Теми статей
Обрати теми

«Одкровення» ДФСУ щодо ЄСВ-адмінштрафів

Віталіна Мірошниченко • податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
З 01.01.2015 р. ст. 165-1 КУпАП оновилася, внаслідок чого і коло тих, кого «карають», розширилося, і адмінштрафи за порушення, пов’язані з ЄСВ (неправильне нарахування, несвоєчасна сплата, запізнення зі звітністю тощо), «подорожчали». До речі, багато хто цього не відстежив. Але нещодавно податківці дещо підняли завісу таємниці — як же вони мають намір «адмінити» винних за цією статтею. Хороший привід повернутися до цієї теми.
не сплачено ЄСВ, не подано звіт, штраф на ФОП / посадових осіб ЮО, строк давності

За порушення у сфері ЄСВ передбачений повний букет відповідальності: штрафи за п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ; адміністративне «переслідування» за ст. 1651 КУпАП; «кримінальщина» за ст. 2121 ККУ.

Сьогодні розмова у нас саме про адмінвідповідальність за ст. 1651 КУпАП. І на допомогу прийде лист № 33814/7/99-99-17-03-01-17*.

* Лист ДФСУ від 11.09.2015 р. № 33814/7/99-99-17-03-01-17.

Отже, адмінштрафи за ЄСВ-порушення — це дійсно вотчина податківців? Так. Вони і протоколюють ці порушення, і розглядають справи щодо них ( ст. 2342 і  255 КУпАП). У своєму листі ДФСУ надала перелік штрафонебезпечних дій:

1) несплата ЄСВ або несвоєчасна його сплата, у тому числі авансових платежів:

— у сумі, що не перевищує 300 нмдг (для 2015 року — 182700 грн.), — адмінштраф від 680 до 1360 грн.;

— у сумі, що перевищує 300 нмдг (для 2015 року — 182700 грн.), — адмінштраф від 1360 до 2040 грн.

Якщо порушення виявляють повторно протягом року (повторно штрафують), штрафна вилка зростає до 2550 — 5100 грн.;

2) порушення порядку нарахування, обчислення ЄСВ, неподання звіту з ЄСВ або подання його із запізненням чи не за тією формою (510 — 680 грн.); у разі повторного притягнення протягом року — від 680 до 850 грн.;

img 1

Важливо правильно заповнювати всі обов’язкові реквізити звіту з ЄСВ ( п. 6 розд. II Порядку № 435**). Якщо звіт поданий без обов’язкового реквізиту, він вважатиметься неподаним з усіма наслідками, що з цього випливають ( п. 8 розд. II Порядку № 435)***.

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.ср.

** Фатальним може виявитися навіть скорочене П. І. Б. ФОП замість повного (див. статтю «ФОП, будь уважний при заповненні звіту з ЄСВ!» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 35).

3) подання недостовірних відомостей, які використовуються в Держреєстрі соцстраху (510 — 680 грн.; у разі повторного притягнення протягом року — від 680 до 850 грн.). Цей Держреєстр, нагадаємо, складається з двох реєстрів: реєстру страхувальників (його ведуть податківці) і реєстру застрахованих осіб (його веде ПФУ). Так-от, за подання недостовірних відомостей, які використовуються в реєстрі застрахованих осіб (який веде ПФУ), і карає саме ПФУ ( ст. 2442 КУпАП).

А якщо…

Для «недосвідчених» адмінпорушників у  ст. 22 КУпАП завжди була поблажка. Якщо порушення малозначне, уповноважений орган може не накладати адмінстягнення, а обмежитися усним попередженням. Щоправда, критерій «малозначності» у КУпАП не встановлений.

У такій ситуації дуже тішить, що ДФСУ взяла ініціативу у свої руки та порекомендувала інспекторам не карати тих осіб:

— у яких сума ЄСВ, що є предметом правопорушення (наприклад, податковий борг з ЄСВ, помилка) ≤ 10 грн.;

— які не подали або подали із запізненням «нульовий» ЄСВ-звіт за формою № Д5. Маються на увазі ФОП на загальній системі, адвокати, нотаріуси та інші особи, які провадять незалежну професійну діяльність, з нульовим доходом.

img 2

Однак пам’ятайте: це всього лише рекомендації. Інспектори на місцях особисто вирішують, є порушення малозначним або ні, тому можуть і за менше покарати, а можуть і за більше пробачити.

Отже, розібралися, «за що» штрафують і не штрафують, тепер подивимося, «кого».

З 01.01.2015 р. штрафують ФОП

Якщо раніше запитання про те, застосовувати до ФОП адмінштраф за ЄСВ-порушення чи ні, перебувало у «підвішеному стані», то тепер все є однозначним: підприємців штрафувати можуть, оскільки з 01.01.2015 р. вони прямо зазначені у  ст. 1651 КУпАП як суб’єкти відповідальності. Це означає, що вже не має значення, має ФОП найманих працівників або їх не має (підприємців з працівниками держоргани зараховували «до образу» посадових осіб), — адмінштрафу уникнути буде складно (у разі вчинення порушення). Те саме стосується й інших самозайнятих осіб, які зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе та звітувати щодо нього: адвокати, нотаріуси, художники та інші незалежні професіонали.

img 3

До 01.01.2015 р. у  ст. 1651 КУпАП не було згадки про ФОП (штраф застосовувався тільки до посадових осіб). Тому ті ФОП, які не мали найманих працівників, могли відкараскатися від адмінштрафу, доводячи, що вони не є посадовими особами. На жаль, такої можливості вже немає ☹.

Але виникає запитання: чи не покарають податківці ФОП новим штрафом за старі періоди? На щастя, ні. У листі № 33814 податківці прямо зазначають: за неподання, несвоєчасне подання, подання за невстановленою формою звітності з ЄСВ (форми № Д5) за підсумками 2011, 2012 або 2013 року підприємців (якщо вони не є роботодавцями) адмінштрафом не покарають.

Кого оштрафують у ЮО

Якщо ФОП за ЄСВ-помилки відповідає сам, то у юрособи ситуація інша: за її помилки відповідають посадові особи — саме їм «світить» адмінштраф. Так хто ж належить до посадових осіб ЮО? У тому самому листі № 33814 ДФСУ вказала, що відповідальність за ст. 1651 КУпАП поширюється на директора та головного бухгалтера, адже саме вони є відповідальними за своєчасне та правильне обчислення і сплату ЄСВ, а також подання звітності щодо нього. Виходить, що за одне ЄСВ-порушення оштрафувати можуть відразу двох: і директора, і головбуха.

img 4

До речі, аналогічне роз’яснення розміщене і в категорії 135.06 ЗІР. У ньому податківці висловилися конкретніше, підкресливши, що посадовими особами ЮО (незалежно від форми власності) є керівники підприємства: голова правління, президент, гендиректор, директор, заступник директора, головбух.

Адмінпорушень декілька, а він один

Припустимо, що під час перевірки виявлено відразу декілька адмінпорушень з різним складом. У такому разі податківці складуть окремий протокол за кожним порушенням.

Але не слід перейматися завчасно. Якщо справи за цими адмінпорушеннями одночасно розглядатимуться однією і тією самою посадовою особою ДФС, штрафи за них не підсумовуються, а накладається один — максимальний з можливих ( ст. 36 КУпАП).

img 5

Знову ж таки, якщо виявлено декілька однотипних порушень, підсумовування також немає — оскільки можна говорити про те, що має місце одне порушення, нехай і таке, що повторилося декілька разів (податківці про це в листі № 33814 не говорять, але суті це не змінює).

Строк адміндавності — 2 місяці

Якщо за фінсанкціями за ЄСВ-порушення строку давності немає (тобто їх можуть накласти коли завгодно — п. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ), то з адмінштрафами не так. З урахуванням вимог ст. 38 КУпАП адмінштраф податківці можуть накласти тільки протягом двох місяців з дня вчинення порушення! То що ж: якщо два місяці пройшло, чи означає це, що ви вже в безпеці? Не завжди.

Зазвичай правила не буває без винятків. Так і тут: є такі порушення, які класифікують як «триваючі». Так-от, за них податківці можуть оштрафувати протягом двох місяців з дня виявлення порушення. Які ж порушення належать до триваючих?

У КУпАП немає чіткого визначення, але в теорії адмінправа триваючою вважається така дія (чи бездіяльність), яка безперервно порушує закон протягом певного періоду часу. Для наочності приклади наведемо в таблиці:

Триваюче порушення

Разове порушення

Штраф протягом двох місяців з дня виявлення

Штраф протягом двох місяців з дня вчинення

Відсутність обліку доходів і витрат, бухобліку, порушення у веденні бухобліку тощо

Несвоєчасне подання декларацій, звіту з ЄСВ, платіжних доручень на сплату податків і ЄСВ тощо

 

Також до триваючих порушень можна віднести неподання того ж звіту (з цього приводу в листі № 33814 є дещо суперечливі висновки). Але як тільки ми його подамо — відразу ж порушення припиниться. Матимемо справу вже з несвоєчасним поданням. Тому після 2 місяців з дня несвоєчасного подання з нас нічого не візьмеш.

Як покарають за повторне порушення

Для «невиправних» порушників ст. 1651 КУпАП з 01.01.2015 р. передбачені й нові підвищені адмінштрафи (див. на початку статті). Кому ж вони «світять»?

Податківці відповідають: тим, кого протягом року вже штрафували за ст. 1651 КУпАП. Але зверніть увагу: рік мається на увазі не календарний (не з 1 січня)! Рік відлічується (365 днів, а для високосного — 366 днів) з дати попереднього рішення ДФСУ про адмінштраф! Цей же підхід озвучений податківцями і в категорії 301.09 ЗІР та цілком узгоджується зі ст. 39 КУпАП.

img 6

Зверніть увагу: якщо вас штрафували за ст. 1651 КУпАП у 2014 році, а тепер знову штрафують у 2015 році (від попереднього штрафу рік ще не минув), то податківці застосують до вас нові підвищені штрафи (тобто встановлені з 01.01.2015 р.). Адже саме вони діють на момент повторного порушення.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі