Теми статей
Обрати теми

Визначаємо місце експортної ПДВ-пільги у звіті про пільги

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Як заповнити звіт про суми податкових пільг за експортними операціями, що обкладаються ПДВ за ставкою 0 %? Як бути, якщо при цьому договірна вартість товарів менше їх собівартості? Як визначити суму пільги? Відповідям на ці запитання присвячено цю статтю.
податкові пільги, ПДВ, ставка 0 %

Путівник зі складання звіту про суми податкових пільг — це Порядок № 1233*. Він чітко вказує, що податкові пільги визначають за операціями постачання товарів та/або послуг, зокрема, які оподатковуються за нульовою ставкою (див. п. 8 цього Порядку). Про те, що нульову ставку з ПДВ потрібно вважати податковою пільгою, свідчить і Порядок № 167**, а також довідники податкових пільг. Отже, як бачите, відображати експортні постачання у звіті потрібно.

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

** Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167.

img 1

Граничний строк подання найближчого звіту про суми податкових пільг (за 9 місяців) — понеділок, 9 листопада.
При цьому про всяк випадок нагадаємо: цей звіт не є податковою декларацією, а тому, якщо граничний строк припаде на вихідний/неробочий/святковий день, правило перенесення тут не спрацьовує.

Як же в такому разі його заповнити? Покрокові інструкції містять зазначені Порядок № 1233 і Порядок № 167. На їх підставі заповнимо звіт про суми податкових пільг за такими даними.

Приклад. 21.09.2015 р. підприємство — платник ПДВ експортувало товари нерезиденту на суму 10000 €. Курс НБУ станом на цю дату — 24,710021 грн./€. Ця операція для експортера була першою і останньою за 9 місяців 2015 року. Собівартість товару становить 250000 грн. Оплату товару буде здійснено на 14-й день після дати його постачання.

Датою виникнення податкових зобов’язів у разі експорту товарів згідно з  п. 187.1 ПКУ є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена згідно з вимогами митного законодавства. Ураховуючи те, що до операції застосовують нульову ставку оподаткування, сума зобов’язань дорівнює нулю.

Але врахуйте: із цього приводу ДФСУ має свою точку зору. Фіскали вважають, що у випадку, який нас цікавить, — коли ціна придбання / собівартість продукції перевищує договірну ціну — у платника виникнуть ПДВ-зобов’язання (див. лист від 07.09.2015 р. № 19090/6/99-99-19-03-02-15). Нагадаємо, що у цьому випадку постачальник складає дві ПН:

— першу — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

— другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / собівартості над фактичною ціною. Особливістю ПН, складеною в такому разі, буде наявність у ній відмітки «15»*** або «17» відповідно до п9 Порядку № 957****. Така ПН підлягає реєстрації в ЄРПН, але її не потрібно надавати покупцю.

*** Складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання.

**** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957.

Так от, на думку ДФСУ, ставка 0 % поширюється тільки на ту частину операції, на яку складено першу ПН. У свою чергу, у другій ПН повинна фігурувати ставка 20 %.

Ми вважаємо цю позицію податківців надуманою і протизаконною, але це вже інша історія. Зараз повертаємося до головної теми статті. Давайте поглянемо, як у цьому випадку розрахувати суму пільги. Тут допоможе зазначений вище Порядок № 167.

img 2

Про те, що суми податків, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, такий суб’єкт розраховує в порядку, установленому ДФСУ за погодженням з Мінфіном, свідчить п. 9 Порядку № 1233.

Тільки от біда: з дати набуття ним чинності (06.05.2011 р.) до нього жодного разу не вносили змін. А особливий механізм визначення зобов’язів з ПДВ, якщо договірна вартість товарів нижча за ціну купівлі / собівартість, запрацював тільки з цього року. Тому чинна редакція Порядку № 167 вимог п. 188.1 ПКУ не враховує.

Не внесені платниками до держбюджету суми ПДВ через застосування ставки 0 % при експорті визначають згідно з п. 2 підрозд. 2 розд. ІІ Порядку № 167. Стосовно експорту роблять це шляхом визначення суми ПДВ за основною ставкою податку (20 %) від обсягів операцій з експорту товарів, зменшених на обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях експорту товарів. Виглядає це так:

СП = (Vпост., нульов. - Vприд.) х розмір ставки податку,

де СП — сума пільги;

Vпост., нульов. — обсяги операцій з експорту товарів з розділу I «Податкові зобов’язання» деки з ПДВ;

Vприд. — обсяги операцій з придбання товарів (послуг), використаних в операціях експорту товарів. Причому, судячи з роз’яснень ДФСУ, тут ураховуються тільки ті купівлі, що пов’язані з конкретними постачаннями, відображеними в розділі I ПДВ-деки (див. категорію 101.30 ЗІР).

Це означає, що в нашому випадку (якщо керуватися Порядком № 167) сума пільги з ПДВ повинна вийти «мінусовою» ((24,710021 грн./€ х 10000 € - 250000 грн.) х 20 % = -2899,79 грн. х 20 % = -579,96 грн.). Водночас, як ви напевно пам’ятаєте, ДФСУ стверджує, що від’ємне значення в частині податкових пільг виникати не повинно (див. категорію 101.30 ЗІР).

Але як тоді бути? Вважаємо, що в цьому випадку сума податкової пільги має бути нульовою. По-перше, це логічно — адже сума пільги не може бути від’ємною (інакше виявиться, що сума мінуса — це зовсім ніяка і не пільга).

По-друге, це узгоджується із зазначеною вище логікою податківців (з приводу оподаткування перевищення вартості купівлі / собівартості над договірною ціною при експорті за ставкою 20 %). Хоча, як ми вже зазначали, ми з їх висновками не погоджуємося.

img 3

Річ у тім, що частина операції, яка оподатковується за ставкою 20 % (на думку податківців), пільгою вважати ніяк не можна. Тому її з формули (якщо точніше, то з від’ємника) варто виключити. У такому разі при розрахунках отримаємо нуль: (24,710021 грн./€ х 10000 € - 247102,10 грн.) х 20 % = 0.

Для підтвердження такого порядку дій можете звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією. Якщо керуватися ним, то заповнювати звіт про суми податкових пільг потрібно таким чином:

Порядок заповнення звіту про суми податкових пільг

№ з/п

Назва

Які дані зазначати згідно з  Порядком № 1233

Дані за умовами прикладу

підграфи

графи

1

Код податку, збору

Код і найменування податку відповідно до бюджетної класифікації*

14010100

2

Найменування податку, збору

Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарiв (робiт, послуг)

3

Код пільги згідно з довідником пільг

Код і найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг відповідно до довідника пільг**

14010394

4

Найменування податкової пільги

За нульовою ставкою оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території Україні в митному режимі експорту

5

усього

Сума податкових пільг, гривень

Обсяг пільг за платежами, здійсненими до зведеного бюджету

6

у тому числі з державного бюджету

Обсяг пільг за платежами, здійсненими до держбюджету

7

дата початку

Строк користування податковими пільгами у звітному періоді

Число, місяць, рік. У разі, коли строк користування податковою пільгою встановлено до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку і закінчення зазначеного періоду

21.09.2015

8

дата закінчення

21.09.2015

9

усього

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень

Обсяг пільг за платежами згідно з довідником пільг у разі цільового використання податкових пільг

10

у тому числі з державного бюджету

* Класифікація доходів бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11.

** Наразі діють два такі довідники: Довідник № 75/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.07.2015; Довідник № 75/2 інших податкових пільг станом на 01.07.2015, доведені листами ДФСУ від 01.07.2015 р. Пільгу, що цікавить нас, знаходимо саме у другому з цих довідників.

 

Виходячи з даних прикладу, заповнено звіт має бути таким чином:

Фрагмент заповненого звіту про суми податкових пільг

Код податку, збору

Найменування податку, збору

Код пільги згідно з довідником пільг

Найменування податкової пільги

Сума податкових пільг,

гривень

Строк користування податковими пільгами у звітному періоді

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень

усього

у тому числі з державного бюджету

дата початку

дата закінчення

усього

у тому числі з державного бюджету

14010100

Податок на додану вартість з вироблених в Українi товарiв (робiт, послуг)

14010394

За нульовою ставкою оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту

21.09.2015

21.09.2015

 

І ще: сумніви можуть виникнути в доцільності подання звіту, в якому фактично немає суми пільг. У цьому аспекті звернемо вашу увагу на таке. Неподання такого звіту штрафонебезпечне. У цьому випадку посадовим особам платника загрожує адмінштраф згідно зі ст. 1631 КУпАП у сумі:

— у загальному випадку — від 85 до 170 грн.;

— при повторному притягненні — від 170 до 255 грн. (див. роз’яснення в категорії 138.01 ЗІР).

При цьому не подавати звіт можна тільки в тому випадку, якщо ви пільгами не користуєтеся (і то за умови, що в попередніх звітних періодах поточного року ви також ними не користувалися). У свою чергу, експорт товарів — підстава для застосування ставки 0 %, тому виходить, що пільгою ви все ж таки користувалися. Тому повторимо ще раз: на нашу думку, у цьому випадку звіт все ж таки безпечніше подати (принаймні, якщо із цього приводу не з’явиться ліберальних консультацій податківців).

На завершення статті нагадаємо: якщо в поданому звіті щось заповнено не так (у тому числі, якщо вже після його заповнення з’явилися будь-які консультації податківців із цього приводу), ви маєте право виправити помилку. Щоправда, оскільки подання УР у цьому випадку не передбачено, зробити це можна буде при поданні звіту за наступний період (у межах поточного року). З цим погоджуються й податківці. Причому, що важливо, вони зазначили: штрафу у цьому випадку не буде (див. категорію 135.02 ЗІР).

y.tovstopyat@buhgalter911.com

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі