Теми статей
Обрати теми

Іноземець не може бути сумісником

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Чи можна прийняти працівника за сумісництвом на підставі дозволу, виданого на інше підприємство?
дозвіл на працевлаштування, штрафи

Ні, влаштувати працівника на таких умовах не вийде.

Підприємство має право використовувати працю іноземців та осіб без громадянства на підставі спеціального дозволу. Процедура його отримання регулюється Порядком видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженим постановою КМУ від 27.05.2013 р. № 437.

img 1

Без спеціального дозволу можна влаштувати на роботу іноземців, перелічених у ч. 6 ст. 42 Закону про зайнятість*.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Отримує дозвіл на працевлаштування іноземця безпосередньо роботодавець (тобто для працевлаштування на конкретному місці та/або посаді). Оригінал дозволу залишається у роботодавця, а копію видають працівнику-іноземцю.

Причому цей дозвіл анулюється, якщо буде встановлено факт застосування праці іноземця на інших умовах, ніж зазначені в дозволі, або іншим роботодавцем. Тобто на сьогодні не існує правового забезпечення видачі більше одного дозволу.

Що ж буде, якщо «схитрувати»? Нічого хорошого.

Якщо влаштувати іноземця за сумісництвом:

— на підставі дозволу, виданого іншому роботодавцю, то такий дозвіл анулюють, а роботодавцю «впаяють» штраф у розмірі 10 мінзарплат на момент виявлення порушення: із січня по листопад 2015 року — 12180 грн., у грудні — 13780 грн. (абз. 3 ч. 5 ст. 53 Закону про зайнятість);

— який взагалі не має дозволу на працевлаштування, то чекайте штраф у 20 мінзарплат, установлених на момент виявлення порушення: із січня по листопад 2015 року — 24360 грн., у грудні — 27560 грн. (абз. 2 ч. 5 ст. 53 Закону про зайнятість).

Крім того, посадовим особам підприємства, яке оформило іноземця з порушеннями законодавства, загрожує адмінштраф у розмірі 1700 — 3400 грн. (ст. 204 КпАП).

Як вихід: можна укласти з іноземцем цивільно-правовий договір (головне, щоб він не містив ознак трудового договору). Для цього дозвіл отримувати не потрібно (лист Мінсоцполітики від 05.02.2013 р. № ДЦ-09-588/0/6-13).

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі