночас Держпраці висловило іншу точку зору (див. офіційний сайт відомства http://dpu.gov.ua): останнім днем строкового трудового договору є день закінчення проходження військової служби. Тобто Держпраці проти звільнення мобілізованого працівника в день закінчення дії строкового трудового договору. Ми з цим не погоджуємося і дотримуємося позиції Мінсоцполітики.

    Причини такого висновку лежать на поверхні: трудове законодавство не містить додаткових розпоряджень з приводу припинення строкового трудового договору з мобілізованим працівником, а тому тут діють його загальні норми. Обмеження щодо звільнення працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, у цьому випадку не працює. Річ у тім, що воно поширюється на звільнення працівників з ініціативи роботодавця. А припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії не кваліфікується як звільнення з ініціативи роботодавця. Отже, дія строкового трудового договору припиняється в день, визначений при його укладенні.

    Не забувайте провести з таким працівником остаточний розрахунок! Як виплатити належні мобілізованому працівнику суми, адже він призваний на військову службу, а тому в більшості випадків розшукати його складно?

    img 2

    До зазначеної суми увійдуть такі виплати: зарплата за фактично відпрацьований час, компенсація за дні невикористаної відпустки ( ст. 24 Закону про відпустки**); середній заробіток, який зберігається за мобілізованим працівником згідно зі ст. 119 КЗпП.

    ** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

    Зазначені суми можна перерахувати на банківську «зарплатну» картку такого працівника. Якщо зарплату виплачують через касу, то виплати, належні працівнику при звільненні, депонуються. Ви чекаєте повернення мобілізованого і на його вимогу виплачуєте належні суми. В останньому випадку керуємося ст. 116 КЗпП: якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

    У разі смерті працівника суму зарплати через касу виплачують членам його сім’ї (ст. 1227 ЦКУ). Член сім’ї для підтвердження свого статусу повинен надати документи: паспорт, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, інколи — довідку з ЖЕКу. Також член сім’ї обов’язково пред’являє свідоцтво про смерть працівника. Якщо члени сім’ї не звертаються на підприємство, то адміністрації доцільно надіслати поштою рекомендований лист за адресою померлого працівника. У разі відсутності родичів померлого працівника вашого підприємства, зберігайте зарплату на рахунку підприємства або внесіть її в депозит нотаріуса (ст. 537 ЦКУ).

    Також виникають труднощі з видачею трудової книжки. Серйозно поставтеся до такої процедури. Чому? На роботодавця покладено обов’язок видати працівнику трудову книжку в день звільнення ( ст. 47 КЗпП).

    img 3

    У разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця працівнику виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу ( ст. 235 КЗпП).

    Як же видати трудову книжку мобілізованому працівнику в день припинення строкового трудового договору? Видати її безпосередньо «на руки» працівнику ви не зможете, але «підстрахувати» себе вам під силу. На допомогу прийде п. 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58). Так, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець цього дня надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою щодо необхідності отримання трудової книжки. Саму трудову книжку пересилати без письмової згоди працівника заборонено.

    Тобто ви надсилаєте рекомендований лист мобілізованому працівнику за місцем його постійного проживання. У ньому і прописуєте про необхідність отримання таким працівником трудової книжки. Так у вас з’явиться «корінець», що ви дійсно намагалися (хоч і формально) передати працівнику трудову книжку.

    У листі також рекомендуємо зазначити суму виплат, нарахованих при проведенні остаточного розрахунку. Тим самим виконується вимога ст. 116 КЗпП про обов’язок роботодавця письмово повідомити працівника про нараховані суми, належні йому при звільненні.

    Далі наведемо примірний текст такого листа.

    <…>

    Шановний Олександре Петровичу!

    У зв’язку з припиненням укладеного з Вами строкового трудового договору 10.06.2015 р. ( п. 2 ст. 36 КЗпП, наказ від 10.06.2015 № 155-лс) повідомляємо Вас про необхідність з’явитися до ТОВ «Люкс» для отримання трудової книжки за адресою: м. Харків, вул. Іванівська, 1, кім. 301.

    Ви також можете надати письмову згоду на пересилку Вам трудової книжки поштою. У разі отримання такої згоди Вам буде надіслана трудова книжка за зазначеною Вами адресою.

    Також повідомляємо, що сума виплат, нарахована Вам у зв’язку з припиненням трудового договору, становить 5200 грн. 87 коп.

    <…>

    Належним чином оформлена трудова книжка померлого мобілізованого працівника видається на руки його найближчим родичам під підпис або на вимогу родичів надсилається їм поштою ( п. 4.3 Інструкції № 58). Якщо з будь-яких причин трудова книжка не була отримана родичами померлого, то роботодавець зберігає її протягом 2 років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працюючих співробітників, а після закінчення цього строку — в архіві підприємства протягом 50 років ( п. 6.2 Інструкції № 58).

    l.belevtsova@buhgalter911.com

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі