Теми статей
Обрати теми

New Звіт з ЄСВ: не пройшло і півроку

За новими правилами адміністрування ЄСВ ми живемо вже 5 місяців. А ось нова форма звітності з’явилася тільки наприкінці квітня. При цьому вперше звітувати за нею будемо за підсумками травня. Ну що, готові дізнатися про «новачка»? Тоді вперед!
ф. № Д4 за травень, звіт поштою, ЄСВ з МЗП, понижуючий коефіцієнт, мобілізовані

З 30.04.2015 р. діють форми ЄСВ-звітності та Порядок їх заповнення, затверджені наказом № 435*. Як ми вже зазначили, уперше подають нову звітність за травень (лист ДФСУ від 30.04.2015 р. № 15939/7/99-99-17-03-01-17). Про суть змін ви вже, напевно, здогадуєтеся. Давайте розглянемо їх детально.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 14.04.2015 р. № 435.

«Капіталка» чи «косметика»?

Одразу заспокоїмо: революційних змін у складі нової звітності та порядку її подання немає. Як і раніше, роботодавці подають два види звітів з ЄСВ:

форму № Д4, якщо використовуєте працю фізосіб за трудовим або цивільно-правовим договором (далі — ЦПД). Якщо найманих працівників немає та/або не нараховували (не виплачували) винагороду за ЦПД, то такий Звіт не подаєте;

форму № Д7, якщо на виробництві стався нещасний випадок або у працівника виявлено профзахворювання.

Подаєте звіти до ДПІ за місцем узяття на облік як платника ЄСВ. Строки подання — колишні. Зокрема, Звіт за формою № Д4 потрібно подавати щомісячно протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду.

У свою чергу, Звіт за формою № Д7 подають протягом 5 робочих днів після дати складання Акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом (форма Н-1), або з дати складання Акта розслідування професійного захворювання (форма № П-4).

img 1

У цьому випадку діє «святково-вихідне» перенесення строків подання ( п. 13 розд. ІІ Порядку № 435).

А ось і «новинка»: у  Порядку № 435 тепер прямо передбачено, що роботодавці, в яких працюють за наймом (або за ЦПД) не більше 5 застрахованих осіб, можуть надіслати ЄСВ-звітність поштою з повідомленням про вручення і описом вкладення. Проте відзвітувати у такий спосіб потрібно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання Звіту.

img 2

У всьому іншому роботодавці звітують традиційним способом: засобами електронного зв’язку в електронній формі або «на папері + на флешці/диску», або, якщо застрахованих осіб не більше 5, можуть подати паперовий Звіт особисто.

Д4 з довгоочікуваним оновленням

Найбільше ми чекали оновлення саме цього Звіту. Адже під нові правила обкладення ЄСВ старий був «не заточений».

Звичайні роботодавці, які виплачують зарплату та винагороди за ЦПД, як і раніше, заповнюють тільки таблиці 1, 5, 6 і 7. При цьому абсолютно всі страхувальники-роботодавці зобов’язані щомісячно формувати та подавати тільки титульний аркуш і таблиці 1 та 6. А ось таблиці 5 і 7 доведеться заповнити тільки в окремих випадках.

Незважаючи на те що таблиці Звіту за формою № Д4 призначено для відображення різних видів інформації, вони мають загальні реквізити. На що варто звернути увагу?

Так, проставляючи тип Звіту, пам’ятайте: якщо страхувальник подає за один і той самий звітний період таблиці зі статусами «скасовуюча» та «додаткова», вони подаються з окремими титульними аркушами (як два окремих звіти).

Звітний місяць позначають двома цифрами, а звітний рік — чотирма.

img 3

Зверніть увагу: якщо ви заповнюєте Звіт на папері, то незаповнені рядки обов’язково прокреслюєте. А ось в електронній формі Звіту незаповнені поля залишаються порожніми ( п. 3 розд. IV Порядку № 435).

Важливо! Основне правило за грошовими показниками залишилося незмінним: грошові суми в таблицях Звіту заповнюються у гривнях з копійками.

Таблиця 1: що нового

Завдяки оновленій таблиці 1 Звіту за формою № Д4, розробленою Мінфіном, ми з вами тепер можемо:

— проінформувати податківців про те, що застосовуємо понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у частині нарахувань, і про його розмір;

— відобразити різниці, на які «дотягували» зарплату (лікарняні, допомогу по вагітності та пологах) до мінімальної заробітної плати, установленої на звітний місяць (далі — МЗП), за тими основними працівниками, в якого вона була нижча МЗП;

— зазначити суми ЄСВ, нараховані на такі різниці.

Що нового в таблиці 1 Звіту за формою № Д4? У заголовній частині додалися реквізити:

— «17. Застосування коефіцієнта» — якщо застосовували понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у частині нарахувань, проставляєте відмітку «ТАК». Якщо не застосовували — «НІ»;

— «18. Розмір коефіцієнта» — якщо застосовували понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у частині нарахувань, зазначайте його розмір з трьома знаками після коми. Якщо понижуючий коефіцієнт не застосовували, у паперовому Звіті проставляєте прочерк;

— «19. Середня заробітна плата за 2014 рік, грн.» — Важливо! Читаючи назву цього реквізиту, не вірте очам своїм! Тут податківці хочуть бачити середньомісячну базу нарахування ЄСВ у 2014 році з розрахунку на одну застраховану особу. Саме вона необхідна для перевірки правильності визначення розміру понижуючого коефіцієнта;

— «20. Середньомісячна кількість застрахованих осіб за 2014 рік» — назва цього реквізиту говорить сама за себе.

img 4

Про те, як розрахувати середньомісячну базу нарахування ЄСВ у 2014 році з розрахунку на одну застраховану особу та середньомісячну кількість застрахованих осіб за 2014 рік, можна прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 12 і № 16.

Крім того, у таблиці 1 з’явилися рядки для відображення:

додаткової бази нарахування ЄСВ (рядки 2.5, 2.5.1 — 2.5.5). Що ще за додаткова база? Це суми, на які базу нарахування «дотягували» до МЗП за тими працівниками, в яких вона була нижча МЗП**;

** МЗП у місячному розмірі в січні — листопаді 2015 року дорівнює 1218 грн., у грудні — 1378 грн.

ЄСВ, нарахованого на додаткову базу нарахування ЄСВ (рядки 3.5, 3.5.1 — 3.5.5).

Таблиця 6 — інформативніша

Традиційно перезатвердження Звіту за формою № Д4 супроводжується збільшенням кількості граф у таблиці 6. Не стало винятком «перезавантаження» ЄСВ-звітності «а-ля Мінфін». Розбираємося з новими графами (див. таблицю нижче).

Нові графи таблиці 6 Звіту за формою № Д4

Номер графи

Пояснення щодо заповнення

Графа 19 «Сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою за звітний місяць (із заробітної плати / доходу)»

Заповнюєте за працівниками, за якими виконували вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП (див. вище). У цій графі зазначаєте різницю між МЗП і фактично нарахованим «трудовим» доходом за конкретний місяць, відображеним у графі 18. Причому для відображення такої різниці формуйте за працівником окремий рядок з кодом типу нарахувань — 13 (див. приклад нижче).

Виходить, що на працівника, за яким «дотягували» дохід до МЗП, будуть зроблені як мінімум два рядки. У першому покажете фактично нараховану зарплату, у другому з кодом типу нарахувань 13 — різницю до МЗП

Графа 21 «Сума нарахованого єдиного внеску за звітний місяць (на заробітну плату / дохід)»

Зазначаєте суму ЄСВ, нарахованого на конкретний вид доходу, що увійшов до бази справляння ЄСВ. Цей реквізит у таблиці 6 новий. Його поява пов’язана з тим, що з 01.01.2015 р. ЄСВ необхідно нараховувати на суму доходу кожної застрахованої особи

Графа 24 «Ознака неповного робочого часу (1 — так, 0 — ні)»

Трудове законодавство допускає можливість установлення неповного робочого часу шляхом:

зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень);

одночасного зменшення кількості годин роботи протягом робочого дня і кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня).

Якщо працівник був прийнятий на неповний робочий час, проставляєте «1», у зворотній ситуації — «0».

При заповненні графи врахуйте, що робота за сумісництвом є різновидом роботи на умовах неповного робочого часу

 

Крім того, Мінфін доповнив перелік кодів категорій застрахованих осіб (далі — КЗО) трьома новими кодами 47, 48 і 49.

img 5

Коди КЗО ви зазначаєте у графі 9 таблиці 6 Звіту за формою № Д4.

Починаючи зі Звіту з ЄСВ за травень 2015 року відображайте з кодом КЗО 47 середню зарплату, нараховану мобілізованим працівникам, якщо НЕ плануєте отримувати компенсацію з бюджету. З такої зарплати справляйте ЄСВ у загальному порядку.

Під кодом КЗО 48 контролюючі органи хочуть бачити зарплату мобілізованих, витрати на виплату якої компенсуються з бюджету (використовуєте цей код, якщо ви подали документи на отримання компенсації з бюджету).

З кодом КЗО 49 окремим рядком показуйте дні відпустки без збереження заробітної плати, наданої на підставі п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР працівникам на період проведення АТО у відповідному населеному пункті.

Д7: звітуємо при нещасних випадках

Нагадуємо: Звіт за формою № Д7 подають роботодавці, в яких на виробництві стався нещасний випадок або у працівника виявлено профзахворювання. Строки подання ми вже зазначили.

img 6

На кожного працівника, з яким стався нещасний випадок або щодо якого встановлено факт професійного захворювання, має бути заповнена окрема таблиця Звіту.

Складається такий Звіт з титульного аркуша (тут в основному дані про роботодавця) і таблиці, в якій зазначають відомості про «постраждалого» працівника, а також необхідні дані для розрахунку відповідної допомоги за рахунок коштів Фонду соцстрахування.

Зазначимо, що розрахунковий період визначають за Порядком № 1266***. У загальному випадку це останні 6 календарних місяців (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

img 7

До поважних причин п. 9 Порядку № 1266 віднесено: тимчасову непрацездатність, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустку для догляду за дитиною до 3 років (до 6 років — за медвисновком).

Крім того, тут зазначаєте в розрізі місяців розрахункового періоду суми зарплати в межах максимальної величини бази справляння ЄСВ. Суми допомоги по вагітності та пологах і виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю тут не враховуєте.

Більше жодних хитрощів цей Звіт не містить.

Краще один раз побачити…

Так свідчить народна мудрість. Ось ми й подумали, що без наочного прикладу не обійтися.

Приклад. Підприємство виконало необхідні умови і застосовує до ставки ЄСВ у частині нарахувань (37,26 % на цьому підприємстві) понижуючий коефіцієнт у розмірі 0,4. Відомості про працівників підприємства і нараховану їм зарплату за травень:

— Шум Н. О. (3354789658) працює за основним місцем роботи. Нарахована зарплата за травень — 800 грн. ЄСВ у частині нарахувань — 181,53 грн. (1218 грн. х 37,26 % х 0,4), у частині утримань — 28,80 грн. (800 грн. х 3,6 %);

— Вовк А. А. (2478985874) працює за сумісництвом. Нарахована зарплата за травень — 800 грн. ЄСВ у частині нарахувань — 119,23 грн. (800 грн. х 37,26 % х 0,4), у частині утримань — 28,80 грн. (800 грн. х 3,6 %);

— Зима П. М. (1234567891) демобілізований 07.05.2015 р. і з 13.05.2015 р. став до роботи. Компенсація мобзаробітку за дні травня — 400 грн. (підприємство не отримує компенсацію з бюджету). ЄСВ у частині нарахувань — 59,62 грн. (400 грн. х 37,26 % х 0,4), у частині утримань — 14,40 грн. (400 грн. х 3,6 %). Зарплата за відпрацьовані дні травня — 2775 грн. ЄСВ у частині нарахувань — 413,59 грн. (2775 грн. х 37,26 % х 0,4), у частині утримань — 99,90 грн. (2775 грн. х 3,6 %);

— Зорькіну Р. Н. (2154873265) нараховано мобзаробіток, що підлягає компенсації, у розмірі 3240 грн. ЄСВ не нараховується згідно з ч. 7 ст. 7 Закону від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Крім того, нараховано та виплачено винагороду за договором підряду Сом П. П. (2978569847) у сумі 1800 грн. ЄСВ у частині нарахувань — 249,84 грн. (1800 грн. х 34,7 % х 0,4), у частині утримань — 46,8 грн. (1800 грн. х 2,6 %).

Про те, що підприємство застосовує понижуючий коефіцієнт, робите позначку у реквізиті 17 шапки таблиці 1 Звіту за формою № Д4. Розмір коефіцієнта наводите в реквізиті 18 з трьома знаками після коми (у нашому випадку — 0,400). Заповнимо таблиці 1 і 6 Звіту за формою № Д4 (див. рис. 1 і 2).

<…>

Таблиця 1. Нарахування єдиного внеску

№ з/п

Назва показника

Сума (грн.)

1

Загальна сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, усього (р. 1.1 + р. 1.2 + р. 1.3 + р. 1.4 + р. 1.5)

9815,00

1.1

сума нарахованої заробітної плати

8015,00

1.2

сума винагород за договорами цивільно-правового характеру

1800,00

<...>

2

Сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу

(надані послуги) за цивільно-правовими договорами,

оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги

у зв’язку з вагітністю та пологами, на яку ­нараховується єдиний внесок, усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5)

6993,00

2.1

Сума нарахованої заробітної плати, на яку нараховується єдиний внесок, усього (р. 2.1.1 + р. 2.1.2 + р. 2.1.3 + р. 2.1.4 + р. 2.1.5 + р. 2.1.6 + р. 2.1.7)

4775,00

2.1.1

роботодавцями відповідно до класу професійного ризику виробництва

(36,76 — 49,7 %)

4775,00

<...>

2.2

Сума винагород за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, усього (р. 2.2.1 + р. 2.2.2 + р. 2.2.3)

1800,00

2.2.1

Сума винагород за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, 34,7 %

1800,00

<...>

2.5

Додаткова база нарахування єдиного внеску, усього

(р. 2.5.1 + р. 2.5.2 + р. 2.5.3 + р. 2.5.4 + р. 2.5.5)

418,00

2.5.1

роботодавцями відповідно до класу професійного ризику виробництва

(36,76 — 49,7 %)

418,00

<...>

3

Нараховано єдиного внеску, усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5)

1023,81

3.1

на суми заробітної плати, усього

(р. 3.1.1 + р. 3.1.2 + р. 3.1.3 + р. 3.1.4 + р. 3.1.5 + р. 3.1.6 + р. 3.1.7)

711,67

3.1.1

на суми заробітної плати, нарахованої роботодавцями, відповідно до класу ­професійного ризику виробництва (р. 2.1.1 х (36,76 % — 49,7 %) х коефіцієнт)

711,67

<...>

3.2

на суми винагород за виконані роботи (надані послуги)

за цивільно-правовими договорами, усього (р. 3.2.1 + р. 3.2.2 + р. 3.2.3)

249,84

3.2.1

на суми винагород за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами (р. 2.2.1 х 34,7 % х коефіцієнт)

249,84

<...>

3.5

на суми додаткової бази нарахування єдиного внеску

(р. 3.5.1 + р. 3.5.2 + р. 3.5.3 + р. 3.5.4 + р. 3.5.5)

62,30

3.5.1

на суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати роботодавцями відповідно до класу професійного ризику виробництва (р. 2.5.1 х (36,76 % — 49,7 %))

62,30

<...>

4

Сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами,

з якої утримано єдиний внесок, усього (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3 + р. 4.4)

6575,00

4.1

Сума заробітної плати застрахованих осіб, усього (р. 4.1.1 + р. 4.1.2 + р. 4.1.3)

4775,00

4.1.1

осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) (3,6 %)

4775,00

<...>

4.2

Сума винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами (2,6 %) (відповідає значенню р. 2.2)

1800,00

<...>

5

Утримано єдиний внесок, усього (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3 + р. 5.4 + р. 5.5 + р. 5.6)

218,70

5.1

р. 4.1.1 х 3,6 %

171,90

<...>

5.4

р. 4.2 х 2,6 %

46,80

<...>

8

Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті, усього

(р. 3 + р. 5 + р. 6 - р. 7) у тому числі

1242,51

8.1

р. 3.1.1 + р. 3.5.1 + р. 6.1.1 + р. 6.1.9 - р. 7.1.1 - р. 7.1.9 (36,76 — 49,7 %)

773,97

<...>

8.7

р. 3.2.1 + р. 6.1.7 + р. 6.1.12 - р. 7.1.7 - р. 7.1.12 (34,7 %)

249,84

<...>

8.9

р. 5.1 + р. 6.3.1 - р. 7.3.1 (3,6 %)

171,90

<...>

8.12

р. 5.4 + р. 6.3.4 - р. 7.3.4 (2,6 %)

46,80

<...>

 

Рис. 1. Фрагмент таблиці 1 Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року

 

img 8

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року

y.klyzhenko@buhgalter911.com

Теги ЄСВ звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі