Теми статей
Обрати теми

Водний звіт — раз на рік! Як ф. № 2-ТП (водгосп) «укрупнилася»

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Одначе, тенденція! «Стара знайома» форма № 2-ТП (водгосп) «змінила імідж». Серед іншого вона перейшла на «річні рейки». Сталося це вже після подання за I квартал. Тому його закрили по-старому. А далі... Читайте у статті.
використання води, звітність з ренти за спецводокористування

Про основні аспекти водокористування у 2015 році ви вже знаєте*. В основному, що було, те й залишилося. У тому числі норма про те, що разом з декою тепер уже за рентною платою за використання води потрібно подавати копію «водної» статзвітності ( п.п. 255.11.19 ПКУ).

* Якщо читали статтю «Використання води: збору більше немає, та є здоровою рентна плата!» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 9.

img 1

Ви належите до щасливців, які повинні були подавати Звіт про використання води (ф. № 2-ТП (водгосп))? Тоді до звітності з рентної плати за спецвикористання води за І квартал 2015 року «за традицією» потрібно було додати копію цього Звіту.

Але… зміни «підкралися» з іншого боку. «Статисти» свою ф. № 2-ТП (водгосп) та Інструкцію щодо її заповнення скасували**. А на їх місце стали нова ф. № 2-ТП (водгосп) і новий Порядок № 78***. На що у зв’язку з цим потрібно звернути увагу?

** З 30.04.2014 р. згідно з наказом Держстатистики від 23.03.2015 р. № 79.

*** Порядок ведення державного обліку водокористування, затверджений наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 16.03.2015 р. № 78.

1. Жодних перездач за I квартал 2015 року не передбачено.

2. Розширився перелік тих, хто зобов’язаний подавати Звіт за ф. № 2-ТП (водгосп). Зокрема, лави «щасливців» поповнили фізособи. Тобто ФОП повинні уважніше ознайомитися з Порядком № 78. Якщо умови водокористування відповідають зазначеним у п. 1.5 розд. I цього Порядку — доведеться «здаватися». Також зменшено «дозволений» обсяг забору води, за яким можна не звітувати. Тепер він становить 20 м3 води на добу (детальніше — в п. 1.5 Порядку № 78). Раніше мінімальна планка становила 50 м3 води на добу.

Незалежно від обсягу використаної води зобов’язані звітувати ті, хто:

— використовує воду для виробництва напоїв;

— віднесений до галузі гідроенергетики;

— користується водними об’єктами для рибогосподарських потреб (крім суден флоту рибної промисловості).

3. Нова форма — річна. Граничний строк її подання — не пізніше 1 лютого. Відповідно додавати копію поданої статзвітності з води до деки з рентної плати за спецводокористування необхідно буде тільки раз на рік (при поданні «річної» деки). Підтвердження тому знаходимо в шапці форми № 2-ТП (водгосп). Тобто «всередині» 2015 року вже ані саму форму, ані її копію нікому не подаємо. Пригадаємо про нову форму тільки у 2016 році.

m.shevchuk@buhgalter911.com

Теги вода звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі