Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток — 2015: податківці вносять ясність

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Із запровадженням нових правил обліку податку на прибуток виникло чимало запитань, відповісти на які могли тільки на рівні ДФСУ. Серед найпопулярніших: за яким роком визначати 20-мільйонний критерій для цілей застосування різниць і чи можна «зістрибнути» на квартальний період (без сплати авансів), якщо в І кварталі отримали збитки? Що ж... дочекалися.
прибуткові аванси, податкові різниці

Почнемо з першого запитання — 20-мільйонного критерію (потрібний для того, щоб зрозуміти, є обов’язок коригувати фінрезультат на різниці чи ні*). Формулювання в ПКУ в цій частині не найвдаліше: він посилається на останній рік (п.п. 134.1.1). Водночас, що це за рік, незрозуміло. Ситуацію прояснили податківці: вони повідомили, що у 2015 році цей критерій доведеться визначати за підсумками 2015 року (див. «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 8, с. 46).

* Детальніше про новий порядок обкладення податком на прибуток ви могли прочитати у статті «Податок на прибуток: фінрезультат усьому голова» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 4.

Тобто для 2015 року неважливо, який обсяг доходів ви отримали минулого року (навіть якщо він перевищував 20 млн грн.). Головне — їх обсяг у поточному році. Тут є як позитив, так і негатив. Із хорошого:

img 1

Суму доходів згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ визначають за Звітом про фінансові результати (Звітом про сукупний дохід) як суму рядків 2000, 2120, 2200, 2220, 2240.

— у багатьох підприємств, у тому числі в минулому прибуткових, цього року ситуація могла погіршати;

— такий підхід ДФСУ дозволяє нормально реалізувати механізм відмови від коригувань, закладений у ПКУ. Нагадаємо: відмітка про таку відмову проставляється в деці за рік (п.п. 134.1.1 ПКУ).

Що стосується поганого в такому підході ДФСУ, то найголовніше, — складність, а інколи і неможливість планування прибуткових наслідків. Адже якщо ви не можете заздалегідь передбачити, чи перевалять ваші доходи за 2015 рік 20-мільйонний рубіж, то до кінця року у вас не буде впевненості в тому, чи можна не коригувати фінрезультат. Крім того, навіть якщо ви чекали, що сума доходу буде менша, але до кінця року вона перевищить зазначений рубіж, у такому разі доведеться перераховувати прибуткові наслідки за весь рік.

img 2

Цікава ситуація для «квартальників», адже їм звітувати вперше доведеться за 1-ше півріччя. Чи мають право вони не використовувати різниці вже в цьому періоді? Відповісти можна буде після появи форми деки і думки ДФСУ. Але найімовірніше, коригування відбиватимуться все ж тільки за роком.

І ще один момент, який висвітлили податківці. Вони вважають, що платники, які отримали в І кварталі збиток, більше не можуть «зістрибнути» на квартальний період. І це навіть незважаючи на «перехідний» п. 9 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, що закликає сплачувати у січні — грудні 2015 року і січні — травні 2016 року прибуткові аванси за правилами п. 57.1 ПКУ у «старій» редакції! Загалом, підхід не безспірний...

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі