Теми статей
Обрати теми

Якщо потрібно доповнити таблицю 5 забутими відомостями

Лілія УШАКОВА • експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Сформували Звіт з ЄСВ, здали вчасно, а потім, як грім серед ясного неба: «А про Василя ми ж забули вказати в таблиці 5!». Що робити? Куди бігти? Як доповнити таблицю 5 Звіту за формою № Д4 забутими відомостями? Та легко! Зараз усе розповімо.
ЄСВ-звітність, ф. № Д4, виправлення

Таблиця 5: що та коли?

Навіщо у Звіті за формою № Д4 потрібна таблиця 5? Для реєстрації застрахованих осіб у системі персоніфікованого обліку. Зверніть увагу: з’явилася вона ще в доЄСВшний період, але відмовитися від неї пенсійники так і не змогли. Більше того, вони постійно намагаються її удосконалити, додаючи нові графи. Що та коли потрібно було відображати в таблиці 5 ПФ- або ЄСВ-звітності, вам розповість наша таблиця далі.

Події, які необхідно відображати в таблиці 5 залежно від періоду, за який подавався Звіт

Період

Події, які слід було відображати в таблиці 5

Січень — грудень 2010 року

1. Укладення або розірвання трудового договору з працівником.

2. Зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері

Січень — липень 2011 року

1. Укладення або розірвання трудового договору (ЦПД-РП*).

2. Зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері

Серпень 2011 року — грудень 2012 року

1. Укладення або розірвання трудового договору (ЦПД-РП).

2. Зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері.

3. Надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.

4. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Січень — липень 2013 року

1. Укладення або розірвання трудового договору (ЦПД-РП).

2. Надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.

3. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

З серпня 2013 року

1. Укладення або розірвання трудового договору (ЦПД-РП).

2. Надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.

3. Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

4. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

* Цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг) (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного держреєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців).

 

При формуванні таблиці 5 забули внести до неї необхідні відомості? Виправити помилку не так вже й важко. Просто необхідно знати, коли вона була допущена.

Виправляємося, доповнюючи…

…таблицю 5 ПФ-звітності, сформованої за місяці 2010 року. Якщо в таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 26-1* не вказані відомості про прийнятих і звільнених працівників, слід:

1) повідомити орган ПФ про помилку, подавши заяву з проханням провести перевірку. Якщо цього не зробити, ПФ має право відмовити вам в прийманні звітів, що виправляють помилку (абз3 п. 2 постанови № 25-2**);

2) за результатами перевірки сформувати Перелік таблиць Звіту і таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 з позначкою «Коригуюча» за той місяць 2010 року, в якому допущена помилка, вказавши в ній відсутні відомості про застраховану особу. Звіт подаємо до управління ПФ.

…таблицю 5 ЄСВ-звіту. Тут на перший план виходить Порядок № 435***. Саме ним необхідно керуватися в питаннях доповнення таблиці 5 забутими відомостями. Проте під час перевірки повноти та правильності відображення відомостей у цих таблицях використовуйте той порядок їх заповнення, який діяв у періоді, що перевіряється.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 р. № 26-1 (втратив чинність з 01.01.2011 р.).

** Постанова правління Пенсійного фонду України «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року № 22-2» від 03.12.2013 р. № 25-2.

*** Порядок формування та надання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435.

Діємо так:

1) формуємо Звіт за той період, який виправляємо. Для цього використовуємо форму № Д4, що є чинною на сьогодні. Звіт повинен містити титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) і таблицю 5 зі статусом «додаткова» з даними на «забуту» застраховану особу.

Майте на увазі: такий додатковий Звіт не повинен містити таблиць 1 і 6 форми № Д4;

2) подаємо Звіт до своєї ДПІ. До органу ПФ його нести не потрібно.

Приклад. Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця (Зоренко Ольга Іванівна, податковий номер 3025656565) оформила відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років з 15 серпня 2013 року. Однак при формуванні Звіту за формою № Д4 за серпень 2013 року відомості про закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років і про початок відпустки для догляду за дитиною до 6 років не були відображені в таблиці 5. Помилка виявлена та виправляється в листопаді 2015 року.

Наведемо фрагменти доповнюючого Звіту за формою № Д4.

Фрагменти доповнюючого Звіту за формою № Д4

img 1

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі