Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна: одиниці виміру та інше — нове від ДФСУ

Смердов Віталій, податковий експерт, v.smerdov@buhgalter911.com
Скільки всього вже було сказано про ПН... вистачило б на невеличку бібліотеку. Сьогодні ми обговоримо пару-трійку як завжди «своєчасних» висновків ДФСУ, пов’язаних з її заповненням: головним чином про відображення у ПН одиниць виміру (гр. 5.1 і 5.2).
маленькі радощі від податківців

Для вас, найімовірніше, не секрет, що в заповненні у ПН одиниць виміру з 1 січня відбулася маленька революція. Тепер його основа — Класифікатор*. При цьому: у гр. 5.1 відображається умовне позначення одиниці виміру/обліку (українське), а у гр. 5.2 — код одиниці виміру (чотиризначний — крайня ліва колонка)**.

* Класифікація одиниць виміру та одиниць обліку, затверджена наказом Держстандарту від 09.01.97 р. № 8.

** Про це ви могли прочитати у статті «Одиниці виміру у ПН: заповнюємо правильно» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 4.

Усе просто… але лише на папері. На практиці виникла низка запитань (причому не лише в частині одиниць виміру), вирішити які могли лише податківці. І ось що цікавого вони розповіли.

1. Зазначати у ПН потрібно саме ту одиницю виміру, до якої прив’язується «первинка». Тобто, наприклад, якщо за документами товар вимірюється в кілограмах, у ПН повинні фігурувати саме кілограми: у гр. 5.1 — «кг», у гр. 5.2 — «0301».

img 1

Слід при цьому дотримуватися тотожності відомостей ПН і Класифікатора (у тому числі в частині крапок і великих/малих літер) — принаймні, до появи консультацій ДФСУ.

2. Якщо ви перепродаєте товар, то при заповненні одиниці виміру орієнтуйтеся лише на «первинку» щодо цієї операції. Тобто вам в цьому випадку не потрібно враховувати одиницю виміру, яка була зазначена у «вхідній» ПН при купівлі такого товару (див. підкатегорію 101.19 ЗІР).

img 2

Отже, потрібно вказувати у гр. 5.1 умовне позначення одиниці виміру з «первинки», а гр. 5.2 не заповнювати. Тільки б ПЗ і сервер ДФСУ при реєстрації таких ПН не «лаялися».

Простіше кажучи, якщо ви купили товар в кілограмах, а потім розфасували його та продаєте в штуках, у ПН вказуйте штуки: гр. 5.1 — «шт», гр. 5.2 — «2009».

3. Що робити, якщо потрібної одиниці виміру в Класифікаторі немає? Питання зустрічається дуже часто. До цього податківці відповідали на нього лише в частині послуг.

Сьогодні вони запропонували діяти так само і в решті ситуацій (див. підкатегорію 101.19 ЗІР).

4. ДФСУ підтвердила, що електронні ПН/РК можна отримувати безпосередньо від контрагентів у порядку, погодженому з ними (див. підкатегорію 101.19 ЗІР). Зокрема, за допомогою телекомунікаційних систем або шляхом направлення електронного носія, на якому записана ПН. Отже, для відображення ПК отримувати ПН/РК саме з ЕРПН не потрібно.

5. Стосовно виправлення помилок у РК податківці повідомили: такого механізму немає. Водночас вони вказали: якщо помилка допущена в табличній частині РК (гр. 1 — 13), ви можете скласти другий РК, де будуть враховані показники «помилкового». Мабуть, такий же підхід можна застосовувати і при виправленні помилок у табличній частині ПН.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі