Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна реєстрація ПН: чи допоможе РК?

Марина Казанова, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Зареєстрували сьогодні (19.11) ПН з помилковою датою — замість 10.11 поставили дату 02.11. Це вже більше 15 днів. Якщо зробимо РК з помилкою, штраф все одно доведеться сплачувати? І якою датою робити РК?
реєстрація ПН, штрафи

У вашій ситуації маємо справу з ПН, складеною помилково, адже в ній зазначена неправильна дата: на дату, вказану у ПН, операції постачання продавець не здійснював. Така ПН у декларації не відображається (роз’яснення в категорії 101.23 ЗІР).

Але чи допоможе це врятуватися від штрафу за несвоєчасну реєстрацію?

Штраф у цьому випадку, на нашу думку, платнику все одно загрожує. Адже програма не може знати, помилкову дату ви вказали в ПН чи ні. Вона вважатиме усі ПН правильними та порівнюватиме дату складання ПН з датою її реєстрації. І якщо між цими датами проміжок перевищуватиме 15 днів — автоматом читати кількість днів прострочення.

РК у цьому випадку для «обнулення» ПН скласти потрібно, щоб «вирівняти» ліміт реєстрації. Але знову ж таки, порятунком від штрафів він не буде. «Згортання в нуль» бази для нарахування штрафу не відбудеться. Адже розмір штрафу за ст. 1201 ПКУ розраховується від суми ПДВ, зазначеної в ПН, а не від загального (з урахуванням РК) підсумку за операцією.

img 1

Для виправлення помилки РК складається датою виявлення помилки. У гр. 2 такого РК вказується «Виправлення помилки». Оскільки він є «зменшуючим», реєструє його покупець ( п. 192.1 ПКУ).

Звичайно, ми маємо справу з одним із тих неординарних випадків, про які автори ПКУ очевидно забули. Хотілося б, щоб у порядку накладення штрафів, який має бути розроблений під «штрафну» норму ст. 1201 ПКУ, був передбачений механізм уникнення штрафів для таких випадків. Хоча ми в цьому сумніваємося.

Тому наведемо підстави для оскарження такого штрафу, за які можна спробувати зачепитися.

Як ми сказали, за «помилковою» ПН на дату її складання не було факту постачання товарів/послуг або отримання передоплати. У свою чергу, штрафи накладаються на особу, на яку покладено обов’язок з реєстрації ПН ( ст. 1201 ПКУ). Тому можна говорити, що стосовно «лівої» ПН постачальник не є особою, зобов’язаною реєструвати ПН, тобто до нього не повинні застосовуватися і штрафи.

Крім того, проведемо паралель з 50-відсотковим штрафом (за прострочення реєстрації ПН протягом 180 к. дн.). Зрозуміло, що оскільки ПН є «лівою» і реєстрації не підлягає, то про 50-відсотковий штраф за нереєстрацію ПН навіть не може йтися. Так чому ж тоді повинні застосовуватися інші штрафи, пов’язані з реєстрацією такої ПН?

Оскільки ситуація є неоднозначною, у спорах з податківцями можна також поставити і на п. 56.21 ПКУ щодо «конфлікту» інтересів, який при «неоднозначностях» в нормах цього Кодексу та інших нормативно-правових актів пріоритет віддає позиції, що «грає» на користь платника, але не контролюючого органу.

Однак яку позицію займуть податківці відносно штрафних санкцій за ПН, складеними помилково, передбачити складно.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі