Теми статей
Обрати теми

Графік відпусток завжди та повсюди!

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці, o.khmelevska@buhgalter911.com
Чи складати графік відпусток? Підприємства з великою кількістю працівників відповідають — «Так»! Їм без нього нікуди. А ось «скромні» роботодавці часто вважають за краще обходитися без графіка, не бажаючи складати зайві папірці. Чи є це правомірним? Відповідь на це запитання від офіційних органів і думку редакції ви зараз і дізнаєтеся.
трудові порушення, штрафи, ФОП

Відпустка за жеребкуванням

Відправна точка — згадана в листі Мінсоцполітики від 29.07.2015 р. № 191/10/136-15 норма ст. 10 Закону про відпустки. Вона передбачає, що черговість надання відпусток працівникам визначається графіками, які складають у довільній формі за погодженням з представниками профспілки або трудового колективу. Адміністрація або ФОП їх затверджує та доводить до відома працівників.

img 1

При складанні графіка враховуються як інтереси виробництва, так і особисті інтереси працівників.

Традиційно графік складають на початку року, тобто задовго до настання найбажаніших літніх місяців.

І ФОП, і малі підприємства також

У ФОП і підприємств-«малюків» досить часто виникало запитання: чи потрібно їм складати графіки відпусток, якщо кількість наявних працівників як кіт наплакав? Адже, імовірно, вони можуть домовитися про період відпочинку між собою та погоджувати його з адміністрацією чи ФОП «ближче до діла».

На це запитання якраз і відповідають фахівці Мінсоцполітики. Вони підкреслюють, що ст. 10 Закону про відпустки поширюється і на юросіб, і на ФОП*. А щодо залежності «графік — чисельність працівників» роз’яснюють «чайникам»: «норма закону щодо складання графіка відпусток має бути дотримана і в разі, коли на підприємстві працюють, наприклад, три особи». А якщо, наприклад, одна ☺? Однак без жартів, робимо висновок: при будь-якій чисельності графік потрібний. Мабуть, Мінсоцполітики вважає, що він захищає працівника від «свавілля» роботодавця.

* ФОП не згадуються в тексті ст. 10 Закону про відпустки, однак рівність прав усіх працівників закріплена, зокрема, ст. 1 і 21 КЗпП.

Що стосується відповідальності, то трудове відомство розглядає відсутність графіка як «інші порушення вимог законодавства про працю», за які ФОП-роботодавцю або винній посадовій особі загрожує адмінштраф від 510 до 1700 грн ( ст. 41 КпАП). Виявити таке порушення та скласти протокол про нього уповноважені органи Держпраці.

img 2

Мінсоцполітики тут залишили поза увагою ще один штраф за інші трудові порушення у розмірі 1 МЗП за ст. 265 КЗпП.

А ось штраф накладає вже суд.

На нашу думку, тільки за відсутність затвердженого графіка без «інших трудових порушень» адмінштраф — «перебір». Водночас радимо не ризикувати та скласти графік. Зауважимо: у ньому зазначають бажаний місяць (два), а вже конкретний період ви можете погоджувати пізніше, крім того, протягом року до нього можна внести зміни.

img 3

Як варіант ви можете відпустку «жменьки» трудяг віднести у графіку на грудень. При цьому без наслідків можна надати її раніше, за заявою працівника.

o.khmelevska@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі