Теми статей
Обрати теми

Помилка в імені застрахованої особи в ЄСВ-звітності: алгоритм виправлення

Валентина Боршовська, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
Підприємство виявило помилки у П. І. Б. працівника, які були допущені під час заповнення ЄСВ-звітності. Як їх можна виправити*?
помилки у П. І. Б., ЄСВ-звітність

* Передісторія цієї публікації така. Тему виправлення помилок у ПФУ-/ЄСВ-звітності ми розглянули в статті «Звітність за формою № Д4: виправляємо помилки в персональних даних» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 43. При цьому один наш читач зауважив у відгуку, що в частині можливості НЕвиправлення помилок у П. І. Б. застрахованої особи, допущених у 2011 році, місцевий орган ПФУ вважає позицію, висловлену редакцією, помилковою. У зв’язку з цим ми звернулися до ПФУ з відповідним запитанням. Відповідь, яка підтверджує викладені в нашій публікації висновки, і пропонуємо до вашої уваги.

Такі помилки належать до «несумових», а порядок їх виправлення залежить від періоду, в якому вони були допущені.

Розглянемо випадок, коли помилка у П. І. Б. працівника допущена у звітних місяцях починаючи з 2011 року (період сплати ЄСВ).

При виправленні таких помилок слід виходити з того, що Пенсійний фонд дані про фізособу бере з останнього поданого звіту. Розглянемо можливі ситуації.

Працівник, у П. І. Б. якого була допущена помилка…

…продовжує працювати на вашому підприємстві. У цьому випадку достатньо в таблиці 6 форми № Д4 за місяць, в якому виявили помилку, показати працівника з правильними (новими) П. І. Б.

…звільнився та працює у іншого роботодавця. У місяці прийняття на іншу роботу його новий роботодавець заповнить на цього працівника рядки у формі № Д4 з правильними П. І. Б., але все з тим же податковим номером. І далі він значитиметься в базі під правильними П. І. Б.

…звільнився у зв’язку з виходом на пенсію. Вам необхідно виправити помилку у П. І. Б., сформувавши на цього працівника таблиці 5, 6 і 7 (якщо заповнювали) зі статусами «скасовуюча» і «початкова» за останній звітний місяць, в якому були нарахування колишньому працівникові, і перелік таблиць до них.

img 1

Адже працівник значиться у базі даних під П. І. Б. з помилкою (під старим прізвищем), і йому не можуть оформити пенсію.

Такі помилки виправляєте у формі № Д4 ( додаток 4 до Порядку № 435**), що діє на сьогодні, відповідно до цього Порядку. Однак при оцінці правильності заповнення звітів з ЄСВ, поданих у період:

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

— з 01.01.2011 р. по 30.09.2013 р., використовуйте Порядок, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2;

— з 01.10.2014 р. по 30.04.2015 р., — Порядок, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454.

Звіт несете до ДПІ.

Теги ЄСВ-звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі