Теми статей
Обрати теми

Учні ПТНЗ на практиці: «непонятки» обкладення

Яна Клиженко - експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Багато підприємств приймають практикантів. Причому здебільшого цей процес зводиться до збору практикантом документів для звіту. А якщо ні? Якщо практикант практикуватиметься по-справжньому? Зазвичай так роблять учні профтехучилищ. Тут є свої нюанси. Розглянемо їх.
практиканти, ПДФО, ВЗ, ЄСВ

У цій статті ми з вами поговоримо про практикантів — учнів і слухачів професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ). А якщо точніше — про оплату їх праці за період проходження практики на підприємстві — базі практики та про оподаткування таких виплат. Увага! Не плутайте їх з практикантами — студентами вищих навчальних закладів — це різні практиканти☺.

Два варіанти виплати

Нюанси організації практики учнями та слухачами ПТНЗ визначені Порядком № 992*. Однак ми на них не зупинятимемося і відразу перейдемо до оплати праці практиканта.

* Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992.

Як уже зазначалося, учням і слухачам ПТНЗ практика оплачується. При цьому доля грошових коштів, зароблених такими учнями, може бути вирішена по-різному.

img 1

Виплати здійснюються за фактично виконаний обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці згідно із законодавством (абз. 7 п. 11 Порядку № 992).

Варіант 1: плату за виконану практикантом роботу підприємство — база практики повністю перераховує ПТНЗ на підставі цивільно-правового договору, укладеного з ним. У свою чергу, ПТНЗ виплачує практиканту 50 % такої суми, а решту 50 % використовує на цілі, визначені п. 17 Порядку № 992.

Варіант 2: підприємство перераховує ПТНЗ 50 % грошових коштів, зароблених практикантом за період виробничої практики, а решту 50 % нараховує та виплачує безпосередньо практиканту (п. 18 Порядку № 992).

img 2

Варіант виплати потрібно погодити з ПТНЗ і вказати в договорі.

На жаль, КЗпП і Порядок № 992 не дають чіткої відповіді на запитання щодо суті відносин, які виникають у період практики між базою практики і практикантами. Адже саме від цього залежить оподаткування таких виплат.

Розбираємося в суті

Вважаємо, що відносини, які виникають між підприємством — базою практики і практикантами — учнями і слухачами ПТНЗ, не є трудовими. Аргументуємо.

По-перше, підприємство надає робочі місця або навчально-виробничі дільниці для проходження виробничого навчання або виробничої практики на підставі договору про навчально-виробничу практику, укладеного з ПТНЗ (п. 8 Порядку № 992). По-друге, ПТНЗшники на час виробничої практики до складу (списку) працівників і штатного розпису підприємства не включаються (п. 7 Порядку № 992). По-третє, під час виробничої практики учні, слухачі ПТНЗ виконують роботи згідно з навчальними планами та програмами, а не відповідно до положень трудового договору. Тобто в період практики вони продовжують навчання.

img 3

Зауважимо: аналогічної думки (зазначені відносини не є трудовими, а тлумачаться як навчально-виробничий процес) дотримується Мінсоцполітики в листі від 20.08.2012 р. № 107/021/150-12 (див. також консультацію від Мінсоцполітики у цьому номері). Вторить йому і ПФУ (див. лист від 14.08.2012 р. № 18973/03-20).

Але в цій бочці меду є ложка дьогтю — ДФСУ та її лист від 13.10.2015 р. № 21700/6/99-99-17-03-03-15 з висновками, протилежними наведеним. То що ж робити з податками?

Як обкладати виплати?

ПДФО та ВЗ. Податківці вважають, що база практики виступає податковим агентом щодо ПДФО та ВЗ незалежно від варіанта виплати грошових коштів (варіант 1 чи 2). Такий висновок міститься в категорії 103.02 ЗІР. Проте ми з цим категорично не згодні. Викладемо наше бачення питання.

img 4

Якщо ви не готові сперечатися з ДФСУ, укладайте з практикантами строкові трудові договори на період проходження практики.

Варіант 1 (100 % перераховуємо ПТНЗ). Вважаємо, оскільки підприємство не здійснює нарахування та виплату доходу практикантам — учням ПТНЗ, то й об’єкта обкладення ПДФО та ВЗ не виникає.

Варіант 2 (50 % перераховуємо практиканту, 50 % — ПТНЗ). Якщо дотримуватися позиції, що стосунки «підприємство — практикант» не є трудовими (тобто не укладати з практикантом трудовий договір на період практики), то:

50 % грошових коштів, перерахованих на рахунок ПТНЗ, не будуть для практикантів доходом. У бухобліку ця сума відображається як розрахунки з ПТНЗ;

50 % суми, визначеної підприємством як оплата праці практиканта, увійде до складу доходу такого практиканта, що обкладається ПДФО та ВЗ у складі інших доходів ( п.п. 164.2.19 ПКУ). У розділі I форми № 1ДФ цю суму підприємство — база практики відобразить з ознакою «127», а в розділі II — у загальній сумі коштів, що обкладаються ВЗ.

img 5

Якщо підприємство укладе з практикантом на період практики трудовий договір, то винагорода за виконану роботу буде для останнього зарплатою та в повному обсязі (з урахуванням суми, яка буде перерахована ПТНЗ) обкладатиметься ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

ЄСВ. Тут податківці пішли в розріз з позицією ПФУ, який раніше адміністрував ЄСВ. На відміну від пенсійників, податківці в листі від 13.10.2015 р. № 21700/6/99-99-17-03-03-15 вказали, що зарплата практиканта є базою нарахування та утримання ЄСВ. При цьому підприємство обкладає ЄСВ усю суму нарахованої зарплати (незалежно від того, який варіант виплати обраний, див. вище). А консультація ДФСУ в категорії 301.03 ЗІР (про те, що це нетрудові відносини) переведена в нечинні.

Але не слід втрачати надію! За наявною у нас інформацією найближчим часом Мінсоцполітики та ДФСУ обговорять це питання. Сподіваємося на скасування «дивного» жовтневого листа податківців.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі