Теми статей
Обрати теми

Відображення РК у декларації з ПДВ: останні роз’яснення податківців і пов’язані з цим нюанси

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
В якому періоді відображати своєчасно зареєстрований РК у декларації з ПДВ: у періоді його складання чи періоді реєстрації? Буквально днями податківці в ЗІР «розкрили свої карти». Якого висновку дійшли та якою мірою він є справедливим? Про це в нашій публікації.
ПДВ-звітність, коригування

В якому періоді відображати РК до декларації?

Коли йдеться про збільшення ПЗ або зменшення ПК, ситуація є зрозумілою — коригування потрібно провести не чекаючи РК вже в періоді виникнення підстав для нього. Це чорним по білому написано в  п. 192.1 ПКУ і  пп. 16 і 17 Порядку № 569*.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

А ось збільшити ПК чи зменшити ПЗ без наявності зареєстрованого РК не можна. У  п. 192.1 ПКУ, нагадаємо, встановлено, що:

1) покупець має право збільшити ПК після реєстрації РК продавцем в ЄРПН;

2) постачальник має право зменшити ПЗ після реєстрації РК покупцем в ЄРПН.

І в цьому суть проблеми. Який же період для відображення ПК мається на увазі під словами «після реєстрації»:

— період реєстрації РК

— чи, можливо, якщо РК зареєстрований своєчасно, його все ж таки можна показати в періоді складання (проведення перерахунку ПЗ/ПК), а слово «після» розуміти просто як наявність зареєстрованого РК на момент подання декларації?

Податківці довго зберігали мовчання, але (як ми зазначали в попередньому номері**) нарешті озвучили свої думки із цього приводу. Як ми й припускали, вони виставили все в непривабливому для платників світлі. На думку податківців, покупець має право збільшити ПК, а постачальник зменшити ПЗ не раніше періоду реєстрації РК в ЄРПН. Причому це правило діє незалежно від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрований такий РК в ЄРПН.

** Див. статтю «РК до ПН news від податківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 42.

img 1

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг постачальник має право зменшити ПЗ у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому РК зареєстрований покупцем в ЄРПН. У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг покупець має право збільшити ПК у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому РК зареєстрований в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складання (категорія 101.23 ЗІР).

Для наочності правила відображення РК в декларації з урахуванням позиції податківців наведемо в таблиці.

Підстава

ПЗ у продавця

ПК у покупця

«Збільшуючий» РК

Незалежно від того, своєчасно чи із запізненням зареєстрований РК в ЄРПН

Збільшується в періоді складання РК (проведення перерахунку) незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН.

У гр. 7 таблиці 1 додатка Д1 проставляється дата (період) реєстрації продавцем РК в ЄРПН

Збільшується в періоді реєстрації продавцем РК в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

У гр. 7 таблиці 2 додатка Д1 проставляється дата (період) реєстрації продавцем РК в ЄРПН

Приклад. РК складений 29.10.2015 р., зареєстрований в ЄРПН — 02.11.2015 р. Продавець відображає такий РК у декларації за жовтень, покупець — у декларації за листопад.

«Зменшуючий» РК

Незалежно від того, своєчасно чи із запізненням зареєстрований РК в ЄРПН

Зменшується в періоді реєстрації покупцем РК в ЄРПН.

У таблиці 1 додатка Д1 вказується дата (період) реєстрації покупцем РК в ЄРПН

Зменшується в періоді складання РК (проведення перерахунку).

У гр. 7 таблиці 2 додатка Д1 проставляється дата (період) реєстрації РК в ЄРПН

Приклад. РК складений 26.10.2015 р., зареєстрований в ЄРПН — 02.11.2015 р. Покупець зменшує ПК у жовтні, а продавець ПЗ — у листопаді.

 

«Мінуси» для платників

Позиція податківців «грає» проти платників. Адже все відбувається «рівно», тільки якщо РК реєструється в місяці його складання. Наприклад, РК складений 19.10.2015 р., зареєстрований 26.10.2015 р. Тоді і покупець, і продавець зможуть провести коригування в одному місяці — у жовтні.

Якщо ж реєстрація РК припадає на наступний місяць (навіть якщо вона відбулася своєчасно), починаються проблеми.

По-перше, покупець може показати збільшення ПК (продавець — зменшення ПЗ) тільки в декларації наступного періоду (тобто, по суті, через період). Що є несправедливим.

По-друге, у продавця можуть виникнути проблеми з показником ∑Перевищ. Адже для визначення цього показника, нагадаємо, порівнюються: суми ПЗ за декларацією (ряд. 9) і суми ПДВ за виданими та зареєстрованими ПН і РК з датою складання по останній день календарного місяця, за який подана декларація***. Наприклад, РК складений 26.10.2015 р., а зареєстрований в ЄРПН покупцем тільки 02.11.2015 р. Тоді в декларації жовтня продавець не матиме права показати зменшення ПЗ (якщо дотримуватися позиції податківців). Тоді як в ЄРПН ця сума «зіграє» на зменшення. У результаті на дату подання декларації за жовтень у продавця у Витягу за формою J1401205 з’явиться показник ∑Перевищ (адже зареєстрований РК датований жовтнем, тобто за декларацією сума ПЗ за жовтень перевищуватиме суму ПДВ в ЄРПН). Вирівняється це усе тільки при поданні наступної декларації.

*** Детальніше див. статтю «Таємничий показник ∑Перевищ» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 39.

Наскільки обґрунтованими є висновки податківців?

Податківці, як завжди, скористалися тим, що норми ПКУ виписані неоднозначно. Водночас ми вважаємо їх позицію досить спірною. Ну хоча б тому, що слова «після реєстрації», як ми зазначали вище, можна розуміти по-різному, а прямої згадки про те, що РК можуть проводитися тільки в періоді реєстрації, в законодавстві немає.

Крім того, ст. 192 ПКУ вказує на те, що коригування ПЗ і ПК здійснюється покупцем і продавцем в періоді виникнення підстав для коригування (у періоді складання РК). Отже, можна вважати, що за наявності на дату складання декларації зареєстрованого РК продавець повинен мати право зменшити ПЗ, а покупець — збільшити ПК. Також слід мати на увазі, що до РК застосовуються ті самі правила, що й до ПН. А щодо ПН ми керуємося критерієм своєчасності/несвоєчасності.

img 2

До речі, у проекті змін, що анонсується, у ПКУ передбачається уточнити, що зменшення ПЗ / збільшення ПК проводиться в періоді реєстрації РК, якщо такий розрахунок зареєстрований несвоєчасно. Тобто стосовно своєчасно зареєстрованих РК діє той самий механізм, що й щодо ПН, тобто їх можна відображати вже в періоді складання РК.

Тобто якщо є бажання з податківцями посперечатися, у принципі, це є можливим. При цьому ставку можна зробити на п. 56.21 ПКУ, який при «неоднозначностях» у нормах ПКУ та інших нормативно-правових актах пріоритет віддає позиції, яка «грає» на користь платника, але не контролюючого органу.

Чи потрібно подавати уточненку, якщо показали коригування не в тому періоді?

На нашу думку, ні. Адже, по-перше, як ми зауважили вище, вагомих аргументів вимагати проводити зменшення ПЗ / збільшення ПК не раніше періоду реєстрації РК в ЄРПН податківці не мають. По-друге, це тільки консультація на рівні ЗІР, і її можна сприймати не більше ніж як рекомендацію.

Також зауважимо, що багатьом платникам самі податківці на місцях рекомендували проводити РК з урахуванням критерію «своєчасної/несвоєчасної реєстрації». Тому карати «самоштрафом» платників за заниження ПЗ у цьому випадку було б несправедливим.

Крім того, оскільки норма прописана не зовсім однозначно, можна покладатися на принцип презумпції правомірності рішень платника податків, закріплений у  п. 56.21 ПКУ (див. вище).

РК до «лівої» (складеної помилково) ПН

Ще одне досить злободенне запитання: чи потрібно в декларації показувати виписану помилково ПН або РК до неї? Ми вважаємо, що ні покупцю, ні продавцю показувати помилкову ПН і РК до неї в декларації не потрібно.

Адже помилкова ПН не є податковим документом, тож не може вважатися таким і РК, виписаний до неї. Дотримуються такого ж підходу і податківці. Таку думку вони висловили щодо ПН, в якій неправильно зазначений ІПН, і «виправляючого» РК до неї (категорія 101.23 ЗІР). Тому вищезгаданих проблем з визначенням періоду відображення такого РК платник не матиме.

img 3

У разі якщо ви не анулюєте «помилкову» ПН шляхом складання РК, у вас «двічі» ця ПН вплине на реєстраційний ліміт (у бік зменшення). Крім того, можуть виникнути проблеми з поверненням грошових коштів з ПДВ-рахунка (адже в цьому випадку сума зареєстрованих в ЄРПН ПН перевищуватиме суму ПЗ, відображених за той самий період у декларації).

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі