Теми статей
Обрати теми

Коли відображати РК у ПДВ-декларації: ДФСУ змінює позицію?

Марина Казанова, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
В якому періоді продавець має право зменшити ПЗ, а покупець — збільшити ПК на підставі РК? Це запитання у нас знову на порядку денному! Як виявилося, податківці й самі не можуть дійти єдиної думки. У «свіжому» листі № 22541* вони висловлюють точку зору щодо відображення РК, відмінну від тієї, що раніше була оприлюднена в ЗІР.
ПДВ-звітність, коригування

* Лист ДФСУ від 27.10.2015 р. № 22541/6/99-99-19-03-02-15.

Як відображати РК у декларації, ми обговорювали в минулому номері**. І тоді у статті ми звернули увагу на консультацію фіскалів із цього приводу, що з’явилася в ЗІР. У ній вони говорили, що покупець має право збільшити ПК, а продавець — зменшити ПЗ тільки в періоді реєстрації такого РК в ЄРПН (категорія 101.23 ЗІР). Причому незалежно від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрований цей РК. До речі, ця консультація, як і раніше, значиться в розряді «чинних».

** Стаття «Відображення РК у декларації з ПДВ: останні роз’яснення податківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 44.

Обережним платникам ми рекомендували прислухатися до думки податківців і відображати збільшення ПК / зменшення ПЗ не раніше періоду реєстрації РК в ЄРПН. Однак при цьому позицію податківців вважали не цілком обґрунтованою (наші аргументи ви можете знайти у згаданій статті).

І ось з’явився «свіжий» лист № 22541. Відразу скажемо, що адресований він конкретному платнику (тобто і не є указом для податківців на місцях). Однак висновки у ньому вже інші. У листі податківці стверджують, що якщо РК зареєстрований своєчасно, то постачальник має право зменшити ПЗ, а покупець збільшити ПК уже у періоді складання такого РК. Отже, діє той самий механізм, що й за своєчасно зареєстрованими ПН.

img 1

Якщо РК складений в одному податковому періоді, а зареєстрований в іншому (у межах установленого п. 201.10 ПКУ 15-денного строку), то на підставі такого РК постачальник зменшує ПЗ у податковій звітності, яка подається за результатами звітного періоду, в якому складений такий РК ( лист № 22541).

Як бачимо, податківці самі ще остаточно не визначилися, як відображати РК у декларації. Тому говорити про те, що в цьому питанні поставлено крапку, зарано. Але висновок у листі є більш справедливим і таким, що відповідає вимогам ПКУ, ніж висновок, зроблений у ЗІР.

Що робити платнику?

Якщо ви були серед сміливих і відображали своєчасно зареєстровані РК у періоді їх складання — у вас з’явився додатковий аргумент на користь правильності ваших дій.

Якщо ж ви — у числі обережних, то рекомендуємо й надалі обрати обережний варіант і відображати РК (збільшуючий ПК / зменшуючий ПЗ) не раніше періоду його реєстрації. Адже, як ми вказали вище, лист № 22541 не адресований податківцям на місцях, а призначений конкретному платнику. Тому вважаємо, що на місцях податківці можуть, як і раніше, спиратися на консультацію в ЗІР. А краще, звичайно, посилаючись на висновок листа № 22541, заручитися індивідуальною податковою консультацією податківців.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі