ПЗ покупця ≠ ПК постачальника: які проблеми?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Ситуація, коли ПЗ постачальника за одними й тими самими операціями не відповідають ПК покупця, — зовсім не здається дивною. Навпаки — це досить-таки поширене явище, яке може бути зумовлено цілою низкою причин. Чим загрожує така ситуація та чи не призведе вона до підвищеного інтересу податківців до сторін таких операцій? Пропонуємо з’ясувати істину разом!
ПДВ-облік

Ми не «заглиблюватимемося» у причини того, чому може виникнути наведена ситуація. Тут вам і «дефектні» ПН, які покупець відобразити побоявся, а постачальник у будь-якому разі зобов’язаний за ними відзвітувати; і ПН, пропущені з будь-якої причини однією зі сторін; і ПН, зареєстровані із запізненням (нагадаємо: постачальник відображає їх в періоді складання, а покупець — у періоді реєстрації, але не пізніше 180 календарних днів).

Наше завдання — з’ясувати: чим може загрожувати така ситуація? Чи не призведе це до перевірок, звірок або ще чогось?

Про те, що з нового року діє новий мораторій на перевірки, ви вже читали*. Ось тільки тут відразу виникає таке «підводне каміння»:

* Див. статтю «Новий мораторій на перевірки: кому пощастило більше за всіх?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 5.

1) мораторій на перевірки встановлений відразу двома законами, причому в одному з них (Законі № 76**) зазначено, що в січні — червні 2015 року ДФСУ, як виняток, має право проводити перевірки;

** Закон України «Про внесення змін і визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VIII.

img 1

Ми, як і раніше, вважаємо, що в цій частині дію мораторію для підприємств, установ, організацій і ФОП з обсягом доходу до 20 млн грн. повинні «перекривати» норми Закону № 71, тобто фіскали мають право проводити перевірки лише у виняткових випадках, вказаних останнім Законом.

2) у Законі № 71*** зазначено, що з 1 січня цього року передбачений ним мораторій не захистить вас від податкових перевірок, зокрема, щодо дотримання норм законодавства з питань відшкодування ПДВ.

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Але! Підставою для проведення перевірки у цьому випадку може бути саме наявність заявленого до відшкодування ПДВ, а не самі собою розбіжності між ПЗ і ПК.

Своє бачення ситуації стосовно перевірок у цілому ДФСУ виклала в листі від 28.01.2015 р. № 2463/7/99-99-22-02-04-17, в якому повідомила, що обмеження права податківців на проведення перевірок не поширюється на зустрічні звірки. Крім того, направлення письмових запитів платникам податків про надання інформації з-під мораторію також «випадає». А підставою для їх направлення може бути, зокрема, виявлення:

— недостовірності даних у податкових деклараціях;

— фактів, що свідчать про порушення податкового та іншого, підконтрольного податківцям, законодавства.

На жаль, згадані розбіжності під ці підстави підпадають, а тому можуть призвести до направлення таких запитів. А отже, і до зайвого клопоту. Але від цього нікуди не втечеш ☹.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі